Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Poloz chce, aby Slovenky nadviazali vo Fínsku na minulý cyklus

Na snímke tréner reprezentácie žien SR Dušan Poloz Foto: TASR/František Iván

Pred dvomi rokmi vyhrali Slovenky vo Vaante 27:25.

Bratislava/Vaanta 8. marca (TASR) - Stopercentná koncentrovanosť a nadobudnuté skúsenosti by mali slovenské hádzanárky výrazne priblížiť k dôležitému triumfu. Po necelých dvoch rokoch sa opäť predstavia v kvalifikácii ME 2016 vo Fínsku a aj tentoraz sa potrebujú víťazne odraziť za ziskom priamej vstupenky na šampionát. Hoci trénerovi Dušanovi Polozovi vypadli z pôvodnej nominácie dve hráčky, verí, že jeho zverenky duel vo Vaante zvládnu.

Dva roky dozadu mali Slovenky lepšie rozohraný kvalifikačný cyklus. Disponovali dvomi bodmi po výhre 19:18 nad Islandom a triumfom v krajine tisícich jazier mali potvrdiť dobré postupové vyhliadky. Tentoraz sú v 5. skupine bez bodu na tretej priečke, keďže podľahli najskôr favorizovanému Maďarsku (19:32) a v Šali následne Poľkám (21:23). "Bude veľmi dôležité aby sme zopakovali výkon z minulej kvalifikácie, keď sme zdolali Fínsko v oboch dueloch. V prvom zápase vonku sme sa však dlho trápili a práve v ňom by nám mohla uniknúť možnosť na priamy postup. Preto je veľmi dôležité venovať mu maximálnu pozornosť," konštatoval pre TASR Poloz.

Pred dvomi rokmi vyhrali Slovenky vo Vaante 27:25, pod čo sa siedmimi gólmi podpísala Katarína Dubajová. V súčasnom výbere však chýba, keďže vlani v máji ukončila 19-ročnú reprezentačnú kariéru. Spomínaný duel si ale pamätá viacero hráčok na čele s Klaudiou Michnovou, Andreou Czanikovou či kapitánkou Luciou Súkenníkovou. "Dúfam, že hráčky v tomto dueli zužitkujú svoje skúsenosti a v Partizánskom využijú domáce prostredie. Očakávame štyri body," uviedol kouč.

Ak by Slovenky v kľúčovom dvojzápase neuspeli, možnosť priameho postupu na kontinentálny šampionát vo Švédsku podľa trénera definitívne padne. "Nemusíme to hovoriť nahlas, všetci to vieme. Akákoľvek bodová strata znamená nulová šanca na postup, to je jednoznačné. Hráčky to vedia a nemusíme im to opakovať," zdôraznil Poloz.

Päťdesiatročný kormidelník nemôže vo Vaante počítať so zranenými Alicou Kostelnou a Luciou Gubíkovou, štart Andrey Kertészovej je pre problémy s achilovkou otázny. Tesne pred odletom do Fínska pribudla do tímu len Lívia Klučková zo Slovana Duslo Šaľa. Napriek vynúteným zmenám Poloz verí, že tím potiahnu dlhoročné reprezentačné opory. "Verím, že zápasy z uplynulej kvalifikácie zanechali na dievčatách pozitívne stopy. Myslím si, že toto družstvo je vyzretejšie a skúsenejšie. Dúfam, že nepripustíme žiadnu drámu. Myšlienky o tom, či postúpime priamo alebo nie, tam síce sú, ale my sa musíme sústrediť a koncentrovať prioritne na prvý zápas. O ničom inom to nie je," dodal pre TASR.

Prvý duel vo Vaante je na programe v stredu o 17.30, odveta o tri dni neskôr o 16.00 v Partizánskom. Po kvalifikačnom dvojzápase odohrajú Slovenky ešte dve prípravné stretnutia proti výberu úradujúcich majsteriek sveta z Nórska. Najskôr v utorok 15. marca o 17.30 v Trenčíne, o deň neskôr sa oba tímy presunú na vzájomný duel do Partizánskeho (17.00).

Konečná nominácia SR na kvalifikačný dvojzápas ME 2016 s Fínskom:

brankárky: Simona Súlovská (HK Slávia Partizánske), Adriana Medveďová (Iuventa Michalovce)

krídla: Lívia Klučková (Slovan Duslo Šaľa), Mária Holešová (Iuventa Michalovce), Lucia Súkenníková (DHC Baník Most/ČR), Veronika Habánková (Iuventa Michalovce), Alžbeta Rechtorisová (DHK Sokol Poruba/ČR)

spojky: Simona Szarková (DHC Baník Most/ČR), Andrea Kertészová (ŽRK Split 2010/Chorv.), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske), Monika Rajnohová (Mosonmagyaróvár/Maď.), Tetyana Trehubovová-Fiľková (Iuventa Michalovce), Martina Školková (Cercle Dijon/Fr.)

pivotky: Dominika Horňáková (Cercle Dijon/Fr.), Andrea Czaniková (HC Trier/Nem.), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR)