Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Pitso Mosimane skončil pri kormidle reprezentácie JAR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mosimane pritom už pred zápasom priznal, že je povinnosťou JAR v naplno zabodovať. Na mále mal 47-ročný tréner už v kvalifikácii na Africký pohár 2012.

Johannesburg 5. júna (TASR) - Pitso Mosimane už nie je trénerom futbalistov Juhoafrickej republiky.

Vedenie zväzu ho v stredu odvolalo po tom, čo jeho zverenci prekvapujúco doma v africkej kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2014 iba remizovali 1:1 s Etiópiou, ktorá sa v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) nachádza až o 71 priečok nižšie.

Mosimane pritom už pred zápasom priznal, že je povinnosťou JAR v naplno zabodovať. Na mále mal 47-ročný tréner už v kvalifikácii na Africký pohár 2012, keď sa spoločne s celým realizačným tímom prepočítal. Pred záverečným domácim zápasom si Juhoafričania mysleli, že na postup im stačí aj remíza a najlepšie skóre, no nakoniec vďaka lepšej vzájomnej bilancii postúpil na ich úkor Niger. Mosimane vtedy odignoroval výzvy na odstúpenie, no nasledovalo sedem zápasov bez víťazstva nakoniec spečatilo jeho osud. V 23 zápasoch v jeho druhej ére na lavičke národného tímu zaznamenali jeho hráči deväť víťazstiev, desať remíz a štyri prehry.

V sobotňajšom druhom kvalifikačnom zápase so susednou Botswanou ho nahradí jeho asistent Steve Komphela. JAR na budúci mesiac oslávi 20. výročie návratu do svetového futbalu a hoci v tomto období sa trikrát predstavila na majstrovstvách sveta a raz vyhrala Africký pohár národov, v úlohe trénera sa už vystriedalo 15 mien.