Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Plavecká federácia ľutuje odchod antidopingových poradcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Traja špičkoví poradcovia odišli zo svojho postu na protest proti ignorácii ich žiadosti.

Lausanne 5. septembra (TASR) - Medzinárodná plavecká federácia (FINA) vyjadrila prekvapenie z rezignácie jej troch špičkových antidopingových poradcov, ktorí odišli zo svojho postu na protest proti ignorácii ich žiadosti.

Kanaďan Andrew Pipe spoločne s ďalšími dvomi funkcionármi z osemčlennej špeciálnej komisie odstúpili po tom, čo FINA nesplnila ich žiadosť, aby pre dopingové previnenia nepustila siedmich ruských plavcov na OH 2016. Hoci im federácia pre minulé pozitívne testy, resp. systematický doping v Rusku zakázala účasť pod piatimi kruhmi, nakoniec im bol povolený štart v Riu de Janeiro.

"Zodpovednosť za tieto rozhodnutia však leží na pleciach Medzinárodného olympijského výboru a Športového arbitrážneho súdu," uviedla FINA vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra AP. Federácia ľutuje odchod trojice poradcov. "Reagujúc na tvrdenia v ich rezignačnom liste by sme však radi zdôraznili, že olympijské hry sú podujatie Medzinárodného olympijského výboru."

Pipe v liste kritizoval FINA za spôsob, akým viedla celý proces. "Boli sme rozčarovaní, že FINA sa neriadila našimi odporúčaniami a ešte viac sklamaní, že sme nedostali na našu žiadosť žiadnu odpoveď," povedal Kanaďan.