Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Šéf UEFA Platini oficiálne oznámil kandidatúru na prezidenta FIFA

Michel Platini, archívne foto Foto: FOTO TASR/AP

Voľby prezidenta FIFA sú na programe 26. februára 2016 v Zürichu.

Nyon 29. júla (TASR) - Michel Platini v stredu oficiálne oznámil, že bude kandidovať na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Súčasný šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) potvrdil svoj úmysel pre oficiálny web uefa.org.

"Rozhodol som sa po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti. Zvážil som budúcnosť futbalu so svojimi osobnými cieľmi. V živote každého človeka nastane moment, keď jednoducho musíte uchopiť osud do vlastných rúk," uviedol 60-ročný francúzsky funkcionár.

Bývalý úspešný reprezentant "Les Bleus" okrem funkcie šéfa UEFA v súčasnosti zastáva aj post viceprezidenta FIFA. Svoj úmysel kandidovať už oznámil aj členským organizáciám UEFA. Podporu mu už pred časom vyjadrili nielen krajiny z Európy, ale aj z Ázie či Ameriky.

Platini v máji nebojoval proti Seppovi Blatterovi v prezidentských voľbách, pretože cítil, že nemá šancu a nechcel riskovať svoju povesť. Prvému mužovi FIFA konkuroval len jordánsky princ Ali Bin Al-Hussein, ktorý neuspel. Krátko pred začiatkom kongresu však prepukol veľký korupčný škandál a Blatter pár dní po úspešných voľbách oznámil rezignáciu. Platini teraz cíti, že má reálnu šancu uspieť v mimoriadnych voľbách a stať sa prvým mužom svetového futbalu.

UEFA pod jeho vedením zmenila Ligu majstrov na lukratívny podnik a šancu bojovať o veľké peniaze dostali pri novom formáte aj menšie kluby. Platiniho plusom je aj to, že, majstrovstvá Európy v roku 2020 sa uskutočnia v trinástich krajinách, čo zmení šampionát na veľkú oslavu futbalu po celom kontinente. Okrem toho zaviedla UEFA aj finančnú fair-play.

Platini však čelí aj kritike. Najviac za to, že podporil kandidatúru Kataru organizovať majstrovstvá sveta v roku 2022. "Neľutujem, že som volil Katar," povedal pred BBC minulý rok ešte pred tým, ako sa rozhodlo, že sa šampionát uskutoční v zime. "Vždy som dúfal, že sa v Katare bude hrať v zime. Veľa ľudí hlasovalo za Katar. Nie len ja," dodal.

Voľby prezidenta FIFA sú na programe 26. februára 2016 v Zürichu. Na mimoriadnom kongrese spozná verejnosť meno nástupcu Blatera, ktorý sa po nedávnom prevalení korupčného škandálu vzdal svojej funkcie.

doterajší prezidenti FIFA:
1904 - 1906 Robert Guerin (Francúzsko)
1906 - 1918 Daniel Burley Woolfall (Anglicko)
1921 - 1954 Jules Rimet (Francúzsko)
1954 - 1955 Rodolphe William Seeldrayers (Belgicko)
1955 - 1961 Arthur Drewry (Anglicko)
1961 - 1974 Stanley Rous (Anglicko)
1974 - 1998 Joao Havelange (Brazília)
1998 - 2016 Joseph Blatter (Švajčiarsko)