Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Pohár z prvého maratónu vydražili za rekordnú sumu

Víťazná trofej z olympijských hier z roku 1896 Foto: TASR/AP

Trofej, ktorú dostal v Aténach v roku 1896 víťazný Grék Spyridon Louis, vydražili v londýnskej aukčnej sieni Christie's za 541.250 libier.

Londýn 18. apríla (TASR) - Víťazný pohár prvého novovekého olympijského maratónu prekonal v stredu historický rekord v sume vydraženej za olympijskú pamätihodnosť.

Trofej, ktorú dostal v Aténach v roku 1896 víťazný Grék Spyridon Louis, vydražili v londýnskej aukčnej sieni Christie's za 541.250 libier. Do dražby ho dal rovnomenný vnuk olympijského víťaza, ktorý týmto krokom chcel vyriešiť vlastné finančné problémy.

Výsledná suma ponúknutá anonymným telefónnym záujemcom za striebornú trofej, vysokú iba zhruba 16 cm prekvapila aj pôvodného majiteľa. "Hlboko v srdci dúfam, že trofej zostane v Grécku. No bez ohľadu na to, kde nakoniec skončí, bude reprezentovať slávu mojej krajiny a nepochybujem o tom, že nový majiteľ k nemu bude pristupovať ako k pokladu, rovnako ako moja rodina," vyhlásil Louis.

Podľa hovorcu Christie's sa o olympijskú "relikviu" pobilo šesť uchádzačov. Pôvodný rekord vo výške sumy za olympijský artefakt pochádzal z apríla 2011, keď za pochodeň z OH 1952 v Helsinkách zaplatili v Paríži 400.000 dolárov. "Ťažko uveriť, že taká malá trofej znamená tak veľa v športovej a olympijskej histórii," uviedli Nicolette Tomkinsoná a Sophie Churcherová z Christie's v spoločnom vyhlásení.

Trofej predali rovných 100 dní pred štartom londýnskej olympiády a nesie meno po Michelovi Brealovi, francúzskom filológovi, ktorý sa postaral o zaradenie mužského maratónu do programu prvých novovekých hier v roku 1896. Inšpirovala ho postava legendárneho posla Feidipida, ktorý bežal z Maratónu do Atén so zvesťou o víťazstve proti Peržanom.

Na štart prvého olympijského vydania sa postavilo 17 pretekárov, len desať z nich dobehlo a jedného neskôr diskvalifikovali, lebo na jednom úseku využil povoz. Víťazný Louis, ktorý do súťaže nastúpil ako neznámy nosič vody a počas pretekov údajne popíjal koňak, sa stal národným hrdinom. Trať zvládol za čas tesne pod tri hodiny s osemminútovým náskokom pred druhým.