Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Portugalsko je vo finále. Prekvapenie turnaja Wales zdolalo 2:0

Na snímke vpravo portugalský hráč Cristiano Ronaldo sa teší po strelení gólu v zápase semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016. Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Fernanda Santosa sa v nedeľu 10. júla stretnú v súboji o trofej s úspešnejším z druhého semifinále medzi domácim Francúzskom a Nemeckom.

Lyon 6. júla (TASR) - Prvými finalistami EURO 2016 sa stali futbalisti Portugalska, ktorí v stredajšom semifinále v Lyone zdolali prekvapenie turnaja Wales 2:0. Zverenci trénera Fernanda Santosa sa v nedeľu 10. júla o 21.00 SELČ v Saint-Denis stretnú v súboji o trofej s úspešnejším z druhého semifinále medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (štvrtok 7. júla o 21.00 h, Marseille).

Walesania napriek semifinálovému vypadnutiu senzačne získali bronzové medaily a tešia sa z najväčšieho úspechu v ich futbalovej histórii, ktorý sa im podarilo dosiahnuť pri premiérovej účasti na finálovom turnaji ME.

Na snímke vpravo portugalský hráč Cristiano Ronaldo, vľavo hráč Walesu James Chester v zápase semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Portugalsko až do súboja s Walesom nevyhralo v riadnom hracom čase ani jeden z piatich zápasov. Proti oslabeným "drakom", ktorým citeľne chýbal ofenzívny ťahúň Aaron Ramsey, však malo najmä po zmene strán hernú prevahu a súperovi uštedrilo lekciu z efektivity. Prvýkrát gólovo udrelo v 50. minúte po hlavičke Cristiana Ronalda, o tri minúty spečatil triumf "selecaa" Nani. Portugalsko si zopakuje finálovú účasť z roku 2004, keď ho na ceste za titulom kontinentálneho šampióna na domácej pôde zastavilo Grécko.

Na snímke hráč Walesu Gareth Bale sa drží za hlavu po tom, ako nevyužil gólovú šancu v zápase semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Wales nastúpil bez potrestanej dvojice Ramsey - Davies, v základnej zostave Portugalska zasa chýbal zranený stopér Pepe. Pri úvodnom oťukávaní unikol rozhodcovi zákrok A. Williamsa na Ronalda a nechal pokračovať v hre, hoci Portugalčania mali podľa pravidiel zahrávať priamy kop z nádejnej vzdialenosti. V 16. minúte sa napokon dostali do prvej pološance, krížnej strele Maria však chýbala presnosť. Na opačnej strane pohrozil Bale, no ani jeho pokus nesmeroval do priestoru brány. Po nervóznom úvode sa Walesania postupne osmelili a začali podnikať nebezpečné ofenzívne výpady, v zárodku ktorých stála ich najjagavejšia hviezda. Po jednom z nich však Bale vyriešil situáciu individualisticky a namiesto prihrávky spoluhráčovi vyslal na Patricia strelu, ktorú portugalský brankár ľahko skryl do rukavíc. Ani jedno z mužstiev sa nehrnulo dopredu, zodpovedná defenzíva prevažovala nad živelným opustením štruktúr. Prvý polčas tak priniesol pred bránami len pramálo vzruchu a žiadny gólový moment.

Na snímke portugalský útočník Cristiano Ronaldo protestuje proti verdiktu rozhodcu v semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Portugalsku bravúrne vyšiel vstup do druhého polčasu. Strelilo dva zlepené góly a súpera vyškolilo v efektivite. V 50. minúte posunul "južanov" bližšie k finálovým bránam Ronaldo, ktorý po rohu zahratom na krátko umiestnil loptu nezadržateľne hlavou pod brvno - 1:0. O tri minúty neskôr viedlo "selecao" rozdielom dvoch gólov a opäť v tom mal prsty Ronaldo, keď trajektóriu jeho strely zmenil šikovne Nani a pomýlil brankára Hennesseyho - 2:0. Vývoj hral v prospech Portugalska, "drakom" dva inkasované góly úplne podlomili kolená. V 63. minúte chýbali Ronaldovi len centimetre, aby z priameho kopu strelil svoj jubilejný 10. gól v histórii majstrovstiev Európy. Na nepriaznivý vývoj zareagoval waleský kouč Chris Coleman tromi ofenzívne ladenými striedaniami, ale tento ťah mu nevyšiel. Jeho mužstvo naďalej pôsobilo vyšťavene, bez energie a nápadu, tretí gól v sieti Walesu visel na vlásku. V 78. minúte pokus Danila chytil Hennessey na dvakrát až tesne pred bránkovou čiarou. V závere nebolo dopriate ani Ronaldovi, no kanonier Realu Madrid nemusel smútiť, keďže doviedol svoj tím do vysnívaného finále.






Semifinále:

Portugalsko - Wales 2:0 (0:0)
Góly:
50. Ronaldo, 53. Nani. Rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), ŽK: Alves, Ronaldo - Allen, Chester, Bale, 58.000 divákov.

