Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Poliaci výjdu s nemeckou kartou, Gréci hádžu tlak na súpera

Poľská futbalová reprezentácia Foto: TASR/AP

Zverenci domáceho trénera Franciszka Smudu budú mať v súboji s majstrami Európy z roku 2004 za sebou celý národ.

Varšava 7. júna (TASR) - Súboj futbalistov Poľska s Gréckom na Národnom štadióne vo Varšave otvorí v piatok 8. júna štrnástu edíciu majstrovstiev kontinentu, prvú vo východnej Európe. Poľsko postavilo tri nové štadióny, vybudovalo stovky kilometrov diaľnic, zrekonštruovalo infraštruktúru letísk, železníc aj hotelov, no až teraz nastal čas na samotný naozajstný futbal.

Zverenci domáceho trénera Franciszka Smudu budú mať v súboji s majstrami Európy z roku 2004 za sebou celý národ. V hľadisku ich bude hnať za dôležitým prvým víťazstvom v A-skupine 55.000 fanúšikov, ďalšie milióny za televíznymi obrazovkami. "Orlica" nemá so vstupmi do šampionátov dobré skúsenosti, na MS 2002 a 2006, aj na EURO 2008 vždy v otváracom zápase prehrala. "Všetkých nás zaujíma iba jedno, dosiahnuť v prvom zápase dobrý výsledok. Ten by nás nasmeroval na dobrú cestu a dodal nám veľa sebavedomia," povedal poľský stredopoliar Ludovic Obraniak zo Girondins Bordeaux. Smuda stavil na "nemeckú kartu", Poliakov má za vytúženým postupom zo skupiny potiahnuť trio z majstrovskej Borussie Dortmund Robert Lewandowski, Lukasz Piszczek a Jakub Blaszczykowski. "Dá sa vidieť, že Smuda od začiatku budoval mužstvo na báze hráčov z Nemecka. Mohlo by to znamenať, že sú hráči lepšie pripravení na turnaj, ako to bolo v minulosti. Na MS 2002 sa o nich zaujímalo menej ľudí, v Ázii sme nemali fanúšikov, bolo tam málo novinárov z Poľska, výber bol odkázaný sám na seba. Teraz je všetko inak," napísal známy futbalový analytik Michal Pol.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Základná A-skupina, kde ešte hrajú Česi a Rusi, je možno najvyrovnanejšia, ale asi aj najslabšia na turnaji. Poliakom patrí v júlovom rebríčku FIFA 62. miesto, čo je najnižšia pozícia zo všetkých účastníkov. Domáce prostredie však môže rozhodnúť, ak hráči ustoja tlak. "Sú na nás kladené veľké očakávania. Ešte pred nedávnom bolo počuť na adresu nášho národného tímu dosť kritiky, teraz sa však všetko zmenilo, každý je pozitívny a všetci stoja za nami," uviedol poľský stredopoliar Maciej Rybus.

No Grécko pod vedením portugalského trénera Fernanda Santosa má svoju silu a ambície. V kvalifikácii dostalo len 5 gólov, od čias Otta Rehhagela je skvele organizované a disciplinované. "Pirátska loď" má naporúdzi aj peknú reminiscenciu, v roku 2004 v úvodnom zápase zdolala domáce Portugalsko a dostalo sa do finále, teraz tiež začína proti organizátorovi. Už iba dvaja hráči z gréckeho tímu si pamätajú zlaté ťaženie v Portugalsku - kapitán Giorgos Karagounis a stredopoliar Costas Katsouranis. "Poliakov sme si naštudovali a máme z nich rešpekt, ale nie sú dôvody na strach. Tlak bude predsa na nich, to oni hrajú pred vlastnými fanúšikmi," povedal stredopoliar Kyriakos Papadopoulos zo Schalke 04 Gelsenkirchen, ktorý mal v roku 2004, keď sa stal "Grécky zázrak", iba 12 rokov.

Foto: TASR/AP
Otvárací súboj EURO 2012 povedie ako hlavný rozhodca Španiel Carlos Velasco Carballo, výkop je stanovený na 18.00 h. Obaja súperi nastúpili naposledy proti sebe v súťažnom súboji pred vyše 25 rokmi, v apríli 1987 v Aténach v kvalifikácii ME vyhrali domáci 1:0. Odvtedy si zahrali v šiestich prípravných zápasoch, Gréci ani raz nevyhrali. Vzájomná bilancia je jasne v prospech Poľska - 10 výhier, 2 remízy a 3 prehry. Naposledy remizovali oba tímy v marci 2011 v Larisse bez gólov.

Otvárací ceremoniál bude trvať asi 20 minút, na jeho choreografii sa bude podieľať viac ako 800 dobrovoľníkov zo 63 krajín, pričom etudu svetoznámeho poľského hudobného virtuóza Frédérica Chopina zahrá maďarský pianista Ádám György. Pred začiatkom stretnutia uvidia futbaloví fanúšikovia šou, ktorá bude odrazom tradícií aj moderny oboch hostiteľských krajín šampionátu. Podľa UEFA si ceremoniál na novom varšavskom štadióne a následné stretnutie v televízii pozrie viac ako 150 miliónov divákov.



A-skupina, Varšava, 8. júna, 18.00 SELČ:

Poľsko - Grécko

predpokladané zostavy:

Poľsko: Szczesny - Piszczek, Perquis, Wasilewski, Boenisch - Dudka, Polanski, Obraniak, Mierzejewski - Blaszczykowski - Lewandowski

tréner: Franciszek Smuda

Grécko: Sifakis - Torossidis, Papadopoulos, Holebas, Papastathopoulos - Maniatis, Katsouranis, Karagounis, Fetfatzidis - Salpingidis, Samaras

tréner: Fernando Santos (Port.)

rozhodca: Carlos Velasco Carballo (Šp.)