Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Prezident SFZ: Vo voľbách šéfa FIFA podporíme Infantina

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik Foto: TASR/Martin

Voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi Švajčiara Seppa Blattera, sa budú konať na mimoriadnom kongrese FIFA.

Viedeň 8. februára (TASR) - Šesť stredoeurópskych krajín vrátane Slovenska jednoznačne podporí vo voľbách prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina - generálneho sekretára UEFA. Pre oficiálnu stránku Slovenského futbalového zväzu to potvrdil prezident SFZ Ján Kováčik. Okrem Slovenska dajú svoj hlas Švajčiarovi aj Rakúšania, Česi, Maďari, Lichtenštajnci a Poliaci.

"Téme UEFA a FIFA, situácii v oboch inštitúciách, sme na rokovaniach vo Viedni venovali najviac času. Na stretnutí sme predostreli uznesenie nášho výkonného výboru z 3. februára, ktorým sme jednoznačne vyjadrili podporu kandidatúre Gianniho Infantina na post prezidenta FIFA. Za týmto postojom plne stojíme!,” potvrdil pre futbalsfz.sk Kováčik.

Bez ohľadu na výsledok volieb prvého muža svetového futbalu, ktorú sú na programe 26. februára, stojí UEFA pred nutnosťou personálne doriešiť obsadenie svojich vrcholových funkcií. „Vnímame to tak, že pre nás je veľmi dôležité rýchlo a kvalitne obsadiť vysoké funkcionárske posty v UEFA, pretože pre nás je prioritná funkčná a rešpektovaná UEFA,” dodal prvý muž slovenského futbalu. Spolu s ďalšími členskými krajinami UEFA aj SFZ čaká na definitívne rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne vo veci podania Michela Platiniho na očistenie jeho mena z obvinenia z korupcie.

Kandidatúru Infantina na post šéfa FIFA podporil aj prezident Rakúskej futbalovej federácie Leo Windtner. "Náš kandidát je Gianni Infantino. Je to jasné," povedal pre agentúru AP Windtner po stretnutí zástupcov šiestich futbalových federácií a vyzval, aby tak spravili všetky európske krajiny. "UEFA vždy vystupovala jednotne. Bude dôležité tak konať aj na kongrese FIFA," dodal.

Voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi Švajčiara Seppa Blattera, sa budú konať na mimoriadnom kongrese FIFA. Na zvolenie je treba 105 hlasov z 209 členských krajín FIFA. Okrem Infantina kandidujú šejk Salman Bin Ebrahim Al Khalifa z Bahrajnu, ktorý je šéfom Ázijskej futbalovej konfederácie, Francúz Jerome Champagne, jordánsky princ Ali Bin Al Hussein a Juhoafričan Tokyo Sexwale.