Zostavy a striedania:

Portugalsko: Patricio - Cedric, Alves, Fonte, Guerreiro - Mario, Danilo, A. Silva (79. Moutinho) - Sanches (74. Gomes) - Nani (86. Quaresma), Ronaldo

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, Collins (66. J. Williams), A. Williams, Taylor - Allen, Ledley (58. Vokes), King - Robson-Kanu (63. Church), Bale

Hlasy po zápase (zdroje: DPA, uefa.com):

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Som veľmi, veľmi šťastný. Šťastný kvôli hráčom, mojej rodine, celému Portugalsku. Zaujímavosťou je, že môj prvý zápas na lavičke portugalskej reprezentácie som absolvoval v Saint-Denis a v nedeľu ju budem viesť na tom istom mieste vo finále majstrovstiev Európy. Máme tím, ktorý to môže dotiahnuť až na vrchol. Niekto mi raz povedal, že finále sa nehrá, finále sa vyhráva. Takže sa o to spoločnými silami pokúsime."

Chris Coleman, tréner Walesu: "Som hrdý na chlapcov. Postúpiť do semifinále ME je niečo úžasné. Predtým sme na tomto turnaji vyhrali veľa ťažkých zápasov, teraz nadišiel čas našej prehry. O tomto mužstve ešte budete veľa počuť, pretože je len na začiatku svojej cesty. Šampionát vo Francúzsku bol pre neho obrovskou skúsenosťou."

Cristiano Ronaldo, útočník Portugalska: "Podarilo sa nám niečo fantastické a všetci sme z toho veľmi šťastní. Začiatok šampionátu nám síce nevychádzal podľa predstáv, ale stále sme boli presvedčení o tom, že je možné tu niečo veľkolepé dosiahnuť. Domnievam sa, že teraz sa môže sen stať realitou. Dúfame, že sa nezopakuje finále z roku 2004. Po ňom sme plakali, teraz sa chceme smiať."

Jose Fonte, obranca Portugalska: "Wales má skvelé mužstvo. Nič nám nedaroval zadarmo, na postup do finále sme vynaložili maximálne úsilie. Nehrali sme atraktívne, ale to by bola naša cesta do hrobu. Podali sme koncentrovaný výkon a sme tam, kde sme túžili byť. Nemecko alebo Francúzsko? To je jedno, oba tímy patria medzi svetovú elitu. Bude to ťažký zápas bez ohľadu na to, proti komu budeme hrať."

Gareth Bale, útočník Walesu: "Sme sklamaní, ale zároveň môžeme byť na seba hrdí za to, čo sme dosiahli. Každý by si chcel zahrať vo finále majstrovstiev Európy, my nie sme výnimka. Žiaľ, do boja o trofej sa nám nepodarilo postúpiť. Budeme však bojovať a pracovať na sebe, aby sme boli ešte lepší a silnejší. Toto mužstvo ukázalo charakter, má na čom stavať. Málokto nečakal, že sa dostaneme až tak ďaleko, boli sme prekvapením a osviežením šampionátu."
.


Štatistiky na EURO 2016 vo Francúzsku (po 49 z 51 zápasov):


Góly:

4 - Antoine Griezmann (Fr.)

3 - Gareth Bale (Wal.), Alvaro Morata (Šp.), Dimitri Payet, Olivier Giroud (obaja Fr.), Cristiano Ronaldo, Nani (obaja Port.)

2 - Hal Robson-Kanu (Wales), Romelu Lukaku, Radja Nainggolan (obaja Belg.), Bogdan Stancu (Rum.), Ivan Perišič (Chorv.), Balázs Dzsudzsák (Maď.), Jakub Blaszczykowski (Poľ.), Robbie Brady (Ír.), Mario Gomez (Nem.), Graziano Pellé (Tal.), Kolbeinn Sigthorsson, Birkir Bjarnason (obaja Isl.)

1 - Ondrej DUDA, Vladimír WEISS, Marek HAMŠÍK (všetci SR), Neil Taylor, Ashley Williams, Aaron Ramsey, Sam Vokes (všetci Wal.), Paul Pogba (Fr.), Fabian Schär, Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi (všetci Švaj.), Eric Dier, Jamie Vardy, Daniel Sturridge, Wayne Rooney (všetci Angl.), Vasilij Berezuckij, Denis Glušakov (obaja Rus.), Arkadiusz Milik, Robert Lewandowski (Poľ.), Luka Modrič, Ivan Rakitič, Nikola Kalinič (všetci Chorv.), Shkodran Mustafi, Bastian Schweinsteiger, Jerome Boateng, Julian Draxler, Mesut Özil (všetci Nem.), Gerard Pique, Nolito (obaja Šp.), Wes Hoolahan (Ír.), Emanuele Giaccherini, Eder, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci (všetci Tal.), Ádám Szalai, Zoltán Stieber, Zoltán Gera (všetci Maď.), Gylfi Sigurdsson, Jón Bödvarsson, Arnór Traustason, Ragnar Sigurdsson (všetci Isl.), Gareth McAuley, Niall McGinn (obaja Sev. Írsko), Tomáš Necid, Milan Škoda (obaja ČR), Axel Witsel, Michy Batshuayi, Eden Hazard, Toby Alderweireld, Yannick Carrasco (všetci Bel.), Armando Sadiku (Alb.), Burak Yilmaz, Ozan Tufan (obaja Tur.), Alessandro Schöpf (Rak.), Ricardo Quaresma, Renato Sanches (obaja Port.)

vlastné góly - Ciaran Clark (Ír.), Birkir Savarsson (Isl.), Gareth McAuley (Sev. Ír.)

