Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Paralympionici SR napriek menšej výprave na ZPH nepoľavujú z ambícií

Na snímke sprava prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel, predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš a vedúci štábu XII. zimných paralympijských hier 2018 Maroš Čambal počas tlačovej konferencie pri príležitosti "100 dní do Pjongčangu, 1000 dní do Tokia" v Bratislave 29. novembra 2017. Foto: TASR/Marko Erd

Športový sviatok sa začne slávnostným ceremoniálom 9. marca a potrvá do 18. marca.

Bratislava 29. novembra (TASR) - V poradí XII. zimné paralympijské hry v Pjongčangu v Kórejskej republike odštartujú presne o 100 dní. Športový sviatok sa začne slávnostným ceremoniálom 9. marca a potrvá do 18. marca. Medzi avizovanými 670 športovcami zo 45 krajín, čo predstavuje 24-percentný nárast v porovnaní so ZPH 2014 v Soči, nebudú opäť chýbať ani slovenskí reprezentanti. Ich výprava síce bude menej početná ako na predchádzajúcej zimnej paralympiáde, no medailové ambície zostávajú vysoké.

Vďaka výsledkom z MS 2015 a MS 2016 si zabezpečilo účasť družstvo v curlingu na vozíku a do Pjongčangu pocestuje na svoju druhú paralympiádu. V Soči obsadilo 6. miesto. V zjazdovom lyžovaní Slovensku pridelili tri mužské a dve ženské miestenky. Para hokejisti neuspeli v kvalifikácii a pod piatimi kruhmi budú chýbať. Slovenskí reprezentanti budú štartovať v rezorte Jeongseon Alpine Centre a v Gangneung Curling Centre. Na rozdiel od Soči budú bývať v spoločnej paralympijskej dedine.

Slovensko obsadí dve zo šiestich športových odvetví, ktoré sú na programe hier. Súťažiť sa bude v alpskom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, para hokeji, para snoubordingu a curlingu na vozíku, celkovo rozdajú 80 medailových kolekcií. "Tím ZPH 2018 je zatiaľ menej početný než v Soči 2014, ale veríme, že sa nám ho podarí rozšíriť ešte minimálne o dvoch športovcov vďaka bipartitným kartám, o ktoré chceme požiadať. Aktuálne sa celá výprava pohybuje na úrovni 30 osôb, z toho športovcov je pätnásť, teda presná polovica," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii vedúci Štábu ZPH 2018 Maroš Čambal.

Štáb 4. decembra pripraví a predloží Výkonnému výboru Slovenského paralympijského výboru (SPV) návrh zloženia tímu. Definitívne ho schváli Valné zhromaždenie SPV.

"Vancouver a Soči boli z hľadiska medailového zisku pre Slovensko veľmi úspešné paralympiády. Naším snom je priblížiť sa k nim. Výprava je síce menej početná, ale ambície v oboch športoch sú medailové. Turín bol trochu 'zakliaty', ale od Vancouveru nám to medailovo sype a verím, že na to nadviažeme," vyhlásil predseda SPV Ján Riapoš.

Slávnostný sľub pred odchodom do Pjongčangu sa u prezidenta SR Andreja Kisku uskutoční 30. januára o 13.00 h v historickej budove NR SR. Deň predtým uvedú na trh poštovú známku ZPH 2018 a maskota Slovenského paralympijského tímu.

Na ZPH 2014 štartovalo 538 športovcov zo 45 krajín, medzi nimi aj šestnásti zo Slovenska spolu so šiestimi navádzačmi. Stredne veľká výprava spod Tatier vybojovala sedem medailí - tri zlaté, dve strieborné a rovnako dve bronzové. Medailové zrkadlo suverénne ovládla krajina usporiadateľa, ruskí športovci si pripísali 80 medailí (30-28-22).

Zaujímavosťou stredajšej tlačovej konferencie SPV bol číselný údaj vyjadrujúci odpočítavanie do začiatku XVI. PH v Tokiu - hry v japonskej metropole sa začnú presne o 1000 dní. Na programe je 22 športových odvetví, pribudli bedminton a taekwondo, vypadli jachting a sedmičkový futbal. Športoviská sú rozdelené do troch zón: Heritage, Tokio Bay a Vonkajšia zóna.