Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Plážový volej.: Dubovcová s Nestarcovou štartujú sezónu, cieľ je jasný

Natália Dubovcová (vľavo) a Dominika Nestarcová. Foto: TASR/Dušan Hein

Úvod sezóny absolvujú tento týždeň v neďalekej Prahe.

Bratislava 18. mája (TASR) - Plážové volejbalistky Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová odštartujú sezónu už tento týždeň na podujatí FIVB Open v Prahe. Slovenské jednotky absolvovali najlepšiu prípravu za posledné roky a chcú si splniť svoj veľký sen - zabezpečiť si účasť na olympijských hrách v Rio de Janeiro.

Dvojica sa od začiatku roka pripravovala na sústredení na Kanárskych ostrovoch. "Bola to naozaj najlepšia príprava za posledné roky. Boli sme deväť týždňov v Tenerife. Dúfame, že sa to odzrkadlí aj na tejto sezóne, pretože je rozhodujúca v boji o Rio de Janeiro. Oproti minulým rokom sme trénovali hlavne vonku a nie vnútri v hale," uviedla Dominika Nestarcová. "Navyše sme ju celú absolvovali s jedným trénerom. Sme pripravené na všetko," dodala Dubovcová.

Dubovcová s Nestarcovou majú za sebou výbornú vlaňajšiu sezónu, v ktorej sa premiérovo dostali do semifinále na okruhu Svetovej série a získali dve bronzové medaily na Grand Slamoch. Tým sa zároveň postarali o najväčšie úspechy v histórii slovenského plážového volejbalu. Ďalší bronz pridali na turnaji CEV Masters vo Švajčiarsku a na ME v Cagliari skončili deviate. "Dúfame, že aj v tejto sezóne sa nám podarí obhájiť niečo z týchto úspechov. Sústredíme sa hlavne na turnaje Svetovej série, v ktorých ide o body do rebríčka a tým pádom aj šancu kvalifikovať sa do Ria. Bude to nabitá sezóna," pokračovala Nestarcová.

Body do renkingu Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) sú aj hlavným dôvodom, prečo sa nezúčastnia na premiérových Európskych hrách v azerbajdžanskom Baku. Pôvodne tam mali štartovať, ale podujatie koliduje s grandslamovým turnajom a tak dali prednosť jemu. "Vybrali sme si turnaj, na ktorom môžeme získať body do kvalifikácie na OH a to je naša priorita. Bola to jasná, ale nepríjemná voľba. Boli sme na univerziáde a vieme, aké je tam super atmosféra, keď sa stretnú všetky športy," vysvetlila Dubovcová.

Cesta do Ria nie je jednoduchá, ale Slovenky si v ňom veria. "Vo svetovom rebríčku musíme skončiť do 15. miesta, aby sme postúpili. Rebríček je redukovaný, to znamená, že ak tam budú štyri tímy z jednej krajiny, počítajú sa iba najlepšia dva. Druhá možnosť je z kontinentálneho pohára, odkiaľ postúpi osem družstiev. No keďže Európa má veľmi silné tímy, tak my sa sústredíme viac na postup z rebríčka. Posledné miesto sa dá získať na majstrovstvách sveta, kde ho dostane víťaz. Ak by sa podarilo toto, tak môžeme otvárať šampanské," povedala Dubovcová.

Úvod sezóny absolvujú tento týždeň v neďalekej Prahe. "Veľmi sa na to teším. Pre mňa je to akoby som nastúpila doma. V Prahe trávim veľa času," dodala Dubovcová.