Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Metelka chce ísť na MS s cyklistami bez zdravotného znevýhodnenia

Na snímke slovenský reprezentant Jozef Metelka počas tlačovej konferencie Slovenského paralympijského výboru (SPV) po návrate z nedávnych MS v dráhovej paracyklistike v kalifornskom Los Angeles 13. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na svetový šampionát, ktorý sa od 12. do 16. apríla uskutoční v Hongkongu, však nenazbieral dostatok kvalifikačných bodov a nedostal ani výnimku od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenský reprezentant Jozef Metelka získal začiatkom marca na MS v dráhovej paracyklistike v Los Angeles zlatú a striebornú medailu, v budúcnosti by si chcel na vrcholnom podujatí zmerať sily aj so športovcami bez zdravotného znevýhodnenia.

Na svetový šampionát, ktorý sa od 12. do 16. apríla uskutoční v Hongkongu, však nenazbieral dostatok kvalifikačných bodov a nedostal ani výnimku od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

"Riešil som to sám. Žiaľ, dátum majstrovstiev Slovenska, kde sa dalo pripísať veľa bodov, mi kolidoval. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch na mňa v prvom rade čaká tréning. Po návrate do Anglicka absolvujem tréningy na dráhe, potom pôjdem do Španielska na cestu. Chcem to striedať, ale ladiť budem dráhu, keďže opäť budem súperiť so svetovou elitou. V Los Angeles som akoby začal štvorročný cyklus na Tokio 2020. Musím sa svedomito pripraviť, môj veľký cieľ je štartovať na MS s pretekármi, ktorí majú obe nohy zdravé, takže si nemôžem dovoliť dlhšiu prestávku," povedal Metelka na pondelňajšej tlačovej konferencii. "Chceme, aby mal možnosť kvalifikovať sa. Zo športového hľadiska lepšieho muža dráhara nemáme. Ak by niekto bol, zväz by o takejto alternatíve ani neuvažoval. Ide o to, aby na základe výkonnosti, a nie zdravotného znevýhodnenia, reprezentoval Slovensko," dodal predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Metelka premiérovo so športovcami bez zdravotného znevýhodnenia jazdil v novembri minulého roka. Účasť na olympijských hrách v Tokiu 2020 nie je istá, no patrí k jeho vysnívaným ambíciám: "Závisí, aké disciplíny tam budú. Stíhačka je v súčasnosti súčasť omnia, ktoré celé nejazdím. Musím ďalej trénovať, zlepšiť sa, a keby sa to nejakým zázrakom podarilo, veľmi rád by som išiel do Tokia na OH."

V Kalifornii bral zlato v stíhacích pretekoch na 4 km a striebro v súťaži na 1 km s pevným štartom. Obhájil tak pozície z predchádzajúcich troch šampionátov: "Mohlo to byť aj lepšie, od predchádzajúceho roka však nastal pokrok. Mal som štyri týždne na prípravu, bola to zaberačka doslova 24 hodín denne. Bolo to zrejme najťažšie obdobie v mojej doterajšej kariére. Myslím si, že sa to odrazilo na kilometri s pevným štartom, tam som neskutočne drel. Túžil som predĺžiť víťaznú šnúru, získať štyri zlaté v stíhačke za sebou a zároveň štyri strieborné na kilometri sa asi ešte nikomu nepodarilo. Kto by sa chcel vzdať dúhového dresu?"

Medzi slovenskými paralympionikmi mal Metelka na cyklistických ováloch predchodcu Radovana Kaufmana, ktorý vybojoval v Sydney 2000 zlato na 1 km s pevným štartom. Ešte pred smrťou v roku 2003 založil kampaň "Na kolesách proti rakovine", ktorej hlavný organizátor je SPV už pod názvom "Radovan Kaufman Day". Rozbehol sa tiež nový projekt detskej športovej všestrannosti "O zlatý odznak Radovana Kaufmana" pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Najlepší jednotlivci po celoročných športových aktivitách postúpia do záverečného kola v Kaufmanovom rodisku Partizánskom. Od septembra je tam po ňom pomenovaná základná škola, ktorú navštevoval. V Partizánskom pripravujú aj interaktívnu sochu Radovana Kaufmana autorov Jána Ťapáka a Stana Trepača.

"Jeho odkaz je motivujúci. Všetkým ukázal cestu, ako sa dá podporovať myšlienka paralympizmu. Sme veľmi radi, prostredníctvom rôznych projektov môžeme do deja zatiahnuť deti a mládež," uviedol predseda Nadácie SPV Imrich Béreš.