Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VIDEO: Prešovčania idú do sezóny s novinkami

Predsezónna tlačová konferencia hádzanárskeho klubu Tatran Prešov pred novou sezónou 28. augusta 2017 v Prešove. Na snímke zľava tréner Slavko Goluža a generálny manažér Miroslav Benický. Foto: TASR - František Iván

Pod vedením nového trénera Slavka Golužu úspešne obhájili Česko-slovenský pohár a v najbližších dňoch ich čakajú dôležité zápasy.

Prešov 28. augusta (TASR/Teraz.sk) - Opäť s vysokými ambíciami, ale zároveň aj s niekoľkými zásadnými novinkami vstupujú do novej sezóny hádzanári Tatrana Prešov. Pod vedením nového trénera Slavka Golužu úspešne obhájili Česko-slovenský pohár a v najbližších dňoch ich čakajú dôležité zápasy. V klube prišlo aj k viacerým zmenám, ktorých cieľom je ešte lepšie reprezentovať Slovensko na medzinárodnej scéne.

Okrem trénera Golužu je v novou tvárou aj generálny manažér Miroslav Benický, ktorý vo funkcii nahradil Branka Benka. "Ponuka pôsobiť v prešovskom klube ma veľmi potešila a vnímam ju ako novú výzvu. Veľmi si to vážim. Tatran je dlhodobo úspešnou športovou značkou a je našou snahou, aby sme úspešne reprezentovali nielen Prešov, ale celé Slovensko. Naše ambície sú minimálne na úrovni vlaňajších - nadviazať na úspechy z domácich súťaží, v SEHA lige skončiť do 6. miesta a v prvom rade uspieť v kvalifikácii Ligy majstrov. Naše letné sústredenie bolo smerované práve k LM," uviedol Benický.

Zmeny nastali aj v zložení mužstva, predovšetkým však smerom dnu. Káder je širší o trojicu hráčov chorvátskej národnosti a Čecha Michala Kasala. "Nastavili sme trend budovania mužstva okolo mladých perspektívnych hráčov s kvalitnou hádzanárskou školou. V krajinách bývalej Juhoslávie je tá hádzanárska škola na vysokej úrovni a aj to bol dôvod, prečo sme angažovali trojicu posíl z Chorvátska. Z tejto oblasti pochádza aj tréner Goluža, od ktorého očakávame južanský temperament. Jeho prínos do nášho mužstva je badateľný už teraz, po dvoch mesiacoch," poznamenal GM Tatrana.

Prešovčania začali sezónu, rovnako ako vlani, triumfom v Česko-slovenskom pohári. V poslednú augustovú nedeľu zdolali v Plzni pražskú Duklu 32:24. "Som veľmi rád za triumf v Česko-slovenskom pohári, ale je to už za nami a teraz sa zameriavame na ďalšie výzvy. Verejnosti ponúkneme trochu iný Tatran Prešov. Chceme pracovať s mladými hráčmi ako Lukáš Urban. Viacerí budú mať viac úloh než v minulosti, trebárs spomínaný Urban bude v obrane i v útoku," prezradil tréner Goluža.

Nový kormidelník slovenského majstra považuje za najsilnejšiu zbraň Tatrana fanúšikov, na ktorých pomoc sa jeho tím chce spoliehať. Skutočnosť, že hráči v každom zápase vydajú zo seba maximum, považuje za povinnosť voči priaznivcom.



Prešovčania v rámci prípravy vyhrali turnaj Arminius Cup v Šali a na 49. ročníku Turnaja šampiónov v Doboji obsadili 4. miesto. "S prípravou na novú sezónu sme začali pomerne skoro, aby sa mužstvo čo najlepšie spoznalo. Je to dôležité, keďže máme v tíme viacero nových hráčov. Od začiatku prípravy máme problém so zranením Olivera Rábeka. Ide o zranenia, ktoré sa kumulovali dlhší čas, a ktoré sú dôvodom, prečo ani prípravu neabsolvoval v plnom rozsahu. V príprave sa mužstvo zoznámilo so systémom hry, ktorý chceme dodržiavať počas sezóny. Začiatky bývajú ťažké, ale som presvedčený o sile nášho mužstva," netajil tréner Tatrana.

Podobne ako v predošlých ročníkoch, aj tentoraz by mal patriť k oporám kapitán Radovan Pekár. Skúsený hádzanár sa už teší na nový ročník. "Cez leto sme spravili veľký kus práce. Postupne začala výborne fungovať aj chémia v mužstve. V šatni síce rozprávame viacerými jazykmi, no na ihrisku si rozumieme stále lepšie a lepšie. Potvrdili sme to aj triumfom v Česko-slovenskom pohári. To, čo sme počas leta natrénovali, sa postupne ukáže," poznamenal Pekár.

Prešovčania budú v slovenskej extralige a aj v Slovenskom pohári opäť obhajovať tituly, už v stredu ich čaká otvárací zápas SEHA ligy proti Brestu a počas najbližšieho víkendu aj kvalifikačný turnaj Ligy majstrov. "Radi by sme v ňom uspeli, no vieme, že splniť takúto úlohu pred domácim publikom nie je jednoduché. Navyše nie je vôbec isté, či bude môcť hrať Oliver Rábek, ktorý je dôležitý hráč nášho tímu. Myslím si, že táto otázka by mala byť vyriešená koncom týždňa," poznamenal Benický.