Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Paralympionik Pistorius zastrelil priateľku, je obvinený z vraždy

Paralympionik Oscar Pistorius na letnej olympiáde v Londýne 2012 Foto: TASR/AP

Pistorius je šesťnásobným paralympijským víťazom a vlani sa v Londýne stal prvým športovcom s oboma amputovanými nohami, ktorý sa predstavil na olympijských hrách.

Johannesburg 14. februára (TASR) - Najpopulárnejšieho paralympijského športovca na svete Oscara Pistoriusa vo štvrtok obvinili z vraždy, keď vo svojom dome v Pretórii zastrelil v skorých ranných hodinách štyrmi ranami z pištole svoju priateľku.

Podľa juhoafrických médií si ju pravdepodobne pomýlil s vlamačom, políciu však táto verzia prekvapila. V piatok sa Pistorius postaví pred súd.

Juhoafrická polícia potvrdila, že v dome Pistoriusa zomrela na následky strelných poranení 29-ročná žena. Lokálne médiá informovali, že ide o priateľku hendikepovaného športovca, ktorý sa zúčastnil aj na OH 2012 v Londýne. Obeťou je modelka Reeva Steenkampová. Pri streľbe nebola podľa polície v dome prítomná okrem spomínanej dvojice žiadna iná osoba.

"Na mieste činu sme našli pištoľ s rážou 9 milimetrov a vzali sme do väzby 26-ročného muža," uviedla pre agentúru Reuters policajná hovorkyňa Katlego Mogaleová. Agentúra AP informovala, že zadržaným je 26-ročný Pistorius. Podľa ďalšej policajnej hovorkyne Sarah Mciraovej atléta obvinili z vraždy a pred súd sa postaví v piatok, hoci pojednávanie bolo pôvodne naplánované už na štvrtkové popoludnie.

Policajné zdroje prezradili aj to, že v Pistoriusovom dome už v minulosti prišlo k "istým incidentom domácej povahy". Seržantka Denise Beukesová na brífingu vyjadrila "veľké prekvapenie" nad verziou, že si Pistorius priateľku pomýlil so zlodejom. Zároveň poprela, že táto informácia pochádza od vyšetrovacieho tímu. Polícia podľa nej nebude súhlasiť na súde s kauciou, po ktorej by sa bežec mohol dostať na slobodu.

"Ráno sme vypočuli svedkov. Boli to susedia a ľudia, ktorí už večer počuli z domu určité zvuky," informovala Beukesová s tým, že Pistorius sa predpoludním podrobil lekárskym vyšetreniam a testom.

Oscar Pistorius (druhý zľava) odchádza z policajnej stanice 14. februára 2013 v Pretórii. Najlepšieho paralympijského športovca na svete Oscara Pistoriusa vo štvrtok obvinili z vraždy, keď polícia v jeho dome v Pretórii našla mŕtvu ženu.
Foto: TASR/AP


Rozhlasová stanica Talk Radio 702 z Johannesburgu uviedla, že Pistorius údajne strelil priateľku do hlavy a ruky. Mogaleová pre AP potvrdila, že ženu zasiahlo viacero strelných rán a záchranári sa ju snažili na mieste oživiť. Okolnosti prípadu sú stále nejasné a podľa miestnej rozhlasovej stanice si Pistorius priateľku mohol pomýliť so zlodejmi, keď mu chcela prichystať Valentínske prekvapenie a nečakane ho zobudila.

Na archívnej snímke zo 4. novembra 2012 juhoafricky športovec Oscar Pistorius a jeho priateľka Reeva Steenkampová v Pretórii.
Foto: TASR/AP
Steenkampová tvorila s Pistoriusom pár približne rok. Nedávno ho v juhoafrickom týždenníku Sunday Independent pochválila za jeho "dokonalý vkus". "Jeho darčeky vždy dávajú zmysel," citovalo periodikum slová modelky na adresu športovca. Na sociálnej sieti v minulých dňoch údajne Steenkampová prezradila, že svojho priateľa chce na Valentína nejakým spôsobom prekvapiť. Na Twitteri niekoľko hodín pred tragédiou pridala príspevok, v ktorom sa tešila na štvrtkovú oslavu Dňa zamilovaných.

"Sme všetci zničení. Jej rodina je v šoku," povedala pre Reuters so slzami v očiach agentka Steenkampovej Sarita Tomlinsonová. "Mali spolu dobrý vzťah, takže nikto vlastne nevie, čo sa stalo."

Pistoriusov agent Peet van Zyl pre britský Daily Telegraph povedal, že smeruje za svojím klientom do Pretórie a verí v jeho nevinu. "Dúfam, že ma na policajnej stanici k nemu pustia. Oscar je skromný a skvelý človek a som si istý, že to, čo sa stalo, bol iba hrozný omyl. Ale naozaj nemám momentálne žiadne podrobnosti k prípadu," uviedol van Zyl.

Juhoafrický olympijský výbor (SASCOC) vydal k prípadu oficiálne stanovisko s tým, že k okolnostiam streľby nemôže poskytnúť žiadne detaily. "SASCOC, tak ako celá verejnosť, nevie nič viac ako je všeobecne známe, teda že prišlo k údajnej fatálnej streľbe na základe chybnej identity v domnení, že ide o vlámanie," píše sa vo vyhlásení miestneho olympijského výboru. Vzhľadom k prebiehajúcemu policajnému vyšetrovaniu sa športoví funkcionári nechceli k prípadu viac vyjadrovať.

Pistorius je šesťnásobným paralympijským víťazom a vlani sa v Londýne stal prvým športovcom s oboma amputovanými nohami, ktorý sa predstavil na olympijských hrách.

Galéria: Famózny Pistorius na paralympiáde v Londýne:



Video: Pistorius na paralympiáde v Londýne