Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Phelps ukončil famóznu kariéru 18 zlatom a chystá sa cestovať

Americké kvarteto v zložení, zľava Matthew Grevers, Brendan Hansen, Michael Phelps a Nathan Adrian pózuje so zlatými medailami Foto: TASR/AP

Americký plavec ho získal v štafete mužov na 4x100 m.

Londýn 5. augusta (TASR) - Skvelá rozlúčka. Fenomenálny americký plavec Michael Phelps zakončil v sobotu večer v londýnskom Aquatics Center obdivuhodnú kariéru rekordným osemnástym olympijským zlatom.

V záverečnej disciplíne celého plaveckého programu londýnskych hier triumfovali Američania v štafete na 4x100 m polohové preteky s Phelpsom na treťom úseku. A potom už prišli iba búrlivé divácke ovácie postojačky a čestné kolo najúspešnejšieho olympionika všetkých čias.

"Dosiahol som všetko, čo som chcel. Ak toto môžete povedať o svojej kariére, už nepotrebujete ísť ďalej. Je čas na iné veci," potvrdil Phelps svoj pôvodný úmysel definitívne po olympijskom vystúpení skončiť s plávaním. V Londýne bol opäť v bazéne najúspešnejší, keď získal štyri zlaté a dve strieborné medaily. Celkove má na konte 22 cenných kovov (18-2-2) s olympijským emblémom a suverénne tak tróni historickým tabuľkám.

Americký plavec Michael Phelps pózuje so striebornou trofejou
Foto: TASR/AP
Pre Phelpsa pripravili na záver programu aj špeciálnu rozlúčkovú slávnosť, na ktorej mu prezident Medzinárodnej plaveckej federácie FINA Julio Maglione odovzdal striebornú trofej ako ocenenie jeho skvelej kariéry. Americké kvarteto po odovzdávaní medailí rozvinulo transparent "Ďakujeme, Londýn" a Phelps sám si urobil čestné kolo pred burácajúcimi tribúnami za zvukov známej piesne Brucea Springsteena "Born in the USA".

Teraz už myslí 27-ročný rodák z Baltimore na život po. Život, ktorý sa úplne odlišuje od uplynulých dvanástich rokov, strávených iba v bazénoch a hoteloch. "Určite chcem veľa cestovať," žiarili Phelpsovi oči, keď prezrádzal destinácie, ktoré plánuje detailne spoznať. Sú medzi nimi Európa a Austrália. Rovnako i potápanie sa v klietkach za veľkými bielymi žralokmi v Južnej Afrike s priateľom Chadom le Closom, ktorý bol posledným mužom, čo ho na olympiáde porazil.

"Mal som možnosť vidieť na svete už množstvo úžasných miest, ale nikdy som ich nemal možnosť naozaj spoznať. Teraz je ten čas," povedal Phelps, ktorý však chce zostať v budúcnosti verný aj športu, ktorý z neho urobil slávneho a bohatého človeka. "Možno by som sa nejako mohol pokúsiť dostať plávanie ešte na vyššiu úroveň, akú má teraz." Jeho mamička Debbie, ktorej do hľadiska venoval svoju poslednú kyticu z medailových ceremoniálov, ale vie: "Teraz potrebuje predovšetkým čas iba pre seba..."

Phelps priznal, že sa trochu obával pocitu zo svojej definitívnej rozlúčky a sám bol prekvapený, že sa v tých chvíľach cítil uvoľnene. "Čakal som, že ma to emocionálne viac pochytí, ale je mi fajn. Možno ma to dobehne v najbližšich dňoch. Ale jedno viem určite, nechcel by som plávať až do tridsiatky."