Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Premiérový turnaj vyhralo Fidži a získalo historické zlato

Brit Sam Croos (vľavo) je atakovaný hráčom Apisai Domolailai z Fidži počas finálového olympijského zápasu v Rio de Janeiro, 11. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Fidžania vo finále deklasovali Veľkú Britániu 43:7. Premiér Fidži následne vyhlásil 22. august za deň pracovného pokoja.

Rio de Janeiro 12. augusta (TASR) - Reprezentanti Fidži sa stali víťazmi premiérového olympijského turnaja v ragby. Pre neveľký ostrov v Oceánii je to prvá medaila spod piatich kruhov v histórii. Fidžania vo finále deklasovali Veľkú Britániu 43:7. Bronz si po triumfe nad Japonskom 54:14 vybojovali hráči Južnej Afriky.

Finále tzv. sedmičkového ragby bolo jednoznačnou záležitosťou Fidžanov. Tí súpera v prvom polčase prakticky nepustili na svoju polovicu a po viacerých úspešných útokoch viedli 29:0. Po zmene strán svoj dominantný výkon navýšili o ďalšie body a po záverečnom hvizde mohli oslavovať historickú medailu pre svoju krajinu.

V súboji o bronz prekvapenie turnaja Japonsko nestačilo na JAR, favorit vyhral vysoko 54:14.

V uliciach Fidži zavládla po finálovom triumfe euforická nálada. Nechal sa ňou uniesť aj premiér Frank Bainimarama, ktorý na 22. augusta vyhlásil deň pracovného pokoja. Neveľký tichomorský ostrov sa stále spamätáva z ničivého cyklónu Winston, ktorý vo februári tohto roka zabil vyše 40 ľudí. Olympijský triumf jeho ragbyovej reprezentácie však vyvolal v obyvateľoch pocit hrdosti a dal na chvíľu zabudnúť na všetky problémy.

"Je to nádherný moment v dejinách nášho národa. Získali sme prvú zlatú olympijskú medailu a hovorí sa o nás na celom svete," povedal Bainimarama.

muži - ragby

finále:
Fidži - Veľká Británia 43:7 (29:0)

o 3. miesto:
Japonsko - JAR 14:54 (7:21)

o 5. miesto:
Nový Zéland - Argentína 17:14 (5:0)

o 7. miesto:
Francúzsko - Austrália 12:10 (5:5)


Konečné poradie:
1. Fidži,
2. Veľká Británia,
3. JAR,
4. Japonsko,
5. Nový Zéland,
6. Argentína,
7. Francúzsko,
8. Austrália,
9. Spojené štáty americké,
10. Španielsko,
11. Keňa,
12. Brazília