Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Jang zbabral obhajobu pred CAS a za trest si môže sám, tvrdí právnik

Sun Jang, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dvadsaťosemročný Jang avizoval, že rozsudok CAS napadne na švajčiarskom najvyššom súde.

Lausanne 14. apríla (TASR) - Trojnásobný olympijský šampión v plávaní Sun Jang koncom februára dostal od Športového arbitrážneho súdu (CAS) tvrdý trest za porušenie antidopingových pravidiel. Číňan vlani v septembri zničil odobraté vzorky, keď spochybnil oprávnenie komisárov, ktorí ho navštívili u neho doma. Za svoj čin dostal dištanc na osem rokov. Americký právnik Jeffrey Benz, ktorý pracuje ako sudca CAS s odstupom času prezradil, že Jang si za tvrdý postih môže do značnej miery sám.

Benz v diskusii na stanici The Beijing News spochybnil viaceré Jangove rozhodnutia i jeho stratégiu a správanie pred súdom. Podľa jeho slov nebol dobrý nápad ani verejné vypočutie. "Ak by som mal ohodnotiť jeho právnický tím od 1 do 10, dal by som jeden bod, hoci je škoda, že nemôžem ísť pod nulu," odpovedal Benz na otázku o kvalite Jangovej obhajoby. Podobne kriticky sa vyjadril aj čínsky športový právnik Cchaj Kuo, ktorý je presvedčený, že Jang mal priznať vinu a usilovať o miernejší trest.

Pre Janga to nebol prvý stret s antidopingovými pravidlami. Už v roku 2014 si Sun odpykal trojmesačný zákaz činnosti za doping. Napriek tomu, Medzinárodná plavecká federácia (FINA) mu za septembrové extempore dala iba varovanie. Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa preto v tomto prípade obrátila na CAS. Benz v diskusnej relácii prezradil, že Jang si nepomohol ani svojím podivným správaním. Pred začiatkom konania sa totiž vyskytli problémy s tlmočníkom, ktorého si vybral Jangov tím. CAS teda v snahe predísť zmareniu pojednávania povolala vlastného prekladateľa. Jang však nebol spokojný s jeho prekladom, a tak si, v rozpore s pravidlami, zavolal na pomoc človeka z publika. "Vôbec som tomu nerozumel. Profesionálny tlmočník musí dokonale rozumieť jazyku aj jeho nuansám. Predstavte si, že by na stretnutí Nixona, Kissingera s Maom Ce-tungom a Čouom En-lajom v roku 1972 prekladal náhodný okoloidúci. Na jednej strane sme tu mali športovca, ktorý sa cítil v ohrození a z obáv o svoju bezpečnosť si fotil antidopingových komisárov pri odbere moču a krvi, a potom ten istý športovec si nechá tlmočiť v takejto vážnej veci od laika, bolo to vážne divné," citoval Benza portál insidethegames.biz.

Dvadsaťosemročný Jang avizoval, že rozsudok CAS napadne na švajčiarskom najvyššom súde. Ten však iba zriedkavo mení rozhodnutia arbitráže, a aj to iba v prípade procedurálnych pochybení.