Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Portugalská liga sa v budúcej sezóne rozšíri na 18 klubov

Prezident LPFP Mario Figueiredo dostal od zástupcov klubov mandát, aby pripravil na EÚ sťažnosť na momentálne platnú zmluvu o televíznych právach, ktorá zvýhodňuje väčšie a bohatšie kluby.

Lisabon 13. marca (TASR) - Portugalská profesionálna futbalová liga (LPFP) sa v budúcom ročníku 2012/2013 rozšíri na 18 účastníkov. Doteraz pôsobilo v tamojšej elitnej Primeira Lige šestnásť klubov.

"Ligová rada klubov odsúhlasila expanziu súťaže na 18 klubov od sezóny 2012/2013," potvrdilo vedenie LPFP v oficiálnom stanovisku. Verdikt vedenia Liga Sagres znamená, že posledné dva kluby v tabuľke na konci aktuálnej sezóny sa vyhnú zostupu.

Prezident LPFP Mario Figueiredo dostal súčasne od zástupcov klubov mandát, aby pripravil na Európsku Úniu sťažnosť na momentálne platnú zmluvu o televíznych právach, ktorá zvýhodňuje väčšie a bohatšie kluby. "Toto je historický deň, dokázali sme získať podporu v štrukturálnych otázkach a v možnej sťažnosti, ktorá by mohla ukončiť monopol televíznych práv," povedal Figueiredo.

Ten stojí v čelnej línii strany požadujúcej, aby LPFP bola jediným subjektom disponujúcim na rokovanie o televíznych právach pre všetky kluby elitnej súťaže. Doteraz si totiž v Portugalsku samé kluby vyjednávali s televíziami vlastné zmluvy. Údajne preto až vyše polovica financií získaných z predaja televíznych práv putovala do pokladníc klubov tzv. veľkej trojky - lisabonským Benfice a Sportingu, resp. FC Porto.

V LPFP prebiehala "horúca" diskusia na túto tému, prechod ku "kolektívnym právam" nepodporili ani Porto ani Benfica. Odhadovaný objem financií, ktorý sa v krajine točí okolo nákupu, resp. predaja televíznych práv klubov najvyššej súťaže, je údajne suma 75 miliónov eur.

To je len priemerný počet v porovnaní s futbalovými krajinami ako Anglicko, Španielsko, Taliansko, Nemecko a Francúzsko. Podľa posledného prieskumu britskej finančnej spoločnosti Deloitte, sa Benfica Lisabon umiestnila v príjmoch medzi svetovými klubmi v sezóne 2010/2011 na 21. mieste.