Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Zákon o športe: Peňazí je viac, ale zmeny sú nesystémové, tvrdí Holeša

Na snímke prezident SZH Jaroslav Holeša. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Už po roku pravidlá v Zákone o športe menila novelizácia a tá podľa šéfa hádzanej vznikla veľmi nešťastne.


Bratislava 10. marca (TASR) - Zákon o športe zatiaľ výraznú systémovú zmenu do slovenského športu nepriniesol. Jeho novela navyše hádže väčšine športových zväzov pod nohy zbytočné polená, hoci peňazí do športu prúdi reálne viac. Tvrdí to prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša, podľa ktorého si zákon bude vyžadovať ďalšie zmeny a tie by už mala zastrešiť novovzniknutá legislatívno-právna komisia Slovenského olympijského výboru (SOV).

"Najväčším prínosom zákona je, že rastie objem finančných prostriedkov, ktoré idú do športu. Plusom je aj snaha nastaviť jednotné pravidlá pre všetky športy, tak aby sme sa dostali na rovnakú legislatívnu úroveň. Urobil sa poriadok vo veciach, týkajúcich sa financií priamo na zväzoch," počítal Holeša pozitíva právnej úpravy, ktorá je účinná od 1. januára 2016.

Už po roku ale pravidlá v Zákone o športe opäť menila novelizácia a tá podľa šéfa hádzanej vznikla veľmi nešťastne. "Pripravovala sa bez akejkoľvek diskusie so zväzmi a negatívne nás v nej prekvapilo viacero vecí. Za totálne nesystémové riešenie považujem vyčlenenie futbalu a hokeja do samostatnej kategórie. Takýto model nikde v Európe neexistuje. Buď je vyčlenený iba futbal, lebo je to šport, ktorý popularitou, zázemím i z pohľadu financií a dosahu nemôžeme porovnať so žiadnym iným. Funguje aj model, v ktorom sú kolektívne športy odčlenené od individuálnych, ale potom všetky. My tu ale teraz v podstate všetci zachraňujeme hokej. Určite to považujem za diskriminačné pre ostatné športy. Prečo by sme my mali preukazovať výsledky, či nárast členskej základne a hokej nie?"

Problémom je podľa Holešu aj prílišná adresnosť použitia dotácie, ktorá im zväzuje ruky pri nakladaní s finančnými prostriedkami. "Máme presne stanovené, ako máme peniaze distribuovať. Pätnásť percent z celej dotácie napríklad musíme rozdeliť rovnomerne medzi všetky kluby bez ohľadu na to, či klub pracuje dobre alebo nie až tak dobre ako ostatné kluby. Takto sme prišli o podstatnú časť prostriedkov pre reprezentačné tímy, ktorých máme osem. Pomohlo by nám, ak by sme si sami mohli určiť priority a prerozdeľovať dotáciu podľa svojho uváženia. Musím preto povedať, že novela nebola diskutovaná so športovou verejnosťou a verím, že sa tak v budúcnosti už nestane. Vznikla legislatívna komisia pri SOV a dúfam, že ďalšie takto podstatné zmeny, ktoré nám veľmi zasahujú do života, budú najskôr konzultované s ňou."

Prezident slovenskej hádzanej sa obáva, že aktuálne znenie zákona o športe môže mať po skončení preklenovacieho obdobia výrazne negatívny vplyv aj na činnosť klubov. "Ich najviac zasiahla úprava pracovno-právnych vzťahov. Keďže na rozdiel od individuálnych športov v kluboch môže fungovať iba hlavný pracovný pomer alebo amatérska zmluva, prináša to enormný nárast prostriedkov pre hráčov na mzdy. Väčšina klubov avizuje, že ak to takto zostane, prejdú do čisto amatérskych podmienok. Nerozumiem, prečo individuálny športovec môže byť SZČO a športovec v kolektíve nie. Aj on si časť prípravy predsa musí zabezpečovať sám a starať sa o to, aby podával čo najlepšie výkony," tvrdí Holeša.

Športové zväzy a kluby sa zatiaľ nedočkali ani výraznejšieho prílivu peňazí od sponzorov, tak ako si od zákona sľubovali. "Dôvodom je, že sa zatiaľ nezaviedol tzv. superodpočet, ktorý by pomohol dostať do športu viac súkromných zdrojov prostredníctvom sponzorských zmlúv výmenou za isté úľavy napríklad na daniach. Zákon z môjho pohľadu síce vyriešil financovanie zväzov a reprezentácií, ale kluby v mestách a obciach ešte potrebujú ďalší impulz. Aby do nich okrem verejných prišli aj peniaze súkromné, tak ako je to v Európe bežné."

Pozitívom teda zostáva aspoň nárast objemu dotácií pre zväzy. "Reálne sa suma peňazí konkrétne pre SZH zvyšuje už druhý rok za sebou, stúpať by sa to ešte malo ďalšie dva roky. Sme radi, že to ide aspoň takýmto tempom, ale stále sme na tom z pohľadu strednej Európy najhoršie. Potrebovali by sme určite viac, keďže rozbiehame aj novú stratégiu rozvoja hádzanej na Slovensku s ôsmimi regionálnymi centrami na celom Slovensku. Novela zákona nám to ale dosť skomplikovala presnou viazanosťou rozdelenia peňazí, hoci my máme už aj tak povinnosť transparentne narábať s každým jedným eurom z rozpočtu," dodal Holeša.