Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Zuzulovej sa podaril historický triumf, na víťazstvo si počkala

Slovenská reprezentantka Veronika Velez Zuzulová počas víťazného slalomu. Foto: TASR/AP

Po 50 víťazstvách pod hlavičkou FIS sa jej podarilo zabodovať na podujatí Svetového pohára.

Semmering 30. decembra (TASR) - Veľký "plyšák" na malom klobúčiku bol jej prvým úspechom v lyžiarskej kariére. Dnes má Veronika Velez-Zuzulová na konte okrem radu víťazných pretekov v rôznych vekových kategóriách aj triumf v jej obľúbenom slalome na tej najvyššej úrovni. Vo Svetovom pohári, teda v prestížnom seriáli bola predtým k nemu viackrát na dosah, no šesťkrát jej unikol o vlások.

Po sobotňajšom víťazstve v rakúskom Semmeringu napísala domáca tlačová agentúra APA článok so zaujímavým titulkom "Jediná majsterka Európy musela čakať 12 rokov na historický triumf". Kadekto už zabudol, že Zuzulová pred tromi rokmi vyhrala halový paralelný slalom pod hlavičkou doteraz jediných ME. Toto "dospelé" zlato má možno nižšiu hodnotu ako to juniorské z MS, lebo sa neukulo v rámcoch FIS a na tradičnom svahu.

Autor textu však pripomína, že v marci v Aare ju od víťazstva delila iba stotinka za Mariou Höflovou-Rieschovou, teda najnižší možný meraný rozdiel. Podobne ako Češka Šárka Záhrobská aj Slovenka pripadá alpskej veľmoci ako lyžiarsky exot. Naopak, Zuzulová cíti tú neuveriteľnú zjazdársku eufóriu u susedov a po triumfe na ich pôde sa vyznala: "V ďalšom živote by som chcela byť rakúskou lyžiarkou. Aby som cítila to, čo tu cítia tieto dievčatá. To musí byť úžasné." A dodala, že túži po dni, v ktorom by doma pocítila takúto podporu.

Veronika Zuzulová (1984), slovenská zjazdová lyžiarka.
Foto: TASR/AP
S Rakúskom ju spájajú nielen tréningy na svahoch, kamarátstva s Marlies Schildovou, Niki Hospovou, či výborné vzťahy so športovým riaditeľom jej lyžiarskej firmy, bývalým zjazdárskym šampiónom Güntherom Maderom. Úzko je prepojená aj na iného rakúskeho ex-lyžiara, aj keď v prípade Kiliana Albrechta je to paradoxne tak trochu aj cez Bulharsko. Za svoju druhú vlasť absolvoval druhú časť kariéry a práve v tých časoch častejšie trénoval aj so Slovenkou. Jej tím ho preto vlani počas finále Svetového pohára v Schladmingu oslovil s ponukou na inú formu spolupráce a tak Albrecht teraz okrem 17-ročnej americkej kométy Mikaely Shiffrinovej a iných slalomárok manažuje aj Velez-Zuzulovú.

Za úspechmi stojí predovšetkým jej otec

Pravda, treba jedným dychom dodať, že za Veronikinimi úspechmi je predovšetkým jej otec, odveký šéftréner a šéf tímu Timotej Zuzula. Na lyže sa preto dostala v útlom veku. No hoci v rodine zjazdárskeho trénera, o jej profesionálnej kariére sa rozhodovalo oveľa neskôr. "Zo začiatku nemal otec na mňa až toľko času, mal klub a musel sa venovať iným pretekárom. Pamätám si na moje najväčšie žiacke preteky, na ktorých som vyhrala - na Goralskom klobúčiku bol odmenou veľký plyšový medveď a to bola pre mňa veľká motivácia. Práve na tejto súťaži som bola bez ocina, ktorý mal vtedy iné povinnosti. Bola som hrdá, že som to zvládla aj bez jeho pomoci," s radosťou spomínala pred dvoma rokmi v rozhovore pre TASR: "No čím viac som pretekala a čím väčšie úspechy prichádzali, tým viac som ocina potrebovala."

