Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kritizujú trénera Bokroša: Pospíšil a Fafrák píšu o zážitkoch z MS20

Slovenskí hokejisti na MS do 20 rokov, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pospíšil zakončil svoje riadky želaním, aby na poste trénera a manažéra prišla zmena.

Bratislava 6. januára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov Martin Pospíšil a Miloš Fafrák ostro skritizovali trénera "dvadsiatky" Ernesta Bokroša i manažéra tímu Romana Ulehlu. Svojimi vyjadrenami na sociálnej sieti Facebook spochybnili prácu kouča, ktorá podľa nich ovplyvnila účinkovanie slovenského tímu na uplynulých juniorských MS v Kanade.

Pospíšil podľa vlastných slov na MS ani nemal cestovať, zastali sa ho vraj hráči na spoločnom mítingu. "Týmto chcem poďakovať kapitánovi Fehérvárymu a taktiež Liškovi a Krivošíkovi, aj vďaka ním som nešiel domov a išiel na MS. Bokroš, ktorý ma nechcel zobrať na MS, totiž aj po horúcej linke zrejme so Šatanom (Šatan dostal echo, že nebudem Bokrošom zaradený v nominácii na MS a zrejme Bokrošovi 'prikázal', že najproduktívnejší hráč USHL musí byť samozrejme v nominačke), sa ma totiž skúsil zbaviť cez chalanov, čo je úplne choré. Na mítingu si ma však zastali, chceli ma mať v tíme, vážim si to veľmi chalani," napísal Pospíšil, ktorý sa vzápätí "obul" aj do manažéra Ulehlu: "Celý deň som cestoval, let mi trval cca 6 hodín. Celý deň som nejedol, lebo som raz prestupoval a nemal som čas sa najesť. Myslel som, že pán Ulehla ma bude čakať na letisku. Volám mu, nedvíhal, potom som volal hráčom, ale tí boli už na štadióne, takže nemali pri sebe mobil. Po hodine a pol mi odpísal Filip Krivošík, že mi manažér Ulehla odkazuje, že si mám zobrať taxík a prísť na štadión. Prišiel som na štadión a manažér mi povedal, že on nemal zmeškaný hovor. Ja si vravím, že mal by on mne volať a uistiť sa, či je všetko v pohode a či som už doletel. Načo tam do frasa je!?"

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ernest Bokroš.
Foto: TASR - Martin Palkovič


Pospíšil po prílete odohral prípravný zápas proti Česku, po ňom mali hráči míting. "Na ňom mi pán Bokroš povedal, že nebol spokojný s mojím výkonom, že si na ľade robím, čo chcem, a že zatiaľ to nevyzerá, že na MS budem hrať. Povedal, že ešte je zajtra zápas s Kanadou a potom sa rozhodne, no ale ja som na ďalší deň ráno ochorel, resp. som sa necítil fit a nechcel som to siliť, lebo som pred mesiacom dobral 10-dňové antibiotiká, tak som mu povedal, že sa necítim odohrať zápas. Pán Bokroš mi povedal, že sa po zápase musí rozhodnúť, a keď nebudem hrať, tak ma potom nemôže zobrať. Ja som povedal - v poriadku, že rešpektujem jeho rozhodnutie. To som už telefonoval domov rodičom, že na 99 percent letím domov. Ale potom som mal míting s kapitánom a asistentmi a tí má chceli v tíme, že si mám oddýchnuť a doliečiť, aby som bol fit na MS. No a tak nakoniec mi dal pán Bokroš tri dni voľna a nechal ma v tíme. Prišiel zápas s Američanmi. Po rannom rozkorčuľovaní a pred začiatkom sa ma prvýkrát tréner spýtal, že ako sa cítim a vravím, že už veľmi dobre po tých dňoch voľna a on mi odpovedal, že budem hrať s Krivošíkom a Ružičkom, a že som zaplatil kartou. Ja som sa na neho pozeral, nevedel som, či som sa mal smiať, alebo plakať nad tým, čo mi to povedal hlavný tréner reprezentácie. Neviem, či chcel byť vtipný, ale mne to prišlo úplne úbohé. Potom ma dal na krídlo. Chcel som samozrejme hrať ako center, ale potom by som si nezahral presilovky. Tak som povedal, že zahrám aj na krídle. Celá komunikácia počas MS bola hrozná, akú zlú náladu robil v tíme, to sa proste nedá opísať. 'Huckal 'kapitána a asistentov, aby na mňa nakričali, takisto na niektorých iných hráčov. Tú komédiu, ktorú predvádzali na každom mítingu, tak to bolo hrozné. Hráči sa hádali, alebo vraveli niečo jeden na druhého, tomu som nechápal. Alebo ako komunikovali medzi sebou, úplný amaterizmus. Nezažil som to nikde. Jediného ľutujem asistenta trénera Pažitku, že musí pracovať medzi takými ľudmi," napísal ďalej útočník tímu Sioux City Musketeers (USHL).

