Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Pistorius žiada Ústavný súd o možnosť odvolať sa voči trestu za vraždu

Oscar Pistorius plače počas vypočúvania na súde v Pretórii, archívne foto Foto: TASR/AP

Účastník OH 2012 si za svoj čin doteraz odpykával už v domácom väzení päťročný trest, teraz ale 29-ročnému športovcovi hrozí jeho výrazné sprísnenie.

Johannesburg 11. januára (TASR) - Hendikepovaný atlét Oscar Pistorius, ktorého uznali vinným zo zabitia svojej priateľky, požiadal o možnosť odvolať sa voči svojmu trestu na juhoafrický Ústavný súd. Informovala agentúra AP.

Pistoriusa v decembri minulého roka Najvyšší odvolací súd uznal vinným z vraždy svojej priateľky Reevy Steenkampovej. Rekvalifikoval tak verdikt súdu nižšej inštancie, ktorý ho pôvodne odsúdil za neúmyselné zabitie.

Účastník OH 2012 si za svoj čin doteraz odpykával už v domácom väzení päťročný trest, teraz ale 29-ročnému športovcovi hrozí jeho výrazné sprísnenie. Podľa juhoafrických zákonov je najnižšou sadzbou za vraždu 15-ročný pobyt za mrežami. "Spísali sme žiadosť a žiadame Ústavný súd, aby nám umožnil odvolať sa voči trestu," uviedol Pistoriusov právnik Andrew Fawcett.

V tragický valentínsky deň vo februári 2013 Pistorius vystrelil na svoju priateľku štyri rany cez zamknuté dvere kúpeľne v jeho dome a spôsobil jej smrteľné zranenia. Obhajoval sa tým, že si ju pomýlil so zlodejom.