Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Pittsburgh zdolal Washington 3:2 pp a v sérii vedie už 3:1

Hráč Pittsburghu Carl Hagelin a brankár Washington Capitals Braden Holtby počas zápasu. Foto: TASR/AP

O triumfe tučniakov nad víťazom základnej časti rozhodol švédsky útočník Patric Hörnqvist.

New York 5. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins sú blízko k postupu do finále Východnej konferencie zámorskej NHL. Vo štvrtom zápase 2. kola play off zdolali Washington Capitals 3:2 po predĺžení a v celej sérii vedú už 3:1. O triumfe "tučniakov" nad víťazom základnej časti rozhodol švédsky útočník Patric Hörnqvist.

Rozhodnutie padlo už v 3. minúte predĺženia, keď sa Hörnqvist po chybe obrancu Mika Webera ocitol v dobrej pozícii pred Bradenom Holtbym a prekonal ho strelou medzi betóny. Bol to piaty zásah 29-ročného Švéda v tohtoročnom play off, ale prvý víťazný. "Majú výbornú defenzívu a do šancí sa dostáva ťažko. Keď sa naskytne, tak ju treba využiť a nám sa to podarilo. Je to veľké víťazstvo, ale ešte nie je koniec," povedal pre nhl.com najlepší strelec Penguins v play off. Tréner Mike Sullivan ocenil jeho nasadenie a ochotu ísť pred bránku aj do nepríjemných situácií. "Miluje hokej, je súťaživý, plný energie a veľmi emotívny. Máme ho všetci veľmi radi," chválil svojho zverenca. Pittsburgh vyhral prvé predĺženie v play off od roku 2013, keď v prvom kole zdolal New York Islanders. V ďalších ôsmich prípadoch ťahal za kratší koniec.

O vyrovnanosti súperov svedčí fakt, že všetky štyri doterajšie zápasy rozhodol jeden gól, z toho dva sa skončili po predĺžení. Washington prehral päť z posledných siedmich zápasov. Capitals sa pokúsia stať 29. tímom, ktorý v sérii na štyri víťazstvá otočí nepriaznivý priebeh z 1:3. V 41-ročnej histórii sa to tímu z hlavného mesta USA podarilo len dvakrát a päťkrát takého vedenie stratil, naposledy minulý rok proti New Yorku Rangers. Pittsburghu sa "podarilo" prehrať sériu z 1:3 trikrát a v roku 2014 takisto proti Rangers. "Náš tím má úžasný charakter. Minulý rok nedotiahli do konca vedenie 3:1, ale poučili sme sa z toho a verím, že teraz to otočíme my. Musíme hrať svoju hru," povedal kapitán Capitals Alexander Ovečkin, ktorý zaznamenal sedem striel na bránku, ale nebodoval. Veľkou oporou Pittsburghu je mladý brankár Marty Murray, ktorý predviedol ďalší fantastický výkon a zneškodnil 34 striel. Dvadsaťjedenročný nováčik sa po zranení jednotky Marca-Andreheo Fleuryho svojej šance chytil veľmi dobre a hoci sa jeho skúsenejší kolega už uzdravil, Murray ho zatiaľ do bránky nepustil. "Každým zápasom sa cítil lepšie a lepšie. Urobil som aj nejaké chyby, ale mal som šťastie. Som však veľmi spokojný s výkonom a najmä s víťazstvom," povedal mladý Kanaďan. Triumf "tučniakov" je o to cennejší, že ho dosiahli bez svojich dvoch popredných obrancov - zraneného Olliho Määttu a potrestaného Chrisa Letanga, ktorý už v ďalšom zápase môže hrať. Washington hral v druhom zápase bez suspendovaného Brooksa Orpika, ktorý za zranenie Määttu dostal trojzápasový dištanc. Capitals prehrali v Pittsburghu oba zápasy, ale tréner Barry Trotz nebol s výkonom svojich zverencov nespokojný. "Pocítili prečo sa predĺženie v play off volá rýchla smrť. Musíme sa s tým vyrovnať a ísť ďalej. Máme dobrý tím, celý rok hráme dobre a pokúsime sa o zvrat," povedal Trotz.



Skóre duelu otvoril po necelých troch minútach Jay Beagle, ktorý z veľkého uhla prekonal Murrayho bekhendovou strelou ponad rameno. O sedem minút neskôr vyrovnal aj s dávkou šťastia domáci obranca Trevor Daley. Asistenciu si pri jeho góle pripísal aj kapitán Sidney Crosby a bodoval prvýkrát v sérii. V druhej tretine poslal Pens do vedenia veterán Matt Cullen, ale v jej závere vyrovnal John Carlson. Crosby v tretej tretine po "sekere" od Ovečkina nachvíľu zmizol s bolestivým výrazom v šatni, ale po pár minútach sa vrátil. "V prvom momente som myslel, že je to horšie a bol som frustrovaný. Zľakol som sa, že sa už nevrátim. Našťastie to nie je nič vážne. Myslel si, že nemám puk zakrytý a preto ma trafil. Patrí to k hokeju," povedal Crosby pre espn.com.

Piaty zápas série je na programe v noci na nedeľu vo Washingtone.

NHL - play off - 2. kolo /na štyri víťazstvá/:

štvrtý zápas semifinále Východnej konferencie

PITTSBURGH PENGUINS - WASHINGTON CAPITALS 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Góly:
10. Daley (Hörnqvist, Crosby), 24. Cullen (Kühnhackl, Dumoulin), 63. Hörnqvist (Sheary, Dumoulin) – 3. Beagle (Wilson, Chorney), 37. Carlson (Williams). Brankári: Murray - Holtby, strely na bránku: 33:36, 18.614 divákov.
/na zápasy 3:1/