Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Portugalci porazili Chorvátov a postúpili medzi osem najlepších tímov

Ricardo Quaresma a Ivan Strinič Foto: TASR/AP

Tretí osemfinálový zápas bol od úvodných minút v znamení poctivej defenzívnej hry oboch tímov.

Lens 25. júna (TASR) - Futbalisti Portugalska zvíťazili v osemfinálovom zápase ME vo Francúzsku nad Chorvátskom 1:0 po predĺžení a postúpili medzi osem najlepších tímov turnaja. Zápas chudobný na veľké gólové šance rozhodol presný zásah Quaresmu v 117. minúte, ktorý dorazil strelu Ronalda. Vo štvrtkovom štvrťfinále v Marseille sa Portugalsko o 21.00 h stretne s Poľskom, ktoré v prvom štvrťfinále zdolalo Švajčiarsko 2:1 po jedenástkach.

Tretí osemfinálový zápas bol od úvodných minút v znamení poctivej defenzívnej hry oboch tímov. Mužstvá si dávali pozor na zbytočné straty lôpt a pred ofenzívnymi snahami uprednostňovali dôslednú defenzívu. Prvá gólová hrozba prišla až v 25. minúte a čelili jej Chorváti. Center Guerreiru našiel na hranici ofsajdu hlavičkujúceho Pepeho, ktorý zblízka namieril meter nad bránku. Chorváti sa k odpovedi dostali o šesť minút, keď si Perišič proti brániacemu Guerreirovi vylepšil streleckú pozíciu, ale ľavačkou trafil iba bočnú sieť.

Oba tímy pokračovali v defenzívne zodpovednej hre aj v druhom dejstve. V 52. minúte mohol ojedinelú medzeru v portugalskej obrane potrestať Brozovič, ktorý sa po rohovom kope dostal k zakončeniu, ale v nádejnej pozícii v pokutovom území prestrelil bránku. Gólom v portugalskej sieti sa neskončila ani akcia po priamom kope Rakitiča a nepresnej hlavičke Vidu. Podobný spôsob zakončenia zvolil následne na opačnej strane Nani, ale takisto nenamieril medzi tri žrde. Tímy si vysoký štandard defenzívnej hry udržali až do konca riadneho hracieho času a tak nasledovalo predĺženie za bezgólového stavu.

Tímy svoju taktiku nezmenili ani v predĺžení a to bolo najmä o čakaní na chybu súpera. Strelecké pokusy Chorvátov Kaliniča v 96. minúte a Brozovičov v 100. smerovali ďaleko od portugalskej bránky. Portugalci si v prvej časti predĺženia šancu nevypracovali, ale medzi tri žrde nemierili ani Chorváti. Veľká šanca na skórovanie sa Chorvátom naskytla v 113. minúte, keď po rohovom kope zaváhal brankár Rui Patrício, ale Vida v záklone hlavou namieril nad bránku. Chorváti boli v predĺžení aktívnejší a v 116. minúte trafil zblízka Perišič do žrde. Dovtedy ofenzívne nevýrazní Portugalci však potvrdili známe nedáš - dostaneš. V okamžitom protiútoku brankár Subašič vyrazil Ronaldovu strelu priamo pred Quaresmu, ktorý hlavou nasmeroval svoj tím k postupu. V nadstavenom čase predĺženia mohol vyrovnať Vida, ale v pokutovom území namieril tesne vedľa.

Osemfinále:
Chorvátsko - Portugalsko 1:0 (0:0) po predĺžení
Góly:
117. Quaresma, rozhodovali: Velasco – Alonso, Yuste (všetci Špan.), ŽK: W. Carvalho

Zostavy:
Chorvátsko: Subašič - Srna, Čorluka (120. Kramarič), Vida, Strinič - Modrič, Badelj - Brozovič, Rakitič (110. Pjaca), Perišič - Mandžukič (88. Kalinič)

Portugalsko: Rui Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Adrien Silva (108. Danilo), W. Carvalho - Mário (87. Quaresma), André Gomes (50. Sanches) - Nani, Ronaldo