Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Šport

Plážové volejbalistky označili štart na MS za príjemnú skúsenosť

Na snímke najúspešnejšie plážové volejbalistky Dominika Nestarcová (vľavo) s Natáliou Dubovcovou počas tlačovej konferencie po návrate z MS v plážovom volejbale v Poľsku 8. júla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trojnásobné majsterky Slovenska prekročili svoj tieň už postupom zo základnej B-skupiny.

Bratislava 8. júla (TASR) - Plážové volejbalistky Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová označili štart na premiérových majstrovstvách sveta za príjemnú skúsenosť. Slovenské reprezentantky v poľskom meste Stare Jablonki obsadili deviate miesto a pred svojim hlavným cieľom, ktorým je účasť na OH 2016 v Riu de Janeiru, získali ďalšie dôležité body, skúsenosti a sebavedomie.

Trojnásobné majsterky Slovenska prekročili svoj tieň už postupom zo základnej B-skupiny. Najskôr zdolali fínske sestry Nystromové 2:1 a potom zvíťazili nad domácim párom Daria Paszeková, Katarzyna Kociloeková 2:0. Skupinovú fázu zakončili prehrou 0:2 s neskoršími majsterkami sveta Čchen Süe a Si Čang z Číny.

"Na šampionáte sme hrali hlavne veľmi kolektívne. Po tom prvom zápase sme boli dosť nervózne, pretože sme hrali každá dosť sama za seba. Potom sme od zápasu k zápasu začali hrať kolektívne a bolo to fakt dobré. Po tých Číňankách sme porazili dobré tímy a začali sme si už veriť. Nabudilo nás to. Viac si veríme, pretože sme už dokázali vyhrať nad skutočne kvalitnými dvojicami," povedala Nestarcová.

Slovenky 1. kole play off potom nečakane vyradili favorizovanú brazílsku dvojicu Maria a Caroline Salgadová 2:1 na sety. "Prevládajú výborné pocity. Vo vyraďovacej fáze sme dostali náročný žreb, išli sme do toho s tým, že sa pokúsime vyhrať nad Brazílčankami. Napokon rozhodol v náš prospech tajbrejk 23:21," povedala 28-ročná Nestarcová, ktorú doplnila o päť rokov mladšia kolegyňa: "Ešte aj český reportér sa nás spýtal, že koho by sme nechceli dostať za súpera v 1. kole play off. Odpovedali sme, že nevieme koho, ale asi najskôr nie Brazílčanky. A práve tie prišli. Z tej Brazílie sú len kvalitné tímy. Oni majú takú širokú základňu, že si skutočne ani nedovolia vypúšťať nejaké slabé tímy. Vedeli sme, že to bude náročné. Mali sme neskutočnú radosť po víťazstve. Všetci diváci si chceli s nami tľapnúť a odfotiť sa. Zdolať favorita, to je skutočne nádherný pocit."

Dubovcová s Nestarcovou ako 23. nasadený pár to u severných susedov dotiahol až do osemfinále. Tam však narazili na neskoršie vicemajsterky sveta Karlu Borgerovú a Brittu Bütheovú. Nemky vyhrali za 32 minút 2:0 na sety.

"Proti Nemkám sa nám žiaľ už nepodarilo vyhrať. Ale aj tak si myslím, že skončiť na premiérových majstrovstvách sveta na 9. mieste, je dobrý výsledok. Proti Nemkám nám chýbalo trošku odvahy. Navyše, sme s nimi prehrali aj víkend predtým v Ríme, kde nás tiež vyradili pred štvrťfinále, takže sme im mali čo odplávať. Oni sa však na nás opäť dobre pripravili a my sme nedokázali stráviť ten ich dobrý výkon," skonštatovala Nestarcová.

Beachvolejbalistky Dubovcová s Nestarcovou hrávajú spolu profesionálne od roku 2009. Momentálne figurujú na 29. mieste svetového rebríčka so ziskom 1280 bodov, pričom za výsledky v Poľsku získali 250 bodov. "Určite chceme ísť čo najvyššie. Uvidíme, aký bude kvalifikačný systém na olympiádu a podľa toho sa zariadime. Olympiáda v Pekingu mala totiž odlišný systém od olympiády v Londýne. Tak uvidíme, do ktorého miesta musíme byť nasadené. V každom prípade je účasť na olympiáde v Riu našim cieľom," uviedla Dubovcová, ktorá k premiérovému šampionátu dodala: "Bolo to pre nás prvé veľké podujatie tohto rozsahu. Takže sme si aj užívali, že máme premiéru na takomto turnaji. Navyše, dobre sme hrali, takže všetko sa spojilo dohromady. Bolo to niečo nové a zároveň sme dobre hrali, takže skvelé pocity. Získali sme veľa bodov do ďalších turnajov, skúsenosti aj sebavedomie."

Najlepšie slovenské plážové volejbalistky chcú svoju stúpajúcu formu potvrdiť aj na najbližšom turnaji Svetovej série vo Švajčiarsku. "Určite chceme postúpiť zo skupiny. Určite by bolo najlepšie postúpiť z nejakého lepšieho miesta, nie z tretieho, z ktorého sme postupovali posledné turnaje. V Ríme sme postupovali z prvého miesta, takže sme mali istú účasť v druhom kole. Ak by sa nám podarilo kvalifikovať ďalej z prvého miesta, bolo by to super. Zatiaľ však nepoznáme mená súperiek," uzavrela Nestarcová.

.

Výsledky Sloveniek na MS v Poľsku:
/B-skupina/

Natália DUBOVCOVÁ, Dominika NESTARCOVÁ (23-SR) - Emila Nystromová, Erika Nystromová (26-Fín.) 2:1 (-18, 19, 13)

Natália DUBOVCOVÁ, Dominika NESTARCOVÁ (23-SR) - Daria Paszeková, Katarzyna Kociloeková (47-Poľ.) 2:0 (9, 16), 29 minút

Čchen Süe, Si Čang (2-Čína) - Natália DUBOVCOVÁ, Dominika NESTARCOVÁ (23-SR) 2:0 (19, 18), 41 minút
Tabuľka B-skupiny:
1. Emila Nystromová,Erika Nystromová (Fín.) 3 2 1 5:2 5
2. Dubovcová, Nestarcová (SR) 3 2 1 4:3 5
3. Čchen Süe, Si Čang (Čína) 3 2 1 4:2 5
4. Paszeková, Kocioleková (Poľ.) 3 0 3 0:6 0
/Vyraďovacia fáza/

1. kolo play-off MS:
Maria Clara Salgadová Rufinová, Carolina Solbergová Salgadová (14-Braz.) - Natália DUBOVCOVÁ, Dominika NESTARCOVÁ (23-SR) 1:2 (10, -18, -21)

Osemfinále MS:
Karla Borgerová, Britta Bütheová (17-Nem.) - Natália DUBOVCOVÁ, Dominika NESTARCOVÁ (23-SR) 2:0 (17, 12)

.