Prirodzene, že pomáhali aj iní ľudia. Mama, príbuzní, priatelia, sponzori a nezabúda ani na bývalých spolupracovníkov. No celkovo vzťah Zuzulová-Slovensko sa v uplynulom období skloňoval v nie práve najlichotivejších súvislostiach. Veronika na túto tému hovorila bez obalu ešte pred najväčšími trenicami s domácou asociáciou, ktoré sa vyhrotili pred rokom. "Bez debaty pociťujem väčšiu podporu zo zahraničia. Tam rozumejú tomu, čo všetko som si prežila a preskákala a oceňujú, akým spôsobom som sa dostala naspäť do prvej 15-tky slalomu. Na Slovensku ma veľa vecí mrzí a už som sa k tomu viackrát vyjadrila. Únik do Francúzska po skončení minulej zimy mi mimoriadne prospel a pomohol. Izolovala som sa od všetkého, čo mi podrážalo kolená."

Veronika mala už vtedy sľubne rozvinutý partnerský vzťah so svojím novým servismanom Romainom Velezom. Porozumeli si aj profesionálne a tak sa z neho stal aj Zuzulovej trénerský asistent a predovšetkým manžel. A druhý najdôležitejší človek v športovej kariére hviezdnej slovenskej reprezentantky.

Je zrejmé, že Velez-Zuzulová to s tým "ďalším životom" v Rakúsku nemyslela úplne vážne. V lyžiarskych kuloároch je známa tým, že sa s nadhľadom baví s kýmkoľvek, kto prejaví dobrú vôľu. Plynule vo všetkých svetových i iných jazykoch. Tak tomu bolo aj tesne pred druhým kolom sobotňajšieho slalomu, čo potvrdila jej veľká súperka Kathrin Zettelová i prenosové kamery, ktoré "odhalili", že Zuzulová pri štartovej búdke žartovala so súperkami ako na tréningu. A o pár minút famóznym víťazstvom v slalome Svetového pohára odstavila absurdné taľafatky, ktoré dovtedy jej excelentné výkony a druhé miesta znevažovali a označovali ich za zlyhanie psychiky pretekárky, ktorá vraj nemá na triumf vo Svetovom pohári.

Veronika Velez-Zuzulová mala na víťazstvo v slalome SP dobrých 6 rokov. Súhra súťažných okolností to zariadila na december 2012 v Semmeringu. Takto to malo byť. Keby bola svoj jediný slalomový super triumf slávila napríklad v marci 2008 v Bormiu (o 7 stotín druhá za Marlies Schildovou), azda by bol dnes kdesi označovaný ako dielo náhody... "Kto chce psa biť, palicu si nájde". Platí, žiaľ, aj u najlepších reprezentantov svojej vlasti. Aj keby tá zjazdárska žiadne ďalšie preteky nevyhrala, nemusí už nikomu nič dokazovať.

Zuzulovej patrí 50 víťazstiev FIS, teraz konečne svetový triumf

Rovných 50 víťazstiev pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Viaceré z nich aj na silne obsadených pretekoch Európskeho pohára. Ale ani jeden triumf na podujatí Svetového pohára. Až do 29. decembra 2012, keď vyhrala slalom po 12 sezónach v elitnom seriáli.

Veronika Velez-Zuzulová nie je svetovou lyžiarkou a slovenskou športovou hviezdou pre toto prvé miesto. Už predchádzajúce štatistiky ju aj vo svetle 13 pódiových umiestnení stavali na historický piedestál celého slovenského lyžovania. Žiadna iná reprezentantka či reprezentant v akomkoľvek lyžiarskom odvetví sa tak dlho a pravidelne nepresadzoval v špičke. Pritom Zuzulová, hoci je špecialistkou na jednu disciplínu, bodovala 5-krát aj v obrovskom slalome a trikrát v superkombinácii. Takže má na konte už celkovo 80 bodovaných súťaží Svetového pohára, z toho rovnú polovicu v prvej desiatke. Na slovenské pomery niečo úžasné a unikátne.

