Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Po dramatickej štvorhre vedú Slováci nad Portugalskom 2:1

Radostné objatie slovenskej dvojice Michala Mertiňáka (vpravo) a Filipa Poláška po víťazstve vo štvorhre nad dvojicou Portugalska Joaom Sousom a Gastaom Eliasom. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dôležitý druhý bod pre slovenské farby získali v bratislavskom NTC Filip Polášek, Michal Mertiňák, ktorí zdolali pár Joao Sousa, Gastao Elias za 3:11 h v štyroch setoch 7:5, 4:6, 7:6 (5) a 6:3.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po druhom dni stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Portugalskom 2:1.



Dôležitý druhý bod pre slovenské farby získali na tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC v sobotňajšej štvorhre Filip Polášek, Michal Mertiňák, ktorí zdolali pár Joao Sousa, Gastao Elias za 3:11 h v štyroch setoch 7:5, 4:6, 7:6 (5) a 6:3.

V nedeľu dokončia súboj Slovákov s Portugalskom záverečné dvojhry, v prvom singli od 14.00 h proti sebe nastúpia jednotky oboch tímov Martin Kližan a Joao Sousa, po nich sa na dvorec dostanú Lukáš Lacko a Gastao Elias.

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

Slovensko - Portugalsko 2:1 po druhom dni



piatok:



Martin Kližan - Gastao Elias 3:6, 6:2, 7:6 (4), 6:2

Lukáš Lacko - Joao Sousa 4:6, 4:6, 3:6


sobota:



Filip Polášek, Michal Mertiňák - J. Sousa, Elias 7:5, 4:6, 7:6 (5), 6:3


Vľavo Michal Mertiňák a Filip Polášek (obaja Slovensko) počas štvorhry druhého hracieho dňa Davisovho pohára tenisových družstiev o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Slovensko - Portugalsko 15. septembra 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Sobotňajšia štvorhra priniesla vyrovnaný boj, v ktorom nemali skúsení domáci deblisti cestu za víťazstvom ľahkú. Rozdiel v rebríčkovom postavení aktérov zmazávali v prvej polovici duelu najmä stabilný servis a precízne returny Sousu a tak sa Polášek s Mertiňákom dostali k prvému brejkbalu až v závere úvodného setu. Za stavu 6:5 však tento moment pri podaní Eliasa znamenal hneď setbal a Slováci ho využili.

Súper však ani potom nepoľavil a hneď v úvode druhého dejstva mal portugalský pár dva brejkbaly pri servise Mertiňáka. Domáci túto hrozbu odvrátili, no za stavu 3:3 už Polášek o svoje podanie prišiel a Slováci prehrali set 4:6. Zápas sa "lámal" v treťom dejstve, opäť skromnom na brejkové možnosti. Domáci i hostia mali zhodne iba po jednej nevyužitej a set tak dospel do tajbrejku. V ňom rozhodla dvojchyba Eliasa za stavu 5:5 a Slováci nasledujúci setbal pri vlastnom podaní premenili. Ďalšie pokračovanie drámy už Polášek s Mertiňákom nepripustili, keď vo štvrtom sete pretavili svoje skúsenosti do prevahy na dvorci a vyhrali ho 6:3.

FOTOGALÉRIA: Druhý deň Davis Cupu Slovensko - Portugalsko






Polášek: Potvrdiť rolu favorita nebolo ľahké

Polášek po zisku bodu vo štvorhre netajil spokojnosť. "Potvrdiť úlohu favorita nikdy nie je ľahké. Som rád, že sme to zvládli. V prvých dvoch setoch Portugalčania veľmi dobre returnovali, veľakrát nám to dali priamo pod nohy. Bolo fajn, že sme tretí set vyhrali v tajbrejku. Aj keby sme ho však prehrali, myslím si, že by sme zápas otočili, lebo Portugalčania postupne odchádzali," povedal slovenský Tenista roka 2008.


ľava Michal Mertiňák, nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř a Filip Polášek (všetci Slovensko) počas štvorhry druhého hracieho dňa Davisovho pohára tenisových družstiev o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Slovensko - Portugalsko 15. septembra 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Mečířa Portugalčania prekvapili

Slovenského kapitána Miloslava Mečířa výkon Portugalčanov prekvapil. "Súperi veľmi dobre podávali i returnovali a Filip s Merťom to nemali jednoduché. Dôležité bolo. že zvládli koncovku tretieho setu, tam sa lámal chlieb. Vo štvrtom sete už potom mali navrch a získali veľmi dôležitý bod. Bol by som najradšej, keby sme o našom víťazstve rozhodli už v úvodnej nedelňajšej dvojhre. Verím, že Martin Kližan v dueli tímových jednotiek potvrdí úlohu papierového favorita."


Cordeira: Štvorhra mohla skončiť aj opačne

Podľa portugalského kapitána Pedra Cordeira sa štvorhra mohla skončiť aj opačným výsledkom. "Bolo to veľmi vyrovnané. Chalani odviedli dobrú robotu a mohli tento zápas vyhrať. Škoda záveru tretieho setu, v ktorom za stavu 5:5 nevyužili brejkbal. V rozhodujúcich momentoch Slováci preukázali väčšie deblové skúsenosti."


Slovenskí daviscupoví reprezentanti majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali deblisti Michal Mertiňák s Filipom Poláškom. Dva portugalské body získal Rui Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Frederico Gil. Dvaja najskúsenejší portugalskí hráči do Bratislavy nepricestovali pre zranenie.


Ďalší program:



nedeľa, 14.00 h:



Kližan - J. Sousa

Lacko - Elias