Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Pardubice sú novým českým hokejovým majstrom, tešili sa i Slováci

Foto: TASR/Martin Baumann

Hokejisti Pardubíc získali svoj tretí titul v ére samostatnosti. Na ľade Brna vyhrali šiesty zápas 5:1 a celú sériu 4:2.

Brno 19. apríla (TASR) – Hokejisti Pardubíc zvíťazili v šiestom zápase finále českej extraligy na ľade Komety Brno 5:1 a triumfom 4:2 v sérii získali svoj tretí titul v ére samostatnosti. Pod štvrtkové víťazstvo "pernikárov" sa podpísali asistenciami slovenskí útočníci Martin Bartek a Radovan Somík, okrem nich sa zo zlatých medailí tešili tiež ďalší dvaja ofenzívni hráči spod Tatier Martin Šagát a Jaroslav Markovič.

V drese Komety nastúpila taktiež početná ekipa Slovákov, striebro zo sezóny 2011/12 sa bude vynímať vo vitrínach obrancov Jozefa Kováčika, Milana Hrušku, Tomáš Maleca a útočníkov Jozefa Baleja a Róberta Petrovického, ktorý play off nedohral pre otras mozgu.






sumár - 6. zápas finále českej extraligy:

Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)

Góly: 20. Vašíček - 7. Starý, 23. Benák, 30. Koukal, 35. Zorona (BARTEK, SOMÍK), 49. Kolář I.. Rozhodovali: Šindler, Jeřábek - Barvíř, Blümel, 7200 divákov (vypredané).

/konečný stav série: 2:4/



Zostavy:

Brno: Trvaj - KOVÁČIK, Žižka, Bičánek, Vašíček, HRUŠKA, MALEC, Švrček, Ostrčil – Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý – Erat, Divíšek, Jakub Svoboda – BALEJ, Koreis, H. Zohorna – Němec, Švaňhal, Polodna

Pardubice: Růžička - Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček – Kolář I, Koukal, Starý – ŠAGÁT, Cetkovský, Rákos – BARTEK, T. Zohorna, SOMÍK – Nahodil, Kousal, Buchtele - Semorád




Domáci vstúpili do zápasu pred vypredanou Kajot Arénou veľmi aktívne a podarilo sa im zatlačiť súpera, ten však ich úvodnému náporu odolal. Boli to práve hostia, kto sa tešil z prvého gólu, keď Starý v početnej výhode nechytateľnou strelou z medzikružia otvoril skóre. Kometu inkasovaný gól nepribrzdil, naopak sa ešte viac vrhala do útoku a nakoniec sa jej podarilo vyrovnať v závere tretiny, keď Vašíček po obrovskom závare pred Růžičkovou bránkou využil jeho zakrytý výhľad - 1:1.

Obraz hry sa nezmenil ani v prostrednej časti hry. Kometa neustále útočila, vytvorila si hneď niekoľko veľkých príležitostí, ale na konci každej bol Růžička. Gólman Pardubíc zažiaril pri tutovke Dlouhého a pri úniku Erata mu pomohla horná žŕdka. Hostí poslal opäť do vedenia Benák, ktorý v 23. minúte prestrelil Trvaja delovkou z pravého kruhu. V polovici zápasu sa mohol do streleckej listiny zapísať Somík, ale jeho prudkú strelu zastavila konštrukcia domácej bránky. Onedlho sa dopustil zbytočného faulu Kováčik, Pardubice dostali možnosť 16-sekundovej presilovky 5 na 3 a chladnokrvne ju využili zásluhou Koukala - 1:3. Brno sa nevzdalo, Růžička však kompletne zatiahol roletu a skóre sa znova menilo na druhej strane, keď v 35. minúte Bartek vysunul do samostatného nájazdu Zohornu a ten bekhendom zavesil do vinkla - 1:4.

Ešte na začiatku záverečnej tretiny bola na strane domácich viditeľná snaha pokúsiť sa o malý zázrak, ale s pribúdajúcim časom sa v nich čoraz viac stupňovala nervozita, navyše ich iritoval nezáujem hráčov Pardubíc o pästný súboj. Koncentrovaní hostia pokračovali v účelnom hokeji a Kolář v 49. minúte pridal piaty klinec do rakvy nádejí Brna na titul po 46 rokoch. V závere stretnutia sa už nič dôležité neudialo a na brnenskom ľade tak po záverečnej siréne prepukli oslavy tretieho majstrovského titulu Pardubíc v ére samostatnosti.