Žlté karty (185):

Taliansko (13): Motta (2), De Sciglio (2), Pellé (2), Chiellini, Eder, Bonucci, De Rossi, Buffon, Sirigu, Barzagli, Zaza, Insigne, Parolo, Sturaro, Giaccherini
Maďarsko (12): Kádár (2), Németh, Kleinheisler, Nagy, Guzmics, Juhász, Gera, Dzsudzsák, Lang, Elek, Szalai
Island (12): Finnbogason (2), B. Bjarnason (2), Gudmundsson, Saevarsson, Skulason, Sightorsson, Arnason, Halldorsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson

Poľsko (11): Kapustka (2), Jedrzejczyk (2), Piszczek, Grosicki, Maczynski, Peszko, Pazdan, Glik, Kapustka
Wales (11): Davies (2), Ramsey (2), Vokes, Taylor, Gunter, Chester, Allen, Chester, Bale
Rumunsko (10): Chiriches, Rat, Popa, Chipciu, Prepelita, Keserü, Grigore, Matel, Sapunaru, Torje

SLOVENSKO (9): Kucka (2), Škrtel (2), Hrošovský, Mak, Weiss, Ďurica, Pečovský
Belgicko (9): Vermaelen (2), Fellaini (2), Vertonghen, Meunier, Witsel, Batshuayi, Alderweireld
Albánsko (8): Kukeli (2), Kace, Mavraj, Abrashi, Basha, Hysaj, Memushaj

Chorvátsko (8): Strinič, Badelj, Brozovič, Vida, Rog, Vrsaljko, Srna, Perišič
Írsko (8): Hendrick (2), Long (2), Coleman, McCarthy, Whelan, Ward
Turecko (7): Balta (2), Tosun, Sen, Tufan, Yilmaz, Köybasi

Francúzsko (7): Kante (2), Rami (2), Giroud, Koscielny, Umtiti
Švajčiarsko (6): Schär (2), Djourou, Behrami, Xhaka, Embolo
Severné Írsko (6): Dallas (2), Cathcart, Ward, Dallas, J. Evans

Rakúsko (5): Harnik, Fuchs, Hinteregger, Schöpf, Ilsanker
Česko (5): Limberský, Sivok, Plašil, Pavelka, Šural
Ukrajina (5): Konopľanka, Selezňov, Sydorčuk, Kučer, Rotaň

Nemecko (7): Hummels (2), Khedira, Özil, Boateng, Kimmich, Schweinsteiger
Portugalsko (7): William Carvalho (2), Quaresma, Pepe, Silva, Alves, Ronaldo
Švédsko (4): Lindelöf, Olsson, Ekdal, Johansson

Španielsko (4): Ramos, Nolito, Busquets, Silva
Anglicko (3): Cahill, Bertrand, Sturridge
Rusko (2): Ščennikov, Mamajev

Červené karty (3):

Albánsko (1): Cana
Rakúsko (1): Dragovič
Írsko (1): Duffy





Na snímke futbalisti Walesu pózujú pre skupinovú fotografiu pred zápasom semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Na snímke vpravo fanúšik futbalistov Portugalska stojí vedľa hráčov, ktorí pózujú pre skupinovú fotografiu pred zápasom semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Na snímke waleský stredopoliar Gareth Bale v zápase semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Na snímke portugalský útočník Cristiano Ronaldo protestuje proti verdiktu rozhodcu v semifinále ME vo futbale Portugalsko - Wales v Décines-Charpieu v Lyone vo Francúzsku 6. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Ohlasy svetových médií na výhru portugalských futbalistov nad Walesom z EURO 2016:
Sky: "Euro sen Walesu zničený Portugalskom."
UEFA: "Portugalsko dosiahli finále na EURO, rozprávková cesta Walesu sa skončila."
The Guardian: "Waleská rozprávka našla koniec, Cristiano Ronaldo dostal Portugalsko do finále EURO 2016"
Daily Mirror: "Chlapci, sme na vás hrdí."
Western Mail: "Hrdina. Každý jeden z nich."
Daily Telegraph: "Hrdosť v prehre."
Wales Online: "Wales, milovali sme ťa pre kvalifikáciu a milovali sme ťa pre turnaj."
South Wales Evening Post: "Euro sen je na konci, zničila ho portugalská hrozba pod menom Cristiano Ronaldo."
RTP: "Finále! Finále! Finále!... Poďme na finále!
A Bola: "Sme vo finále EURO 2016!" O Jogo: "Portugalsko je vo finále EURO 2016."
The Times: "Ronaldo zlomil Baleovo srdce."
Daily Express: "Ronaldo zabil statočných drakov."