Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Povesť FIFA veľmi utrpela, tvrdia poprední muži nemeckého futbalu

Na kombosnímke je šestica vysokých predstaviteľov FIFA, ktorí sú americkými úradmi obvinení z korupcie vo výške niekoľkých miliónov dolárov a ktorých zatkla polícia v stredu 27. mája 2015 v Zürichu. Zľava v smere hodinových ručičiek: viceprezident FIFA a prezident federácie na Kajmanských ostrovoch Jeffrey Webb, člen organizačného výboru FIFA Jose Maria Marin, bývaly člen exekutívy FIFA a prezident CONMEBOL Nicolas Leoz, viceprezident FIFA a bývalý prezident Juhoamerickej futbalovej asociácie Eugenio Figueredo, exviceprezident FIFA a prezident Karibskej futbalovej únie Jack Warner a prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li. Foto: TASR/AP

Americké úrady obvinili 14 ľudí, z toho deviatich futbalových funkcionárov vrátane dvoch viceprezidentov FIFA z korupcie.

Berlín 27. mája (TASR) - Šéfovia nemeckého futbalu Wolfgang Niersbach a Reinhard Rauball tvrdia, že povesť Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) bola veľmi poškodená zatknutím popredných funkcionárov a požadujú vyvodenie dôsledkov.

"Ak sa vážne obvinenia potvrdia, bude to šokujúce. To, čo sa stalo v Zürichu pred Kongresom FIFA robí zlé meno futbalu na celom svete," povedal prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Niersbach pre agentúru DPA.

Americké úrady obvinili 14 ľudí, z toho deviatich futbalových funkcionárov vrátane dvoch viceprezidentov FIFA Jeffreyho Webba a Eugenia Figuereda z korupcie. FIFA uviedla, že kongres bude pokračovať podľa plánu napriek tomu, že Federálne ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska zatklo sedem vysokopostavených funkcionárov. To nahnevalo šéfa Nemeckej futbalovej ligy (DFL) Rauballa. "Je absolútne nevhodné, aby kongres pokračoval normálne podľa plánu, keď sa udiali takéto veci. Ak sa obvinenia potvrdia, vrhne to veľmi zlé svetlo na náš šport. Joseph Blatter, hoci nebol obvinený, by mal odstúpiť z funkcie. Takto to nemôže ísť ďalej," povedal Rauball.



Obvinených funkcionárov plánujú švajčiarske orgány vydať americkým úradom, ktoré ich vyšetrujú. Miestne orgány zároveň v stredu otvorili vlastné trestné konania voči jednotlivcom v súvislosti s udelením práv na organizáciu majstrovstiev sveta v roku 2018 Rusku a 2022 Kataru.

Zásah sa odohral iba dva dni pred voľbami prezidenta FIFA, v ktorých sa Blatter usiluje už o piate funkčné obdobie v rade. Jeho jediný protikandidát je jordánsky princ a súčasný viceprezident FIFA Ali bin Al-Hussein.