Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Podmaníková skončila v semifinále na 50 m prsia desiata

Na archívnej snímke plavkyňa Andrea Podmaníková. Foto: TASR – Jakub Kotian

Pre finále, na ktoré potrebovala o 12 stotín lepší čas, je v pozícii druhej náhradníčky.

Abú Zabí 16. decembra (TASR) - Slovenská reprezentantka Andrea Podmaníková finišovala vo štvrtok na majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v Abú Zabí v semifinále na 50 m prsia na 10. pozícii časom 30,08 s. Do osemčlenného finále sa síce nedostala, no opäť zlepšila slovenský rekord, ktorý prekonala už v dopoludňajších rozplavbách.

Vlastné slovenské maximum (30,36) najprv zlepšila o 19 stotín sekundy na 30,17. Dvadsaťtriročná Slovenka potom v podvečernom semifinále z neho odkrojila ďalších deväť stotín. Pre finále, na ktoré potrebovala o 12 stotín lepší čas, je v pozícii druhej náhradníčky.

"Po dnešku nemôžem byť nespokojná, myslím si, že 10. miesto je celkom pekné a dva rekordy k tomu tiež, samozrejme, že by ma potešilo aj finále a čas pod 30 sekúnd, ale idem krok po kroku. Som osobne rada, že moje trieslo, ktoré som mala natiahnuté stále drží a budem môcť plávať aj na 100 metrov a dúfam, že aj 200-ku. Mám ešte dve disciplíny pred sebou a nikde nie je napísané, že tam to finále nemôže vyjsť," citoval olympioničku z Tokia web Slovenskej plaveckej federácie.

Na svetovom šampionáte v SAE utvoril národný rekord aj ďalší účastník OH v Tokiu Richard Nagy, ktorý na 200 metrov motýlik zaplával nepostupový 23. najrýchlejší čas s hodnotou 1:56,93 min. O deväť stotín tak zlepšil slovenský rekord Marcela Géryho z roku 1985. "Bolo to ok, prvá 100-ka fajn, ľahko a celkom rýchlo, druhá to už bolo horšie. Do 400 metrov polohové preteky ešte máme pár dní, ale dúfam, že toto bol dobrý rozbeh. A čo na margo prekonania rekordu Marcela Géryho? Vzhľadom k tomu, že Géry to zaplával, keď sa moji rodičia učili na maturitu, nie je to bohvieaký úspech. Dúfam, že tento rekord vydrží tak o 35 rokov kratšie," uviedol Nagy v tlačovej správe Slovenskej plaveckej federácie (SPF).
Na archívnej snímke Richard Nagy.
Foto: TASR – Michal Svítok

O tretí národný rekord sa v štafete žien na 4x100m v.sp. postaralo slovenské kvarteto Lillian Slušná, Zora Ripková, Sabína Kupčová a Tamara Potocká. Zaplávalo 11. najlepší čas 3:41,86 min. Doterajšie slovenské maximum malo hodnotu 3:43,74 min, zostava Mikušková, Potocká, Kupčová a Benková ho vytvorila 11. decembra 2018 v čínskom Chang-čou.

Zo slovenských reprezentantov bola vo štvrtok v Abú Zabí v akcii aj Nikoleta Trníková, ktorá zaplávala na 400 metrov polohové preteky 18. najrýchlejší čas 4:39,77 min. Tomáš Klobučník bol v rozplavbách na 100 metrov prsia celkovo 29. s časom 59,35 s. Sabína Kupčová skončila na 200 m voľný spôsob na 26. mieste časom 2:00,28 min.