Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Najdrahší: Bénesov transfer stál viac ako päť miliónov eur

Na snímke vľavo László Bénes Foto: TASR/Erika Ďurčová

Univerzálny stredopoliar podpísal s novým zamestnávateľom kontrakt na päť rokov.

Bratislava 24. júna (TASR) - Presun mládežníckeho reprezentanta SR Lászla Bénesa z MŠK Žilina do Borussie Mönchengladbach sa stal najlukratívnejším prestupom futbalistu zo Slovenska. Univerzálny stredopoliar podpísal s novým zamestnávateľom kontrakt na päť rokov.

Štvrtý tím minulej sezóny najvyššej nemeckej súťaže nedávno opustil Granit Xhaka. Pre trénera Andreho Schuberta bol jedinou alternatívou na jeho nahradenie práve Bénes. "Po piatich mesiacoch rokovaní sa nám podarilo uzavrieť tento transfer. V Gladbachu ho sledovali od štrnástich rokov, asi štrnásťkrát ho videli naživo a presne vedeli, ako napreduje. Preto sa nebáli zaplatiť sumu, čo výrazne presiahla päť miliónov eur a prekonala tak čiastky, za ktoré zo Slovenska odišli Vratislav Greško alebo Tomáš Hubočan," prezradil na piatkovom brífingu agent Karol Csontó zo zastupiteľskej spoločnosti Stars & Friends.

Ten nepochybuje o správnosti tohto kroku: "Mnohí sa pýtajú, či je rozumné prestúpiť v osemnástich rokoch. Dortmund a Mönchengladbach boli jediné nemecké kluby, kam by sme ho pustili. Ide o spôsob, akým pracujú s mládežou, ako dokážu zapracovať nádejných hráčov, koľko času na etablovanie im doprajú. Od začiatku bolo jasné, že sme nemohli nájsť vhodnejšie pôsobisko z hľadiska budúcnosti. Je to pre nás česť aj záväzok."



Bénesovi sa so Žilinou nelúčilo jednoducho a bundesligovú zastávku by rád využil ako odrazový mostík k vysnívaným métam. "Určite to bude veľký posun vpred. V Žiline som zažil skvelé momenty, nezabudnuteľné je najmä domáce stretnutie Európskej ligy s Bilbaom, v ktorom sme otočili nepriaznivý stav 0:2 na 3:2. Dúfam, že takto sa mi bude dariť aj v Borussii a urobím všetko, aby som sa čo najrýchlejšie dostal do základnej zostavy. Vždy som mal najvyššie ciele, od malička som si prial obliekať dres Manchestru United," povedal 18-ročný záložník, ktorý bol hráčom MŠK od príchodu z maďarského FC ETO Györ vo februári 2015.

"S presunom z Györu do Žiliny súhlasil po osobnom rozhovore s trénerom Adriánom Guľom. Ten má veľký podiel na jeho výkonnostnom vzostupe, ide o kouča, ktorý vedel, ako s ním pracovať. Pod Dubňom ho nechceli predať, viedli sme rozsiahlu diskusiu s majiteľom. Som rád, že aj pán Antošík mal slovo pri rozhodovaní nielen o finančnej, ale i športovej stránke. Lászla by som v súčasnosti určite nepustil do Anglicka. Pýtal sa nás aj FC Bazilej, nie je to náhoda, keďže práve odtiaľ vyšiel Xhaka. Zaujímal sa tiež londýnsky Arsenal, museli sme však reálne pripustiť, že by sme tam nemali šancu nastupovať," uviedol Csontó.

Bénes v nedeľu večer odcestuje do Mönchengladbachu, kde v pondelok začne vstupnými testami s prípravou na novú sezónu. So spoluhráčmi naňho potom čaká sústredenie vo Švajčiarsku, I. bundesliga štartuje v auguste.