Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Po havárii sa športovania nevzdal. Miština žal kovy na paralympiádach

Jozef Remiaš, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Funtál

Najväčší úspech v tomto odvetví dosiahol v roku 1994, keď si z MS telesne postihnutých cyklistov v Belgicku priniesol striebornú medailu.

Prievidza/Bratislava 17. mája (TASR) - Jeden z najúspešnejších slovenských športovcov s telesným postihnutím Jozef Miština oslávi v stredu 17. mája 60. narodeniny. Bývalý paralympijský reprezentant v zjazdovom lyžovaní je držiteľom piatich strieborných a troch bronzových medailí zo ZPH. Slovensko reprezentoval aj v cyklistike. Najväčší úspech v tomto odvetví dosiahol v roku 1994, keď si z MS telesne postihnutých cyklistov v Belgicku priniesol striebornú medailu.

Miština sa narodil 17. mája 1957 v Prievidzi. Po skončení Hotelovej školy v Piešťanoch pracoval vo vtedajšom štátnom podniku Reštaurácie Prievidza. V roku 1981 havaroval na aute. Prežil, ale ochrnuli mu dolné končatiny. Ochrnutie nebolo trvalé a postupne sa čiastočnými obmedzeniami naučil chodiť. Aj napriek zdravotným problémom sa nevzdal športovania a postupne sa znovu naučil bicyklovať a lyžovať. Začiatkom 90. rokov minulého storočia začal pretekať ako znevýhodnený športovec - paralympionik.

Na archívnej snímke paralympionik Jozef Miština pózuje so svojou medailovou zbierkou.
Foto: TASR - Pavol Funtál


Už v roku 1992 reprezentoval vtedy ešte Českú a Slovenskú Federatívnu Republiku (ČSFR) na zimnej paralympiáde vo francúzskom Albertville. V slalome obsadil siedme miesto, v super-G bol jedenásty. Zo ZPH v nórskom Lillehammeri v roku 1994 si na Slovensko priniesol striebro zo slalomu, obrovského slalomu a zjazdu. Bronz si vyjazdil v superobrovskom slalome.

Medailové úspechy zopakoval aj na zimnej paralympiáde v japonskom Nagane v roku 1998. Striebornú medailu získal v slalome a obrovskom slalome. Bronz vybojoval v zjazde a v super-G. Jeho poslednou bola zimná paralympiáda v americkom Salt Lake City v roku 2002. Na týchto hrách obsadil piate miesto v slalome a siedmu priečku v zjazde, obrovskom slalome a super-G.

Dovedna 133 lyžiarov rôzneho veku vytvorilo 28. marca 2005 na zjazdovke v lyžiarskom stredisku Remata pri Handlovej základný slovenský rekord v počte za sebou lyžujúcich osôb. V čele lyžiarskeho hada bol jeden z organizátorov podujatia, bývalý úspešný paraolympinok Jozef Miština (na sn.) z Prievidze. Lyžiari boli zapojení na dvesto metrov dlhom horolezeckom lane. Spoločne na svahu zlyžovali 366 metrov.
Foto: TASR - Pavol Remiaš


Momentálne pracuje v rámci projektu PARALELA, ktorý spravuje Slovenský paralympijský výbor (SPV) s telesne postihnutými ľuďmi či športovcami ako motivátor. Mottom bývalého úspešného paralympionika je: Netráp sa nikdy za ránom, veď zajtra iné príde a slnko čo dnes zapadlo, to zasa zajtra vyjde.