Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Prešovskému hokeju pomôže SZĽH, Šatan: Priorita je mládež

Na archívnej snímke generálny manažér Miroslav Šatan. Foto: TASR/Martin Baumann

Hneď prvým krokom je výstavba tréningovej haly, ktorá by mala slúžiť mládeži.

Prešov 5. septembra (TASR) - Na riešení nelichotivej situácii v prešovskom hokeji sa dohodli predstavitelia mesta a Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Prvým a prioritným krokom je výstavba tréningovej haly, ktorá by mala slúžiť mládeži. "Situácia je kritická a my sme pripravení pomôcť Prešovu," uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Prešovské A-mužstvo prišlo pred sezónou 2018/19 o domovský štadión a po dohode s HKM Zvolen hrávalo domáce zápasy vo Zvolene. V baráži však prišlo o prvoligovú príslušnosť a po tom, čo klub do stanoveného dátumu nepodal prihlášku do tretej najvyššej súťaže, prakticky skončil seniorský hokej v Prešove. V dlhodobom pláne mesta i zväzu je oživiť ho, preto je nevyhnutné začať od mládeže a infraštruktúry.



V treťom najväčšom slovenskom meste je však v súčasnosti iba jedna fungujúca ľadová plocha, hlavný zimný štadión je naďalej bez strechy a čaká ho výrazná rekonštrukcia. Prvým krokom k stabilizovaniu hokeja v meste má byť výstavba minimálne jednej ľadovej plochy, ktorá by slúžila mládeži. "Môžem povedať, že sme sa dohodli na spolupráci a na tom, že spravíme všetko pre to, aby sme spoločne zachránili mládežnícky hokej tak, aby deti mohli pokračovať." S najväčšou pravdepodobnosťou by išlo o výstavbu ľadovej plochy v blízkosti ZŠ Československej armády.

"Ja to vnímam trochu širšie, keďže v meste pôsobia aj iné kluby. Napríklad úspešný ženský tím, rýchlokorčuliarsky či krasokorčuliarsky klub. Dotácie, ktoré má mesto momentálne schválené na podporu tzv. 'ľado-hodín', sú nepostačujúce. Je nevyhnutné v relatívne krátkom čase dostavať aspoň jednu ľadovú plochu. Keby sa navyše v rýchlom slede postavila ďalšia tréningová hala, trebárs vedľa momentálne otvoreného štadióna, tak by to situáciu zrejme definitívne vyriešilo," uviedol vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu v Prešove Igor Hodžia.



O kritickej situácii s hokejom v Prešove má informácie aj prezident SZĽH Miroslav Šatan. A z pozície prvého muža slovenského hokeja mu prisľúbil pomoc. "Vnímame situáciu v Prešove a vieme, že je kritická. V meste momentálne funguje iba jedna ľadová plocha, ktorá je súkromná. Hlavný štadión nemá strechu a situácia v mestskom klube je taká, že deti musia chodiť na tréningy do iných miest v okolí. To však nie je dlhodobo udržateľné a reálne hrozí kolaps mládežníckeho hokeja. Preto sme sa bavili s vedením mesta, ktoré prisľúbilo, že sa na to pozrie a bude to riešiť. Pre záchranu mládežníckeho hokeja v Prešove je nevyhnutné vybudovať malú tréningovú halu. Veľkou témou je zimný štadión, to je však o veľkých investíciách. Primárne odporúčame vyriešiť malú tréningovú plochu, aby sa vyriešila mládež," uviedol Šatan.

O konkrétnej sume, ktorou by SZĽH mohol pomôcť prešovskému hokeju, nechcel hovoriť, išlo by však o podobnú pomoc ako v iných slovenských mestách. "Participáciu si vieme predstaviť, ponúkli sme ju. Celé to musí prejsť interným procesom na meste, no sme pripravení pomôcť. Zatiaľ sme sa o konkrétnej sume nebavili, no zväz participuje aj v iných mestách a obdobnými sumami by sme vedeli pomôcť aj v Prešove. Analyzovali sme situáciu, ktorá sa v Prešove za nedávne roky rapídne zhoršila. Problémy už má nielen mužský hokej, ale aj mládežnícky. Verím, že aj poslanci to vnímajú tak, že je dôležité zachrániť mládežnícky hokej," dodal Šatan.