Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Peking alebo Almaty: V piatok sa rozhodne o dejisku ZOH 2022

Na snímke pohľad na delegáciu Kazachstanu, vedenú premiérom a predsedom organizačného výboru Karimom Massimovom (uprostred) počas prezentácie kandidatúry mesta Almaty na usporiadanie zimných olympijských hier 2022 v sídle Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vo švajčiarskom Lausanne, archívne foto Foto: TASR/AP

Favoritom zostáva čínska metropola, ktorá už hostila letné hry v roku 2008.

Kuala Lumpur 30. júla (TASR) - Peking alebo Almaty. Členovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v piatok na svojom zasadnutí v malajzijskej metropole Kuala Lumpur rozhodnú o dejisku zimných olympijských hier 2022. Voľby sú na programe od 10.15 SELČ, ich oficiálne výsledky majú byť známe tesne pred poludním. Slovensko bude zastupovať členka MOV a úspešná strelkyňa Danka Barteková.

Po odstúpení viacerých kandidátov na čele s poľským Krakovom, ktorý odstavil dohodnutú spolukandidatúru so Slovenskom, zostali v hre iba dve mestá. Členovia MOV budú mať podľa expertov značnú dilemu, lebo oba kandidátske projekty vyvinuli veľké úsilie implementovať do svojich konceptov program olympijských reforiem.

Favoritom zostáva čínska metropola, ktorá už hostila letné hry v roku 2008. Peking by sa v prípade úspechu stal prvým mestom, ktorý hostil obe vydania olympijských hier. Almaty sa prezentuje ako 1,6-miliónové veľkomesto v obkolesení hôr, s dnes už vôbec nie samozrejmým dostatkom prirodzeného snehu a kompaktnosťou hier malých vzdialeností od centra diania. Nemecká agentúra DPA v reportáži k piatkovej voľbe 128. zasadnutia MOV pripomenula aj nejasný, resp. nevyhovujúci stav ľudských práv v oboch kandidujúcich krajinách.

Peking svoj projekt založil na úspešnej letnej olympiáde z roku 2008, po ktorej má k dispozícii mnoho využiteľných dejísk aj pre ZOH 2022. V prípade úspechu by nemali byť v činskej metropole žiadne problémy so snehom. Predstavitelia kandidatúry ubezpečili, že v centre zimných športov Čchung-li bude dostatok kvalitného mechanického zasnežovania pre lyžiarske podujatia. Podľa dizajnéra tratí Wej Čching-chua nebude problém vyrobiť dostatočný podklad vzhľadom na suché a studené zimny, ktoré panujú v horskom rezorte.

Kazašská kampaň s heslom "Držíme sa skutočného" kladie dôraz najmä na množstvo prírodného snehu. Viceprezident kazašského organizačného výboru Andrej Krjukov uviedol, že Almaty majú viacero plne funkčných športových stredísk, ktoré boli už dejiskami Ázijských zimných hier z roku 2011. "Nechceme meniť mesto, aby sa prispôsobilo olympiáde, ale aby sa ona prispôsobila mestu. Máme veľa snehu, veľa vody a prekrásne hory. Náš koncept nám umožňuje byť flexibilnými," uviedol Krjukov. Projekt ZOH 2022 pre Almaty by operoval s rozpočtom 1,752 miliardy dolárov, navyše s kapitálom 1,853 miliardy, ktorý by bolo potrebné vložiť do výstavby infraštruktúry.

Prezident MOV Thomas Bach pred voľbou ocenil obe kandidatúry. "Stoja proti sebe dva úplne odlišné koncepty. Almaty predstavujú tradičný zimný rezort a v tomto smere veľmi homogénny koncept. Chcú tam vybudovať tradičné zimné športové centrum, ktoré sa má stať trvalým dedičstvom regiónu. Excelentný Peking je na druhej strane symbolom letného športu z olympiády 2008, ale krajina medzitým vytvorila podmienky na zimné športovanie pre 300 miliónov ľudí," povedal šéf MOV.

Obe kandidátske mestá budú mať ešte v piatok pred samotnou voľbou k dispozícii poslednú možnosť na krátku prezentáciu pred plénom MOV.