Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Pistorius bude na slobode, súd mu schválil kauciu

Oscar Pistorius Foto: TASR/AP Photo

Právnici obvineného argumentovali, že ich klient je príliš prominentnou osobou, aby u neho vznikli obavy z úteku.

Pretoria 22. februára (TASR) - Juhoafrický súd v piatok rozhodol v prospech udelenia kaucie v ostrosledovanom prípade paralympionika Oscara Pistoriusa. Účastník londýnskej olympiády čelí obvineniu z úkladnej vraždy svojej priateľky, 29-ročnej Reevy Steenkampovej.

Hlavný sudca Desmond Nair stanovil výšku kaucie na jeden milión juhoafrických randov (113.000 amerických dolárov) a termín ďalšieho pojednávania o vine a treste stanovil na 4. júna. Pistorius musí zaplatiť 11.300 dolárov v hotovosti a dokázať, že má zvyšné peniaze k dispozícii.

Podľa podmienok udelenia kaucie musí Pistorius odovzdať svoj pas, vyhýbať sa svojmu domu, kde sa incident odohral, i všetkým svedkom. Juhoafrický atlét musí taktiež odovzdať svoje zbrane, nesmie piť alkohol a na policajnej stanici sa musí hlásiť dvakrát týždenne.

Nair vysvetľoval svoje rozhodnutie vyše hodinu a trištvrte. Jeho prejav vysielali naživo nielen domáce televízie a rádiá, ale taktiež medzinárodné vysielacie spoločnosti BBC či CNN, keďže o kauzu je obrovský záujem po celom svete. Na piatkovom pojednávaní však chýbali fotoreportéri, ktorým Nair zakázal vstup, pretože ich blesky neustále ožarovali tvár hlavného aktéra procesu. "Vyzeral ako nejaký živočíšny druh, ktorého svet ešte nikdy predtým nevidel," uviedol.

Silueta Oscara Pistoriusa na zadnej sedadle
Foto: TASR/AP
Pistorius opustil budovu súdu na zadnom sedadle strieborného Land Roveru asi hodinu po oznámení podmienok kaucie. Auto odviezlo hendikepovaného športovca do domu jeho strýka. Pistoriusov obhajca Barry Roux uviedol, že s rozhodnutím súdu je spokojný.

Nair zdôraznil, že Pistoriusovo čestné vyhlásenie o priebehu tragickej noci mu pomohlo pri žiadosti o prepustenie na kauciu. "Prišiel som k záveru, že obvinený spravil dostatok, aby mohol byť prepustený," vyhlásil, no dodal, že stále je veľa vecí, ktoré ešte musí vysvetliť. Jednou z nich je napríklad to, že si nevšimol, že jeho priateľka nie je v posteli a taktiež prečo ju nepočul kričať.

Pistoriusa tak prepustili deväť dní po tom, čo ho na Valentína zatkli pre podozrenie z vraždy jeho priateľky Reevy Steenkampovej. "Aj keď sa nám nesmierne uľavilo, že Oscarovi udelili kauciu, je to stále veľmi smutné a ťažké obdobie pre Reevinu rodinu i pre nás všetkých. Ako rodina sme presvedčení, že Oscarova verzia udalostí z tej hroznej noci je pravdivá," agentúra DPA citovala hovorcu Pistoriusovej rodiny Mulligana Pearcea.

Rodina Steenkampovej rozhodnutie nesledovala



Sharon Steenkampová, sesternica obete, už predtým vyhlásila, že jej rodina nebude sledovať rozhodnutie súdu a na pojednávaní sa nezúčastní: "Nič by to nezmenilo na tom, že sme bez Reevy."

Na strane Pistoriusových odporcov zavládlo rozčarovanie. Liga žien Juhoafrickej republiky vládnucej strany Africký národný kongres (ANC) vyjadrila sklamanie nad piatkovým verdiktom súdu. "Budeme sa riadiť právom, no úprimne sme zarmútení, pretože v tejto krajine zabíjajú ženy," uviedla hovorkyňa Jacqui Mofokengová.

Zhni vo väzení, odkázali odporcovia



Zástupkyne Ligy počas týždňového procesu protestovali pred budovou súdu s transparentmi, na ktorých stálo "Zhni vo väzení".

Právnici obvineného argumentovali, že ich klient je príliš prominentnou osobou, aby u neho vznikli obavy z úteku. Obhajcovia zdravotne postihnutého športovca veria, že vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania neexistujú dôkazy pre spáchanie zločinu úkladnej vraždy, z ktorého ho viní obžaloba. Prokuratúra a polícia sa domnievajú, že hviezda paralympiád musí pre hroziace riziko úteku zostať vo väzbe.

Už vo štvrtok s ním pokračovalo na magistrátnom súde v Pretórii pojednávanie o prepustení na kauciu. Sudca však musel vypočúvanie prerušiť, dôvodom mala byť údajná hrozba mimo budovy súdu, o ktorej sa dozvedeli prostredníctvom kúska papiera. Pistorius musel opustiť súd, po piatich minútach sa však vrátil a pojednávanie o kaucii pokračovalo. Po vypočutí obhajca Barry Roux žiadal, aby boli podmienky kaucie pre Pistoriusa zmiernené.

Pistorius tvrdí, že k zabitiu jeho priateľky došlo tragickým omylom, pretože si myslel, že v kúpeľni sa nachádza zlodej. Pri krížovom výsluchu obhajoby vyšetrovateľ prípadu priznal, že sa v dome športovca nenašli žiadne dôkazy, ktoré by vyvracali športovcove tvrdenia. Navyše advokát obvineného vyargumentoval zatiaľ všetky závažné dôkazy, ktorými vyšetrovateľ operoval.