Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Popradčan Kroták dosiahol v Skalici hetrik a prekonal métu 500 gólov

Na archívnej snímke kapitán Popradu Arne Kroták počas zápasu 37. kola hokejovej Tipsport lig 8. januára 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Skalica na domácom ľade podľahla hosťom spod tatier 1:3.

Skalica 15. januára (TASR) - Poprad sa ujal vedenia už v 1. minúte, keď Romančíka prekonal Kroták, ktorý tak strelil svoj 500. gól v najvyššej slovenskej súťaži. Hostia si vynútili miernu prevahu, viac sa hralo v obrannej tretine domácich, najmä Rusnákov útok s Krotákom a Paločkom sa snažil vyšachovať obranu domácich. Tí sa dostali do prvej vážnejšej šance až v 15. minúte, keď Mickevics strelou bez prípravy len tesne minul Kostúrovu bránku. Tento hráč spálil aj svoju druhú šancu v 20. minúte, keď z nájazdu na Kostúra mu len prevetral betóny. V tejto časti zápasu veľa hokejovej krásy diváci nevideli.

Ďalší gól padol v 26. minúte, keď bol opäť úspešný Kroták, ktorý po ľade premenil svoj individuálny prienik. Aj táto časť zápasu mala podobný priebeh ako prvá, domáci stále ťahali za kratší koniec, hosťom sa viac darilo. Celkove mal zápas len sotva priemernú úroveň. Skóre sa menilo až v 37. minúte, keď za faul na Studeniča nariadil rozhodca Konc trestné strieľanie a mladý útočník Skalice ho premenil na 1:2.

Tretiu časť hry začali hostia presilovkou a Kroták v nej dosiahol hetrik. Domáci hrali prvú presilovku pri vylúčení Kasíka od 43. minúty, boli však už tradične bezzubí a skóre sa nemenilo. Vyloženú šancu zo strany domácich spálil v 53. minúte Školiak, keď ideálnu prihrávku Studeniča spoza Kostúrovej bránky nevyužil na skorigovanie dvojgólového náskoku hostí. Tí sa zamerali už na ubránenie svojho náskoku, čo sa im aj podarilo a odvážajú si zo Záhoria tri body v zápase veľmi priemernej úrovne.

Roman Šimíček, tréner Skalice: "Neviem už čo mám hovoriť k zápasom na tlačovkách, aby som sa neopakoval. Takto sa nehrá o body, takto sa v extralige nebojuje. Bez srdca pred fanúšikmi, ktorí nás povzbudzujú. Takto sa nemôže pristupovať k zápasom. S hráčmi o tom neustále hovoríme, ale nepomáha to. Je najvyšší čas niečo riešiť."

Juraj Halaj, asistent trénera Popradu: "Ťažko sa mi hodnotí tento zápas, diváci sa nemali na čo pozerať. My sme mali miernu prevahu v prvej a tretej tretine, súper mal navrch v druhej."

HK 36 Skalica - HK Poprad 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly:
37. Studenič - 1. Kroták (Paločko, Rusnák), 26. Kroták, 42. Kroták (Heizer, Paločko). Rozhodovali: J. Konc - M. Orolin, J. Tvrdoň, vylúčení: 2:2, navyše: Brendl (Skalica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 732 divákov


Arne Kroták pokoril hranicu 500 gólov

Veterán slovenských hokejových štadiónov Arne Kroták pokoril hranicu 500 gólov v najvyššej súťaži. Skúsený štyridsaťtriročný útočník zaznamenal jubilejný presný zásah v prvej minúte piatkového stretnutia svojho Popradu na ľade Skalice.

Jubileum oslávil naozaj parádne, keď k 500. zásahu pridal ďalšie dva góly a hetrikom tak zariadil triumf "kamzíkov" 3:1. V prebiehajúcej sezóne nazbieral v 38 dueloch už 11 gólov a 24 asistencií.

"Som rád, že sa to konečne prelomilo, lebo to už dosť dlho trvalo, kým som túto hranicu prekonal. Je škoda, že sa mi to nepodarilo pred vlastným publikom, bola by to krajšia oslava. Ale osud to tak zariadil, že som dal dnes nielen 500. gól, ale dva ďalšie a som tomu veľmi rád, ako aj nášmu víťazstvu," povedal po zápase Kroták.

Päťstogólovú hranicu prekonal ako prvý v slovenskej najvyššej súťaži a jednoznačne kraľuje historickej tabuľke strelcov (502 gólov). Druhý v poradí Martin Kuľha má na konte 363 presných zásahov, tretí Ľubomír Kolník 347.

Kroták odštartoval profesionálnu kariéru v Košiciach ešte v rámci československej ligy. V tej slovenskej odohral väčšinu v drese Popradu, štyri sezóny strávil v HC Košice.