V intenciách slovenského zjazdového lyžovania bolo 13 pódiových umiestnení Veroniky Zuzulovej (v 11 rôznych strediskách) nepochybne ohromným úspechom. No neustále a vlastne už od zimy roku 2008 sa natískala protivná otázka - kedy konečne to bude ten historický triumf? Túžilo po ňom množstvo ľudí, od Veronikinej rodiny cez jej spolupracovníkov až po fanúšikov. Samozrejme, že najsilnejšie potrebu prvého miesta v elitných pretekoch cítila samotná pretekárka, hoci pre TASR svojho času konštatovala: "Nemôžem povedať, že by som bola z toho frustrovaná, ale v každom prípade by som to chcela dokázať. Všetci ma stále porovnávajú s pani Gantnerovou a už by som bola rada ja tá, ktorá bude tou najlepšou lyžiarkou slovenskej histórie. Myslím si, že výsledky mám lepšie, ale chýba mi to jedno víťazstvo."

Je to relatívne. Janka Gantnerová-Šoltýsová súťažila ako federálna reprezentantka, v inom systéme bodovania a v inej fáze vývoja alpského lyžovania. Okrem víťazstva v pretekoch SP má na konte aj fantastické piate miesto v olympijskom zjazde. Súčasná šéfka Slovenskej lyžiarskej asociácie mala smolu, že až na konci jej éry sa začal jazdiť super-G, v ktorom by sa nepochybne našla. Na druhej strane Velez-Zuzulová jazdí v neúprosných podmienkach súčasnej trhovej i pretekárskej konkurencie a zdobí ju seriál excelentných výsledkov, o ktorých môže každý iný zjazdár zo Slovenska, teda aj Gantnerová, iba snívať.

Porovnanie je naozaj silne relatívne, tak ako napríklad otázka, či je najväčší alpský lyžiar histórie Ingemar Stenmark s neuveriteľnými 86 víťazstvami v pretekoch Svetového pohára v dvoch točivých disciplínach, alebo neprekonateľný majster zjazdárskej komplexie Marc Girardelli, ktorý s diagnózou polovičného invalida po desiatkach operácií dosiahol rekordný piaty veľký glóbus celkového víťaza SP.

Tak či onak, Gantnerová vyhrala v SP raz (zjazd v decembri 1980 v Altenmarkte ako Jana Šoltýsová) a na pódium sa jej podarilo vystúpiť ešte trikrát a z tohto pohľadu je číselne v SP jasne úspešnejšia Velez-Zuzulová. V celkovom pohľade bude minimálne štatisticky všetko jasné, ak získa popredné umiestnenie na vrcholnom podujatí, pretože jej zväzová šéfka skončila v kráľovskej súťaži na ZOH piata (v roku 1984) a predtým v roku 1980 aj desiata. Veronika má na to ešte dve príležitosti, vo februári na MS v Schladmingu a o rok neskôr ZOH v Soči. Potom chce ukončiť kariéru.

SLOVENSKÍ VÍŤAZI PRETEKOV SP V LYŽOVANÍ:

17. decembra 1980: Janka Gantnerová (vtedy Šoltýsová) - alpské, zjazd

21. decembra 1986: Martin Švagerko - skoky, K-90

10. decembra 1988: Alžbeta Havrančíková - beh, 5 km voľne

15. januára 1989: Alžbeta Havrančíková - beh, 30 km voľne

12. februára 2004: Martin Bajčičák - beh, 15 km voľne

16. januára 2009: Alena Procházková - beh, šprint klasicky

29. decembra 2012: Veronika Velez-Zuzulová - alpské, slalom


ZUZULOVEJ PÓDIOVÉ POZÍCIE v PRETEKOCH SP:

3. - 8. februára 2004: Arber-Zwiesel (Nem.)

3. - 7. januára 2007: Kranjska Gora (Slovin.)

3. - 25. februára 2007: Sierra Nevada (Špa.)

3. - 17. marca 2007: Lenzerheide (Švaj.)

2. - 6. januára 2008: Špindlerov Mlyn (ČR)

2. - 13. januára 2008: Maribor (Slovin.)

3. - 15. februára 2008: Záhreb (Chor.)

2. - 14. marca 2008: Bormio (Tal.)

2. - 4. februára 2011: Arber-Zwiesel

3. - 18. marca 2011: Lenzerheide

3. - 22. januára 2012: Kranjska Gora

2. - 10. marca 2012: Aare (Švéd.)

2. - 17. marca 2012: Schladming (Rak.)

1. - 29. decembra 2012: Semmering (Rak.)