Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Stolní tenisti priniesli z paralympijských ME tri medaily

Tréner slovenského výberu v stolnom tenise hendikepovaných športovcov Andrej Bardoň, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Po tohtoročných úspešných MS v Bratislave tak získali Slováci vo svojej silnej disciplíne ďalšie cenné kovy, ktoré môžu výraznou mierou prispieť k plneniu kreditov na MS a PH 2020 v Tokiu.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Slovenská výprava stolných tenistov sa z nedávnych paralympijských majstrovstiev Európy v slovinskom Lašku (26. septembra - 5. októbra) vrátila s tromi medailami. Po tohtoročných úspešných majstrovstvách sveta v Bratislave tak získali Slováci vo svojej silnej disciplíne ďalšie cenné kovy, ktoré môžu výraznou mierou prispieť k plneniu kreditov na MS a PH 2020 v Tokiu.

"Z mojej strany je hodnotenie majstrovstiev Európy kladné. Príprava, ktorú sme absolvovali pred MS a ME bola veľmi kvalitná. Som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť takýto úspech," zhodnotil účinkovanie svojich zverencov reprezentačný tréner Andrej Bardoň.

O najväčší úspech sa postaralo v kategórii TT2 družstvo v zložení Ján Riapoš a Martin Ludrovský, ktoré získalo po finálovom víťazstve nad Českom zlato. Toto duo získalo najcennejšiu medailu aj na MS v Bratislave. Pre Riapoša to boli dvanáste ME, celkovo má z účinkovania na kontinentálnych šampionátoch už pätnásť medailí. "Na papieri to vyzeralo veľmi ľahko, ale každý zápas bol veľmi náročný. Bolo to hlavne o bojovnosti a som rád, že sa nám podarilo obhájiť titul majstrov sveta z Bratislavy. Táto sezóna bola skúškou správnosti, či trend poklesu výkonnosti v Riu de Janeiro 2016 bol dlhodobý, alebo to bola len momentálna súhra okolností. Ukázalo sa, že to nebol nejaký extrémny pokles výkonnosti, ale bolo to skôr množstvo nepríjemností, ktoré sme museli v Riu riešiť. Od Ria sme ako tím neprehrali, čo je dobrá správa," povedal k ceste za zlatom Riapoš.

Jeho tímový kolega Martin Ludrovský okrem toho vybojoval jediný cenný kov medzi jednotlivcami, v TT2 sa postaral o bronz. "Keďže je to moja prvá medaila medzi jednotlivcami, tak má pre mňa cenu zlata a je cennejšia ako tá tímová. Sami sme však na ME zhodnotili, že každé družstvo je iné a na každého platí niečo iné. Jednoznačne, čo vyhralo, bolo to, že sme mali úplný pokoj a pohodu počas zápasov. Stále sme si ju sami vytvárali a naozaj to fungovalo," vyjadril sa Ludrovský k obom medailám na ME.

Tretiu pre Slovensko vybojovala trojica Gabriel Csémy, Alexander a Miroslav Jambor, ktorá v kategórii TT7 získala taktiež bronz. "Som rád, že sa naskytla šanca vytvoriť nové družstvo. Bola to pre mňa motivácia byť lídrom a som rád, že výsledkom tejto snahy bol napokon bronz," uviedol najskúsenejší člen družstva Miroslav Jambor.