Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Poliaci vyhrali nad Švajčiarskom a zažili historický úspech na ME

Hráč Švajčiarska Xherdan Shaqiri (v strede) oslavuje svoj vyrovnávajúci gól v osemfinálovom zápase na majstrovstvách Európy 2016 medzi Švajčiarskom a Poľskom vo francúzskom Saint-Etienne 25. júna 2016. Foto: TASR/AP

Vo štvrtkovom štvrťfinále v Lens sa Poliaci stretnú s víťazom duelu Chorvátsko - Portugalsko.

St. Etienne 25. júna (TASR) - Poľskí futbalisti vyhrali v sobotu v prvom osemfinále ME v St. Etienne nad Švajčiarskom po remíze v riadnom čase 5:4 v jedenástkovom rozstrele a postúpili do ďalšej fázy. Je to historický úspech tejto krajiny na ME. Vo štvrtkovom štvrťfinále v Lens sa Poliaci o 21.00 stretnú s víťazom duelu Chorvátsko - Portugalsko.

Obe mužstvá predviedli na pomery play off ofenzívny futbal, v prvom polčase boli aktívnejší Poliaci, ich súper sa sériou šancí v záverečnej 20-minútovke riadneho času dočkal vyrovnania zásluhou Shaqiriho nádherných "nožničiek". V nadstavenom čase bol jeho tím jasne lepší, ale baliť kufre Švajčiarov poslala nepremenená rozstrelová jedensátka Xhaku.

Málokto by očakával, že hneď v prvom súboji dvoch defenzívne etablovaných osemfinalistov sa začne zostra. Po švajčiarskom nedorozumení v rozohrávke mohli Poliaci streliť najrýchlejší gól prebiehajúceho šampionátu, ale Milik v prvej minúte Sommera neprekonal a dorážka Lewandovského minula odkrytú bránku. Až potom nastala povinná oťukávacia selanka, ale vyraďovačkové opatrníctvo netrvalo až tak dlho. Švajčiari sa dostali na dostrel súperovej bránky v 10. minúte a po necelej polhodine sa začali rodiť šance. Po rohovom kope sa k zakončeniu hlavou dostal Poliak Krychowiak, ale loptu nasmeroval vedľa bránky. O tri minúty zakončil nebezpečný poľský protiútok Milik a následne odpovedali ofenzívnou aktivitou Švajčiari. Fabianski si však poradil s takmer gólovou hlavičkou Schära a aj s pokusom Džemailiho. V 39. minúte Poliakom vyšiel protiútok do rozhodenej obrany súpera, Grosicki si prienikom zboku smerom do šestnástky aj so šťastím poradil s obrancami a po krásnom centre, vtipne míňanom Lewandowským, úplne nekrytý Blaszczykowski nekompromisne otvoril skóre. Švajčiari sa ešte pokúsili do šatne vyrovnať, ale do veľkých šancí sa dostali až po obrátke.

Z kabín vyšlo ofenzívne dôraznejšie helvétske mužstvo a najmä Shaqiri hýril aktivitou. Lenže po skvelom prieniku k bránkovej čiare si na spätnú prihrávku vybral protihráča namiesto dvoch voľných spoluhráčov a potom mal aj sám sľubnú šancu. Po ňom sa do streleckých pozícií dostali Xhaka i Mehmedi, ale medzitým hrozili aj Poliaci a po jedovkách Lewandowského i Grosického sa Sommer opäť najviac zapotil v šanci Blaszczykowského, tentoraz mikrosúboj vyhral. Plastická poľská zóna fungovala s malými chybičkami a Švajčiari nemali kombinačnú kvalitu na ich využívanie. Dostali však čoraz pasívnejšieho súpera pod tlak a presadzovali sa inými formami. Po dlhom čase ich najväčšia šanca prišla z priameho kopu, ktorý z 20 m individuálne skvele zvládol Rodriguez, lenže Fabianski jeho loptu vyškriabal z vinkla. Následne opäť vzrušila štandardka, keď po nepriamom kope dve strely Poliaci zblokovali a tretia zo Seferovičovej nohy roztriasla brvno. V 82. minúte Švajčiari predsa vyrovnali, keď po zlom odkope poľskej obrany Shaqiri parádnymi nožničkami zatienil stredajšiu Ronaldovu pätičku.

Jeho muži boli aj na prelome do predĺženia aktívnejší a vydržalo im to až do 120 minúty. V druhej časti predĺženia si dokonca vytvorili obrovský tlak na poľskú bránu a zo série šancí vynikli dve tutové striedajúceho Derdiyoka, ktorého na päťke skvel našli Shaqiri a Xakha. Napokon mohlo však dôjsť k futbalovej "nespravodlivosti", keď v 119. minúte sa v úplne náhodnej šanci ocitol Piszczek. V rozstrele Poliaci až na Milika, ktorý Sommera šťastne prestrelil, pôsobili presvedčivo a tešili sa z postupu.

Hlasy po zápase:
Adam Nawalka, tréner Poľska:
"Musíme si to vychutnať a pozerať sa na ďalší zápas s optimizmom. Sme naňho pripravení mentálne aj emocionálne. Robert Lewandowski odvádza fenomenálnu prácu pre tím, je to pre nás nesmierne dôležitý hráč."

Lukasz Fabianski, brankár Poľska: "To bol ale zápas, bol nabitý emóciami. Dali sme do toho všetko a vyhrali sme."

Jakub Blaszczykowski, stredopoliar Poľska: "Som príliš starý, aby so mnou pri jedenástkach hýbali emócie. Snažím sa byť pokojný ako to len ide. Sme veľmi šťastný, dosiahli sme niečo, čo sa nám ešte nikdy nepodarilo. Je to neskutočný pocit prebojovať sa do štvrťfinále. Či som vedel, že keď som dal gól, tak Poľsko nikdy neprehralo? Je to pekné. Dúfam, že to takto ostane až do finále."

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Hráči odovzdali na ihrisku všetko. No neboli sme dosť dobrí v koncovke a zaplatili sme za to. Jedenástky boli už lotéria."

Yann Sommer, brankár Švajčiarska: "Je to ťažké, je mi to veľmi ľúto. Sme veľmi sklamaní. Hrali sme na maximum a zaslúžili sme si tento zápas vyhrať."

Xherdan Shaqiri, stredopoliar a strelec jediného gólu Švajčiarska: "Nezaujíma ma ocenenie pre najlepšieho hráča zápasu. Vypadli sme z majstrovstiev Európy, som veľmi sklamaný. Bol to skvelý gól, no nepriniesol veľa úžitku."


Osemfinále:
Švajčiarsko - Poľsko 1:1 (1:1, 0:1), 4:5 v jedenástkovom rozstrele
Góly:
82. Shaqiri - 39. Blaszczykowski. Rozstrely z 11m: Lichtsteiner - 1:0, Lewandowski - 1:1, Xhaka - nedal, Milik - 1:2, Shaqiri - 2:2, Glik - 2:3, Schär - 3:3, Blaszczykowski - 3:4, Rodriguez - 4:4, Krychowiak - 4:5. Rozhodovali: Clattenburg – Beck, Collin (všetci Angl.), ŽK: Schär - Jendrzejczyk

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami (77. Fernandes), Xhaka - Shaqiri, Ďžemaili (58. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) - Seferovič

Poľsko: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jendrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (101. Jodlowiec), Grosicki (104. Peszko) - Milik, Lewandowski