Povedali po zápase

Martin Bartek, útočník Pardubíc: "Je to krásne, neuveriteľný pocit. Bolo to náročné play off, ale zvládli sme to a ukázali veľkú silu nášho mužstva. Po tej sezóne, čo som bol zranený, je to pre mňa obrovský úspech. Brnu sa hralo doma ťažko pod tlakom za stavu 2:3 na zápasy. Pre nás bolo dôležité, že sme v tomto rozhodujúcom šiestom stretnutí dali úvodný gól, hoci domáci vyrovnali. Snažili sme sa strážiť stredné pásmo, oni búšili do plných. Mali síce šance, ale veľa toho pochytal brankár Růžička a podarilo sa nám premeniť niektoré brejky. Domáci sa provokovať, dokonca aj mňa sa snažili vyprovokovať Slovák Malec, ale potom sme si to vysvetlili, že to nebolo nič osobné. Myslím, že tie provokácie patria k tomu, my by sme v ich situácii robili to isté."

Radovan Somík, útočník Pardubíc: "Fantastické pocity, pretože celá séria play off nám zobrala nesmierne veľa síl. Hrali sme sériu na sedem zápasov, druhú na šesť a teraz opäť na šesť, takže o to sladšie je to víťazstvo a radosť. V dnešnom stretnutí sme sa nechceli nechať vyprovokovať, vedeli sme, čo potrebujeme. Išli sme do zápasu s tým, aby sme čo najdlhšie neinkasovali gól a ustrážili stredné pásmo. Darilo sa mi v play off osobne, ale tie kanadské body už vnímam ako bonus. Pred dvomi som získal s Pardubicami tiež titul, ale vtedy to bolo skoro všetko na štyri zápasy. V tohtoročnej play off sme v siedmom zápase s Vítkovicami nás delilo 30 sekúnd od vyradenia, nakoniec sme to vyhrali a získali titul. To športové šťastie je vrtkavé a teraz sa otočilo k nám."

Martin Šagát, útočník Pardubíc: "Mal som sezónu so zraneniami, hral som aj za Ústí nad Labem, takže takýto záver je ako z rozprávky. Nemôžem tomu uveriť, že teraz tu stojím s cigárou v ruke a oslavujem titul. Je to pre mňa prvý majstrovský titul, takže to ani neviem vyjadriť slovami. Teraz kričím v kabíne so spoluhráčmi a zložili sme poslednú dvanástu skladačku do plastickej mozaiky na tabuli s majstrovským pohárom, ktorú sme skladali počas celej play off."

Jozef Kováčik, obranca Brna: "Ani neviem, čo mám povedať, veľmi ma to mrzí. Mali sme obrovské množstvo šancí, ich brankár ale chytal naozaj vynikajúco. Nedali sme góly, prehrali sme a súperovi môžem len pogratulovať. K môjmu vylúčeniu poviem len toľko, že všetci videli, ako to bolo. Faul som urobil, ale predchádzala tomu iná situácia. V každom prípade je aj striebro úspechom, ale ešte nás to bude nejaký čas hnevať. Fanúšikom patrí jedno veľké ďakujem, takúto atmosféru som zažil prvýkrát v živote. Myslím si, že takto by to malo vyzerať v každom mieste a nielen v Česku, ale celej Európe."

Milan Hruška, obranca Brna: "Veľmi sme chceli vyhrať tento zápas a vynútiť si rozhodujúci siedmy duel. Dali sme do toho všetko, srdce aj dušu, no nevyšlo to. Zápas mohol skončiť úplne opačným výsledkom, mali sme množstvo šancí. Šťastie sa priklonilo k nim, už to jednoducho nevrátime, je to za nami. Ja som si play off užil naplno, vrátane menších šrámov. Som rád, že som tu mohol odohrať veľkú časť sezóny a hoci je to teraz ťažké, s odstupom času si budeme všetci tento úspech vážiť."

Róbert Petrovický, útočník Brna: "Bola to otvorená séria. Chalani hrali veľmi dobre, bojovali do poslednej minúty, vždy to bolo o jednom góle, o jednej šanci, o jednej chybe. Bola to super jazda, ako tím sme sa dali fantasticky dokopy a budú na to krásne spomienky. Zároveň to bude aj mrzieť, lebo titul bol tak blízko a zároveň tak ďaleko. Som vďačný, že som mohol byť súčasťou tohto tímu a hoci neviem, či to môžem povedať oficiálne, zostávam v Brne, budem tu hrať aj v budúcej sezóne. Užil som si tento rok naplno, cítim sa tu výborne, nič mi tu nechýba."