Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Potrestanému Blatterovi pobeží plat až do volieb nového prezidenta

Na archívnej snímke z 20. júla 2015 prezident FIFA Sepp Blatter je zasypaný bankovkami počas tlačovej konferencie v Zürichu. Foto: TASR/AP

FIFA sa už dlhší čas topí v rozsiahlom korupčnom škandáli. Jeho súčasťou sú aj Blatter a prezident Európskej futbalovej únie Platini, ktorých etická komisia potrestala osemročným zákazom činnosti.

Zürich 19. januára (TASR) - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter bude poberať plat od organizácie až do zvolenia nového muža svetového futbalu (26. februára). A to aj napriek tomu, že dostal od etickej komisie osemročný zákaz činnosti, resp. od októbra minulého roka čelil suspendácii, informovala agentúra Reuters.

Hovorca kontrolnej komisie FIFA Andreas Bantel potvrdil, že Blatter, ktorý šéfoval FIFA od roku 1998, tak dostane plat aj napriek tomu, že funkciu nevykonával. V tomto čase ho zastupoval a zastupuje Issa Hayatou, šéf afrického futbalu. Blatter ale príde o odmeny.

FIFA sa už dlhší čas topí v rozsiahlom korupčnom škandáli. Jeho súčasťou sú aj Blatter a prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini, ktorých etická komisia v decembri potrestala osemročným zákazom činnosti. Okrem toho má Blatter zaplatiť pokutu 50.000 švajčiarskych frankov, Platini o 30-tisíc viac. Obaja sa odvolali. Blatter už dávnejšie oznámil, že končí na poste prvého muža svetového futbalu a v mimoriadnych voľbách 26. februára kandidovať nebude. Kandidatúry sa nedávno zriekol aj Platini. Francúz mal v roku 2011 prijať od Blattera dva milióny švajčiarskych frankov, údajne za prácu v úlohe jeho poradcu v rokoch 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žiaden doklad a obaja funkcionári tvrdia, že medzi sebou mali ústnu dohodu.