Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Cyklista Metelka získal na paralympiáde pre Slovensko ďalšie zlato

Slovenský paralympionik Jozef Metelka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vo finálovom dueli zdolal Kylea Bridgwooda z Austrálie a vybojoval pre Slovensko dosiaľ štvrtý cenný kov na POH v Riu.

Rio de Janeiro 11. septembra (TASR) - Slovenský reprezentant v dráhovej cyklistike Jozef Metelka získal na XV. paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 4 km.

Vo finálovom dueli zdolal Kylea Bridgwooda z Austrálie a vybojoval pre Slovensko štvrtý cenný kov. V Riu sa už predtým tešil zo striebra v pretekoch na 1 km s pevným štartom.

Úradujúci majster sveta, dlhodobo žijúci vo Veľkej Británii, súčasne vo svojej najsilnejšej disciplíne dosiahol ešte v kvalifikácii časom 4:29,112 min nový paralympijský rekord.

"Podarilo sa. Som veľmi rád, naplnili sa očakávania, ktoré sme mali s trénerom. Do bodky som splnil stanovený plán. Ako som už viackrát povedal - nebo je limit. Som veľmi šťastný, momentálne by som dokázal zajazdiť ďalšie štyri kilometre," vyznal sa Metelka po svojom triumfe. Preteky si plnými dúškami užíval: "Panovala tu fantastická atmosféra, ktorú som nečakal. Prvýkrát som bol na takomto podujatí, s toľkými divákmi. Užil som si to."

Naplánovaný scenár na paralympijských hrách zatiaľ Metelkovi dokonale vychádza. Verí, že v Riu ešte nepovedal záverečné slovo. Na PH 2016 ho čakajú ešte dve disciplíny, tentoraz na ceste. "Teraz sme v polčase, nasledovať bude časovka a cestné preteky, ktoré sú lotéria a môže sa v nich stať hocičo. Uvidíme," povedal trojnásobný svetový šampión, ktorý stále cíti, že môže toho dosiahnuť ešte viac. "Povedal by som, že som urobil krok k vrcholu športovej kariéry. Dúfam, že Slovenský zväz cyklistiky sa bude chcieť pozhovárať o tom, ako by som mohol reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta nie paracyklistov, ale medzi zdravými. Pán Privara (prezident SZC, pozn. red.) mi povedal, že mám jeho plnú podporu, tak očakávam, že sa o tom porozprávame. Na zväze vedia, o čo mi ide," sprostredkoval TASR slová Metelku mediálny manažér Slovenského paralympijského výboru Roman Végh.

Dráhová cyklistika

muži, C4:

stíhacie preteky na 4 km - finále:

1. Jozef METELKA (SR)
2. Kyle Bridgwood (Aus.)
3. Diego German Duenas Gomez (Kol.)
4. Scott Martin (USA)