Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Prevcove lyže vydražili za 45-tisíc eur

Peter Prevc Foto: TASR/AP

Peniaze putovali na charitu, konkrétne cez neziskovú organizáciu Friends of Youth na detský projekt Botrstvo.

Ľubľana 18. marca (TASR) - Po prekonaní viacerých rekordov na svetových mostíkoch vytvoril slovinský skokan na lyžiach Peter Prevc aj nový rekord v dražbe športových relikvií. Ako informovala agentúra STA, pár lyží víťaza celkového poradia Svetového pohára vydražili v piatok vo verejnej aukcii za 45-tisíc eur. Peniaze putovali na charitu, konkrétne cez neziskovú organizáciu Friends of Youth na detský projekt Botrstvo.

Live aukcia, ktorú zorganizovala rozhlasová stanica Val 202, sa začala ešte v pondelok na sume 360 eur. Následne bol v piatok prekonaný rekord v histórii dražby z roku 2014, keď dres FC Chelsea podpísaný hráčmi londýnskeho futbalového klubu po ich triumfe vo finále Ligy majstrov 2011/2012 predali za 15.100 eur. Lyže kúpil napokon Samo Kupljen, riaditeľ slovinskej pobočky známej stavebnej spoločnosti, ktorý dal najvyššiu ponuku.

S párom lyží Prevc vytvoril v tejto sezóne nové maximum v počte víťazstiev (14) a stanovil aj rekord v počte bodov v celkovom hodnotení SP, na konte ich má zatiaľ 2123. Víťaz dražby dostane lyže 22. marca na slávnostnom ceremoniáli v kongresovom centre v Ľubľane. "Lyže sú pre skokana nesmierne dôležité, lebo mu dávajú krídla. Ak nájdete tie správne lyže, ktoré vám sedia, tak v nich absolvujete celú sezónu. Tento pár bol jednoducho senzačný," vyhlásil Prevc.

Výťažok z aukcie pôjde na pomoc 125 deťom v rámci projektu Friends of Youth.