Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Platini o revolučnom návrhu: Je to bláznivý, ale dobrý nápad

Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je isté, či budú môcť mať krajiny viac ako jedno hostiteľské mesto.

Nyon 7. decembra (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini je šťastný, že výkonný výbor podporil jeho revolučný návrh a EURO 2020 sa bude hrať vo viacerých mestách po celom kontinente. "Možno je to bláznivý nápad, ale určite dobrý nápad," vyhlásil šéf európskeho futbalu, ktorého citovala agentúra dpa.

Podľa Platiniho sa konkrétne podrobnosti ako počet miest či krajín, ktoré budú hostiť turnaj s účasťou 24 mužstiev, dozvie verejnosť na budúci rok. "V tomto momente máme v rukách len biely list papiera. Všetko zostáva otvorené," podotkol 57-ročný Francúz.

Platini zároveň prezradil, prečo exekutíva odklepla nový formát EURO. "Je ťažké nájsť krajinu, ktorá je schopná postaviť osem až desať nových štadiónov a vybudovať nové letiská," potvrdil bývalý francúzsky reprezentant, že výkonný výboru pri svojom rozhodnutí zohľadnil aj súčasnú svetovú ekonomickú krízu.

Zatiaľ nie je isté, či budú môcť mať krajiny viac ako jedno hostiteľské mesto. Jediná vec, o ktorej je Platini presvedčený, je, že fanúšikovia si obľúbia nový formát. "Doteraz museli chodiť na šampionát, teraz príde šampionát ku nim," nechal sa počuť prezident UEFA, ktorý zdôraznil, že fanúšikov nečaká žiadne veľké cestovanie. "Učite sa nestane, že by jeden tím hral prvý zápas v Lisabone, ďalší v Astane a tretí v Londýne."

Finále a semifinále by sa malo hrať v jednom meste. "To by dodalo celému šampionátu určitý náboj a špeciálnu atmosféru. Konečné rozhodnutie však drží v rukách exekutíva," dodal Platini.