Slovenskí hokejisti brankár Juraj Sklenár, Adam Žiak (22), Marek Korenčík (7), Miloš Fafrák a Rus Nikita Šaškov vo štvrťfinále MS hráčov do 20 rokov Slovensko - Rusko vo Vancouveri 2. januára 2019.
Foto: TASR/AP


Pospíšil zakončil svoje riadky želaním, aby na poste trénera a manažéra prišla zmena: "Ja som nechcel starším bratom Kristiánovi a Michalovi veriť, keď mi vraveli, čo je Bokroš za kreatúru, resp. čo sa dialo pred pár rokmi Kristiánovi na MS a ako ho ponižoval hneď po prvom vydarenom zapase. Vraj tak si môže hrať v Kanade. Upozorňoval ma na to, ale neveril som mu, že reprezentačný tréner by sa takto správal k hráčom. Ale vyskúšal som si to na vlastnej koži a miestami som na vlastné prekvapenie pomaly zabudol hrať hokej. Píšem to kvôli tomu, aby si na zväze trošku uvedomili a aby s tým začali niečo robiť a nedovolili toto dopustiť na budúci rok. Je to hrozné, keď máte 19 rokov a musíte riešiť takéto veci, namiesto toho, aby ste cítili podporu a mohli sa sústrediť na výkon v zápase. Namiesto toho však dostanete školu do života. Jednoducho to potrebuje už zmenu a tak isto na poste manažéra. Taký amaterizmus som nezažil. Každý chceme, aby slovenský hokej napredoval. Slovensko milujem, je pre mňa česť reprezentovať svoju krajinu. Po takýchto skúsenostiach sa však nečudujem, keď niektorí nemajú záujem reprezentovať. Nechápem, prečo nás nemal pán tréner Javorčík tento ročník. To je tréner, ktorý vie ako na hráčov, aj po mentálnej stránke, je to na slovenské pomery veľmi dobrý tréner a taktiež mal s nami veľmi dobré výsledky a hrali sme krásny kombinačný a taktiež tvrdý a rýchly hokej. Tieto veci asi nikdy nepochopím."

Slovenský hráč Marek Korenčík (vpravo) bojuje o puk s Fínom Urhom Vaakanainenom v zápase SR - Fínsko na MS do 20 rokov v Kanade, 29. decembra 2018.
Foto: TASR/AP


Slová Pospíšila sa okamžite na sociálnych sieťach stali virálom, následne na ne zareagoval aj jeho spoluhráč z reprezentačnej "dvadsiatky" Miloš Fafrák, ktorý pred MS odohral sezónu v projekte HK Orange 20. "Chcel by som k tomu niečo dodať. Martin neabsolvoval projekt, takže niektoré veci nevie. Čím by som začal, je tréner Bokroš. Mal som možnosť byť s ním prvýkrát tento rok, keď som šiel do projektu. Je ťažké hodnotiť jeho správanie v projekte, pretože najsilnejší tím sme nemali, a keby bol hocikto tréner, tak si nemyslím, že by to niečo zmenilo. Ale čo môžem povedať k opatere o hráča a prístup trénerov a celkovo realizačný tím, tak to bolo hrozné. Okrem hokejok a zničenej nálady a najhoršej sezóny z pohľadu výsledku a aj z pohľadu toho, že tak zlého trénera, ako pán Bokroš, som nemal. A to som počúval už od ročníka '97, kde som niektorých chalanov poznal, ale nechcel som tomu veriť. Počul som od chalanov o úplatkoch, čomu som neveril, ale bohvie. Z výstroja som dostal len hokejky, zvyšok, čo som si objednal, mi odobrali a odložili do skladu a odvtedy som to už nevidel. Keď bol niekto zranený, pán manažér Ulehla sa ani len neunúval zaviesť hráča do nemocnice, lebo mal veľmi veľa roboty, takže sme si museli sami zaplatiť taxík a všetko si dohodnúť. Neprali nám prádlo, ktoré nosíme na ľad celý mesiac, museli sme si ho brať domov prať sami. To som ešte nezažil. Realizačný tím na MS bol na smiech, z toho talentu, čo sme mali v tíme, nedokázať vyťažiť nič, je zázrak. Pamätám si na túto istú partiu pred dvoma rokmi, ako nás dokázal pán tréner Javorčík namotivovať a nastaviť nás tak, že Kanada, Amerika a Švédsko sú tiež len ľudia ako my a môžeme ich zdolať. Namiesto toho taktika trénera Bokroša bola povedať nám, ako lepších hráčov súperi majú, o koľko viac registrovaných hráčov majú, takže takto nás on motivoval. Ďakujem trénerom Milanovi Pažitkovi, Petrovi Kosovi a masérom Rasťovi Ladeckému a Ľubovi Ondrejkovi za sezónu, aj všetkým chalanom. Všetci chceme zmenu v slovenskom hokeji."