Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Olympijský víťaz Sun Jang s 8-ročným trestom, potvrdil CAS

Sun Jang, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Už v roku 2014 si Sun odpykal trojmesačný zákaz činnosti za doping. Výsledky Sun Janga z Kwangdžu zostali platné.

Lausanne 28. februára (TASR) - Trojnásobný olympijský víťaz v plávaní Sun Jang z Číny dostal osemročný trest zákazu činnosti za odmietnutie podrobiť sa antidopingovej skúške. Verdikt v piatok potvrdil medzinárodný Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

CAS rozhodol, že Sun v septembri minulého roka porušil antidopingové pravidlá. Číňan vtedy spochybnil oprávnenie komisárov, ktorí ho navštívili u neho doma. Už odobraté vzorky preto zničil.

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) mu však udelila iba varovanie a povolila mu štartovať aj na MS v Kwangdžu. Svetová antidopingová agentúra (WADA) sa preto v tomto prípade obrátila na CAS a žiadala pre neho trest zákazu činnosti na dva až osem rokov. Už v roku 2014 si Sun odpykal trojmesačný zákaz činnosti za doping. Výsledky Sun Janga z Kwangdžu zostali platné, potvrdil CAS. Dvadsaťosemročný plavec sa plánuje odvolať: "Toto nie je fér. Verím, že dokážem moju nevinu. Určite sa odvolám, aby sa ľudia dozvedeli pravdu." Informovala o tom agentúra AFP.