Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ME v plávaní: Slováci v Kodani bez finálovej účasti a za očakávaniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Členovia tímu sa v pondelok vrátili do Bratislavy a sami priznali, že ich výkony síce neboli sklamaním, ale očakávali viac.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Ani jednému slovenskému plavcovi z 15-člennej výpravy sa na ME v krátkom bazéne v Kodani nepodarilo prebojovať do finálovej osmičky. Členovia tímu sa v pondelok vrátili do Bratislavy a sami priznali, že ich výkony síce neboli sklamaním, ale očakávali viac.

"Nesklamali, ale očakávali sme trochu viac, prebojovať sa aspoň v jednej disciplíne do finále. Najbližšie k tomu mal Richard Nagy, ktorý skončil na 400 m polohové preteky na 12. mieste, keď k postupu mu chýbala niečo viac ako sekunda, možno aj trochu viac šťastia. Do budúcnosti sa budeme snažiť, aby sme udržali krok s Európou a bojovali aj vo finále," zhodnotil slovenské účinkovanie manažér reprezentácie SR v plávaní Miroslav Machovič.

"Neviem, čo sa stalo. V tréningoch som plával rýchlo, bol som dobre pripravený, keď som v cieli videl čas 4:10,2 min, neveril som tomu, čakal som aspoň o tri sekundy lepší čas. Nie som s dosiahnutým výsledkom spokojný," uviedol na tlačovej konferencii po príchode slovenskej výpravy Richard Nagy a dodal: "Ešte na to nebol čas, ale spolu s trénerom si urobíme analýzu, aby sme zistili, kde sa stala chyba, prečo som neplával rýchlejšie."

Katarína Listopadová sa prebojovala do troch semifinále, na 50 a 100 m znak a 100 m polohové preteky. "Dosiahla som viac ako som očakávala. Nedúfala som, že sa v sezóne dostanem takto blízko k mojim najlepším časom. Keď sa chcem nabudúce dostať do finále, budem asi musieť začať sezónu trochu skôr," uviedla Listopadová.

Ďalším semifinalistom v pretekoch na 100 m prsia bol Tomáš Klobučník. "Očakával som minimálne jednu finálovú účasť, čo mi nevyšlo. Myslím si, že som bol najlepšie pripravený za posledné dva roky." Tomášovi nevyšla podľa predstáv ďalšia disciplína na 200 m prsia. "Neviem, či som nezačal plávať zostra. Verím, že keby som mal ešte raz možnosť, zaplávam podstatne rýchlejšie a prebojujem sa do finále. Na rozplávaní som sa pritom cítil dobre, ale po sto metroch mi došli sily a do cieľa som doplával so zavretými očami."

Andrea Podmaníková, ktorá v americkom Dallase študuje na miestnej univerzite, obsadila na 200 m prsia časom 2:24,55 minúty 14. miesto. Na postup do finálovej osmičky to však nestačilo. "Vždy, keď štartujem na veľkých pretekoch, chcem zaplávať čo najlepšie. Žiaľ, tentoraz to akosi nevyšlo. Možno je to aj tým, že som zmenila trénera a, možno k tomu trochu prispel aj sedemhodinový časový posun. Ale napriek tomu som sa cítila dobre, neberiem moje výsledky ako demotiváciu."