Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Po zápase Peru s Venezuelou sa rozhorel konflikt medzi oboma krajinami

Fanúšikovia Peru v konflikte s políciou po skončení kvalifikačného futbalového zápasu proti Venezuele o postup na MS 2026 na Národnom štadióne v peruánskej Lime v utorok 21. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Venezuelský futbalový zväz (FVF) už predtým obvinil peruánske úrady z diskriminácie svojich hráčov a fanúšikov.

Caracas 23. novembra (TASR) - Kvalifikačný zápas MS medzi Peru a Venezuelou (1:1) viedol k diplomatickému sporu medzi oboma juhoamerickými krajinami. Venezuelský minister zahraničných vecí Yvan Gil obvinil v stredu peruánske úrady, že schválne zdržali spiatočný let národného tímu jeho krajiny z hlavného mesta Lima o niekoľko hodín, pretože lietadlu zakázali dotankovať palivo.

Venezuele patrí v juhoamerickej kvalifikácii štvrté miesto a verí vo svoju prvú účasť na šampionáte. Peru je na poslednej 10. priečke. Gil na sociálnej sieti X napísal, že zo strany Peruáncov išlo "o pomstu." Venezuelský prezident Nicolas Maduro zase obvinil peruánsku stranu z "rasizmu, násilia a agresie" voči národnému tímu.

To, že lietadlo nebolo natankované, nemalo nič spoločné s politickým rozhodnutím. Na stroj sa vzťahovali obmedzenia dodávky od súkromných strán. Vďaka spolupatričnosti lietadlo neskôr natankovali a posádka sa vrátila do krajiny. Venezuelský futbalový zväz (FVF) už predtým obvinil peruánske úrady z diskriminácie svojich hráčov a fanúšikov.

Podľa neho venezuelských priaznivcov polícia počas vstupu na štadión až príliš dôkladne kontrolovala a správala sa neadekvátne. Bezpečnostné zložky zaútočili aj na hráča Vinotinta na štadióne, keď chcel fanúšikom odovzdať dres. Mnohí z miliónov Venezuelčanov, ktorí opustili krajinu v dôsledku tamojšej hospodárskej a politickej krízy, teraz žijú v Peru. Vzťahy medzi oboma andskými krajinami sú odvtedy napäté. Informovala agentúra AP.