Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bratislava zorganizuje paralympijské MS družstiev v stolnom tenise

Alena Kánová, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Celkovo sa v šestnástich kategóriách predstaví 116 družstiev z 34 krajín. Na šampionáte zabojuje o medailu aj 16 slovenských reprezentantov.

Bratislava 15. mája (TASR) - Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave bude od 17. do 20. mája dejiskom historicky prvých paralympijských majstrovstiev sveta družstiev v stolnom tenise. Celkovo sa v šestnástich kategóriách predstaví 116 družstiev z 34 krajín. Na šampionáte zabojuje o medailu aj 16 slovenských reprezentantov.

Domáca výprava patrí k jednej z najpočetnejších. "Na tento šampionát sme nominovali to najlepšie, čo na Slovensku máme. Po veľmi kvalitnej príprave som trochu skromnejší, ale potešia ma čo najlepšie výkony, umiestnenia. Keď bude medaila, bude to aj čerešnička na torte," zhodnotil pre TASR ambície reprezentačný tréner Andrej Bardoň.

Svetový šampionát má z dlhodobého hľadiska veľký význam, bojovať sa bude tiež o nominačné miestenky na MS jednotlivcov a aj o body do rebríčka, ktorý je smerodajný pre účasť na PH 2020 v Tokiu. "Som rád, že tu môžeme mať toľko slovenských hráčov, ktorí sa môžu ukázať v dobrom svetle. V niektorých kategóriách, v ktorých sme aj my, je tu dosť široká špička," dodal Bardoň.

Medzi medailových kandidátov patrí aj družstvo v kategórii TT5, v ktorom je štvornásobná medailistka z PH Alena Kánová a jej tímová kolegyňa Katarína Dobrovodská. "Pre športovca je vždy veľkou výzvou štartovať na domácom šampionáte. Za seba môžem sľúbiť, že podám maximálny výkon, aby som dosiahla čo najlepší výsledok za náš tím a dôstojne reprezentovala Slovensko," uviedla Kánová.

Veľký význam MS prikladá aj riaditeľ podujatia a zároveň jeden z členov reprezentačného tímu Ján Riapoš: "Po Riu prešla celá naša reprezentácia veľkými zmenami. Máme nového reprezentačného trénera. Je to vyvážený tím mladých hráčov, ktorí sa budú snažiť kvalifikovať na paralympiádu do Tokia. Sú tu aj starí harcovníci. Tieto MS tímov nám ukážu, či smerujeme dobre prípravu, pretože nás v septembri čakajú ME v slovinskom Lašku, následne budúci rok MS jednotlivcov."

Do Bratislavy pricestovalo celkovo 375 účastníkov, organizátori rozdelia medailové sady v jedenástich mužských a piatich ženských kategóriách. "Šport je v tomto stále podceňovaným fenoménom, nakoľko motivuje na sebe stále pracovať a zlepšovať sa. Do Bratislavy pricestuje stolnotenisová elita vrátane vedenia Medzinárodnej federácie stolného tenisu (ITTF), čo je historický okamih, ktorý, verím, priláka divákov," poznamenal Riapoš.

Nominácia SR na MS družstiev v stolnom tenise v Bratislave (17. - 20. mája):

TT1: Marián Kamien, Martin Barbierik, Martin Polkoráb
TT2: Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Lukáš Kližan
TT4: Andrej Mészáros, Boris Trávníček
TT5: Alena Kánová, Katarína Dobrovodská
TT6: Gabriel Csémy, Alexander Nagy
TT7: Miroslav Jambor, Tomáš Valach
TT8: Richard Csejtey, Jozef Kršiak

hlavný tréner: Andrej Bardoň, asistenti trénera: Ján Lackovič, Jozef Bardoň, Roman Cibulka, Michal Bardoň


Program MS družstiev v stolnom tenise:

streda 17. mája od 9.00 h - skupinová fáza
štvrtok 18. mája od 9.00 h - skupinová fáza
piatok 19. mája od 9.00 h - vyraďovacia fáza
sobota 20. mája od 9.00 - semifinále, finále