Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Peter Sagan sa koncentruje na klasiky, odchod Ťinkova ho neprekvapil

Na snímke slovenský reprezentant v cyklistike Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri príležitosti prezentácie nového projektu CyS Peter Sagan Akadémia 29. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dvadsaťšesťročný cyklista v najbližších hodinách letí späť domov do Monaka, odtiaľ smeruje do Talianska na preteky Strade Bianche a následne sa predstaví na Tirreno - Adriatico.

Bratislava 29. februára (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan vyslovil spokojnosť so svojím vystúpením na úvodných tohtosezónnych klasikách, ktoré absolvoval cez víkend na belgických cestách. Jazdec tímu Tinkoff najprv obsadil v sobotňajších pretekoch Omloop Het Nieuwsblad so štartom a cieľom v Gente druhé miesto a o deň neskôr vo flámskej klasike Kuurne - Brusel - Kuurne skončil siedmy.

"Po dlhšej príprave a vysokohorskom sústredení v Sierra Nevade nie je moja kondícia ešte top. Na to, že som absolvoval prvé preteky po mesiaci, som sa však cítil dobre a dúfam, že sa to bude zlepšovať," povedal Sagan na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave. V novej sezóne jazdí v dúhovom drese majstra sveta, ktorý si vybojoval vlani na MS v Richmonde. "Snažím sa nevnímať tlak, ktorý je s tým spojený, ale pokúšam sa si to skôr užívať. Som rád za Richmond, neberiem to negatívne, že bude teraz ťažké pre mňa vyhrávať. Je to dobrý pocit."

Dvadsaťšesťročný cyklista v najbližších hodinách letí späť domov do Monaka, odtiaľ smeruje do Talianska na preteky Strade Bianche a následne sa predstaví na Tirreno - Adriatico. "To je dobrý 'etapák' na doladenie posledných vecí pred jarnými klasikami. Po ňom sa začínajú dôležité preteky ako Miláno - San Remo a následne belgické klasiky E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Scheldeprijs a potom Paríž - Roubaix. Chcem v nich skončiť čo najvyššie. Program sa oproti minulým sezónam príliš nemení, upravovať sa však môže podľa okolností."

Menej konkrétny bol Sagan ohľadne štartu na podujatiach Grand Tour a OH v Riu de Janeiro: "To je ešte vo hviezdach. Teraz sa chcem najmä koncentrovať na jarné klasiky a po nich sa uvidí, na čo sa zameriam. Bude záležať od prvej časti sezóny." Nedávno si bol v Riu obzrieť olympijskú trať, ktorá mu profilom nebude veľmi vyhovovať. "Je veľmi ťažká. Bol som tam jeden deň, na prvú víziu mi to však stačilo. Musím sa zamyslieť, či to vôbec má význam..."

Sagan pravdepodobne absolvuje poslednú sezónu vo farbách Tinkoff. Majiteľ tímu, ruský milionár Oleg Tiňkov sa totiž nechal počuť, že po nadchádzajúcom ročníku predá svoju stajňu a v cyklistike skončí. "Pre mňa to znamená, že si budem zrejme hľadať nový tím. Keď to povedal, zrejme to myslel vážne. Pravdupovediac, ani ma to veľmi neprekvapilo. Pre nás jazdcov je dobre, že svoj odchod oznámil rok dopredu, máme tak dostatok času ukázať, čo v nás je a nájsť si nový tím. Jeho rozhodnutie by sme mali z ľudského hľadiska plne akceptovať. Videl, že niektoré veci nefungujú, preto sa rozhodol ísť preč. Nemôžeme mu to zazlievať."