Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Del Bosque chválil Nigériu, Španieli v semifinále proti Talianom

Španielsky futbalista Jordi Alba sa teší po strelení gólu v záverečnom zápase B-skupiny turnaja Pohár konfederácií Španielsko - Nigéria v brazílskom meste Fortaleza 23. júna 2013. Foto: TASR/AP Photo

Španielski futbalisti vyhrali v nedeľu v záverečnom zápase B-skupiny turnaja Pohár konfederácií nad Nigériou 3:0

Fortaleza 24. júna (TASR) – Španielski futbalisti vyhrali v nedeľu v záverečnom zápase B-skupiny turnaja Pohár konfederácií nad Nigériou 3:0

Majstri sveta triumfovali v základnej fáze bez straty bodu a vo štvrtkovom semifinále sa stretnú s Talianmi, Uruguaj o deň skôr s víťazom A-skupiny, domácou Brazíliou.

Je otázne, ako by sa Nigéria postavila k zápasu proti supermužstvu, keby nedostala veľmni skorý gól od pohotového Albu. minúte. Zrejme nie až tak ofenzívne, hoci na druhej strane tomu nasvedčovalo rozostavenie i potreba víťazstva. No od 3. minúty potrebovali Afričania dať minimálne dva góly, ale skôr tri góly a žiadny viac nedostať, aby sa "vopchali" do semifinále.

Tomu zodpovedal priebeh, Španielom je útočenie vlastné, hoci aj v menej dynamických štruktúrach obávaného tici-taca. Favorit držal hru, lenže Nigérijčania neustále podnikali vcelku vydarené kombinácie a tak sa bolo na čo pozerať. Vo vydaní Nigérie najmä na strely spoza šestnástky a tie Mikelove a Mbaove volali po góle. O čosi viac vzruchu bolo pred Valdesovou bránou, ale väčšie šance mali Španieli, ktorým vďaka otvoreným štruktúram vychádzali kolmice na Soldada. Sám hrotový hráč zahodil dve čisté šance a po jeho priťuknutí trafil sám pred poloodkrytou bránou Fabregas iba do žrde.

Po tom, čo Nigérii patril úvod druhej časti, mal ďalšiu príležitosť Soldado. Čo jemu nevyšlo za 60 minút, to za neho zariadil striedajúci Torres, ktorý dve minúty v hre parádnou rybičkovou hlavičkou zvýšil na 2:0. Koncepcia veľmi kvalitne kombinujúceho a technicky zdatného súpera sa rozpadla a tak Torres s Pedrom neustále hrozili tretím gólom. Ten dal napokon senzačným spôsobom opäť ľavý obranca Alba, ktorý po rohu súpera vyšprintoval po svojej lajne, dostal loptu do behu a ohromné sólo cez celé ihrisko zakončil gólovým "blafákom" na nigérijského brankára.

Hlasy po zápase:

Stephen Keshi, tréner Nigérie: "Doplatili sme na veľké množstvo nepremenených šancí. Pred súperovou bránkou chýbal hráčom potrebný pokoj, akoby si neverili. Musíme rýchlo popracovať na zlepšení efektivity. Po druhom inkasovanom góle si moji zverenci nepočínali ako profesionáli, začali hrať nedisciplinovane."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Nigéria bola najmä v prvom polčase veľmi nebezpečná. Hrala veľmi dynamicky a poriadne nám znepríjemnila život. Po zmene strán sme zlepšili obranu a súper už nehral v takom vysokom tempe. V takom horúcom počasí, aké vládlo v nedeľu vo Fortaleze, sa nedá 90 minút behať hore-dolu."

B-skupina – 3. kolo:

Nigéria - Španielsko 0:3 (0:1)
Góly:
3. a 88. Alba, 62. Torres. ŽK: Rozhodoval: Aquilar (Salv.).

Zostavy a striedania:
Nigéria:
Enyema - Ambrose, Oboabona, Omureo (12. Egwueke), Elderson - Mba (63. Ogu), Mikel, Ogude - Akpala (71. Gambo), Ideye, Musa
Španielsko: Valdes – Arbeola, Ramos, Pique, Alba – Busquets – Pedro (75. Villa), Xavi, Fabregas (54. Silva), Iniesta – Soldado (60. Torres)

tabuľka B-skupiny:
1. Španielsko 3 3 0 0 15:1 9
2. Uruguaj 3 2 0 1 11:3 6
---------------------------------------
3. Nigéria 3 1 0 2 7:6 3
4. Tahiti 3 0 0 3 1:24 0


Uruguaj v semifinále s Brazíliou

Futbalisti Uruguaja deklasovali v záverečnom vystúpení v B-skupine Pohára konfederácií v brazílskom Recife Tahiti 8:0 a z druhého miesta postúpili do semifinále. V ňom nastúpia v stredu o 21.00 v Belo Horizonte proti domácemu tímu - víťazovi A-skupiny.

Tréner Uruguajčanov Tabarez nechal v dueli proti outsiderovi turnaja odpočívať najväčšie opory Suareza, Forlana, Cavaniho i Lugana. Úradujúci majster Južnej Ameriky však napriek ich absencii od začiatku potvrdzoval úlohu favorita. Už prvá útočná akcia priniesla gól, ktorého autorom bol Abel Hernandez. Útočník Palerma bol pri streleckej chuti, ešte do konca prvého polčasu zavŕšil hetrik a po zmene strán pridal z pokutového kopu štvrtý presný zásah. Jasný triumf Uruguaja spečatil dvomi gólmi v záverečnej desaťminútovke striedajúci Suarez.

Hlasy po zápase:
Abel Hernandez, strelec štyroch gólov Uruguaja: "Nikdy by som si nepomyslel, že v reprezentácii sa mi v jednom zápase podarí štyrikrát zapísať do streleckej listiny. V mužstve máme Luisa Suareza či Diega Forlana, preto nedostávam toľko príležitostí. Teraz som nastúpil v základnej jedenástke a užíval som si to. Najdôležitejšie je, že sme postúpili do semifinále. Brazília hrá doma a má kvalitný tím, no určite nepredáme kožu lacno."

Eddy Etaeta, tréner Tahiti: "Na Pohári konfederácií sme sa presvedčili na vlastnej koži, že medzi profesionálnym a amatérskym futbalom je obrovský rozdiel. Bola to pre nás lekcia. Napriek množstvu inkasovaných gólov a trom debaklom však musím hráčov pochváliť za to, že si na ihrisku počínali férovo."

B-skupina – 3. kolo:
Uruguaj - Tahiti 8:0 (4:0)
Góly:
2., 24., 45. a 67. Hernandez (štvrtý z 11 m), 27. Perez, 61. Lodeiro, 82. a 90. Suarez. ŽK: Scotti, Gargano - Iudivion, ČK: 51. Scotti - 59. Iudivion
zostavy a striedania:
Uruguaj:
Silva - Coates, Gargano, Pereira, Eguren - Aguirregaray, Lodeiro, Perez - Hernandez, Ramirez (69. Suarez), Scotti.
Tahiti: Meriel - Vahirua, Ludivion, Caroine, Vallar - Chong Hue, L. Tehau (71. Atani), Aitamai (53. Lemaire) , J. Tehau - Simon, Hnanyine (88. Tihoni)