Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Platini vypovedal osem a pol hodiny: Nič ilegálne som nespravil

Na archívnej snímke prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini odchádza z budovy Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne po vypočutí 8. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Blatter bude vypovedať pred odvolacou komisiou v utorok.

Zürich 16. februára (TASR) - Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini v pondelok osem a pol hodiny vypovedal v sídle FIFA pred odvolacou komisiou, kde obhajoval svoje konanie v súvislosti s kontroverznou platbou. Francúzsky funkcionár dostal vlani od etickej komisie FIFA osemročný trest zákazu činnosti za netransparentný transfer dvoch miliónov švajčiarskych frankov, ktoré mal zinkasovať v roku 2011 od prezidenta FIFA Seppa Blattera, údajne za prácu v úlohe jeho poradcu.

"Bolo to dobré. Rokovanie viedli ľudia, ktorí sú súčasťou futbalovej rodiny a vedie, o čo tu ide. Uvidíme, čo príde teraz," povedal Platini, ktorý mal pôvodne záujem aj o post prezidenta FIFA, po treste sa ale na februárových voľbách nebude môcť zúčastniť. Už v pondelok médiám povedal, že pred komisiou nemá čo stratiť. "Nič ilegálne som nespravil. Takže z toho dôvodu sa ničoho neobávam. Cítim veľkú nespravodlivosť. Žijem 60 rokov, bez jedinej červenej karty, na ihrisku i mimo neho."

Okrem osemročného dištancu dostal Platini aj pokutu 80.000 švajčiarskych frankov. Proti obom trestom sa odvolal. Verdikt odvolacej komisie, ktorá iba zriedkavo ide proti pôvodnému rozsudku etickej komisie, by mal byť známy tento týždeň.

Trest dostal aj Blatter, ktorý bude vypovedať pred odvolacou komisiou v utorok. Ak Platini, trojnásobný víťaz Zlatej lopry magazínu France Football, neuspeje, je pripravený obrátiť sa na medzinárodný Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.