Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Platini chce európsky šampionát v 12 až 13 mestách

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Francúz Michel Platini Foto: TASR/AP

Platini oznámil túto myšlienku na sobotňajšej tlačovej konferencii. Podľa informácie portálu goal.

Kyjev 30. júna (TASR) – Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini oznámil, že EURO 2020 by sa mohlo uskutočniť v 12 až 13 mestách na európskom kontinente.

Platini oznámil túto myšlienku na sobotňajšej tlačovej konferencii. Podľa informácie portálu goal.com má jeho návrh podporu väčšej časti výkonného výboru UEFA.

O šampionát v roku 2020 prejavilo záujem Turecko, spoločná kandidatúra Walesu, Škótska a Írska, neskôr sa pridali aj Azerbajdžan a Gruzínsko. UEFA by mala vybrať usporiadateľa šampionátu na prelome rokov 2013 a 2014. Platini potvrdil, že o jeho pláne rozšíriť počet usporiadateľských miest sa rozhodne v januári alebo februári 2013.

Návrh prezidenta UEFA zrejme vyvolá polemiku, pretože by sa ním mohli zvýšiť vzdialenosti medzi štadiónmi i náklady pre fanúšikov, ktorí zavítajú na EURO.

Ak by turnaj získalo trio Wales, Škótsko, Írsko, po prvý raz by európsky šampionát usporiadali tri krajiny. Platiniho plán by však zásadne zmenil formát turnaja.

EURO 2016 vo Francúzsku bude mať 24 účastníkov a uskutoční sa v 10 mestách. V roku 1960 hrali záverečnú fázu Pohára národov štyri krajiny, v roku 2012 je na EURO 16 reprezentácií.