Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Šport

Podľa amerického centra predstavuje zika malé riziko

Na snímke neurologička si prezerá 3-mesačné dievčatko Lauru, ktorá sa narodila s mikrocefáliou v nemocnici v brazílskom Campina Grande 12. februára 2016. Foto: TASR/AP

Nedávno sa 151 vedcov vyslovilo za odloženie olympijských hier.

Washington 13. júla (TASR) - Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) tvrdí, že športovcom ani turistom nehrozí na olympijských hrách v Riu de Janeiro vysoké riziko nakazenia sa vírusom zika. Informovala o tom agentúra dpa.

Viacerí športovci vrátane amerického golfistu Dustina Johnsona sa v uplynulom období odhlásili z OH 2016 práve pre obavy zo spomenutého vírusu, ktorý ohrozuje novorodencov či spôsobuje zriedkavé neurologické poruchy. Podľa CDC je nepravdepodobné, aby sa návštevníci nakazili, keďže olympijské hry sa uskutočnia počas brazílskej zimy, keď v ovzduší poletuje menej komárov. Centrum zároveň upozornilo, že hrozí prinesenie ziky z ostatných krajín, kde sa vírus vyskytol (Čad, Džibuti, Eritrea, Jemen). Z týchto štátov však do Ria zavíta iba necelého štvrť percenta z celkového počtu návštevníkov.

Nedávno sa 151 vedcov vyslovilo za odloženie olympijských hier, ale s týmto názorom nesúhlasila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej nebude priebeh OH výrazne zasiahnutý šírením ziky.