Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Prezident Slovenského olympijského výboru F. Chmelár dnes slávi 70-tku

František Chmelár Foto: TASR/Martin Bauman

Na čele SOV stojí jej prezident nepretržite od novembra 1999, najprv ako predseda, neskôr až doteraz ako prezident tejto organizácie.

Bratislava 4. februára (TASR) - Vo štvrtok 4. februára oslávil životné jubileum 70 rokov František Chmelár, prezident Slovenského olympijského výboru (SOV). Ako informovala oficiálna internetová stránka SOV www.olympic.sk, Chmelár okrúhle narodeniny oslavuje v tom istom roku, na ktorého konci odíde do funkcionárskeho dôchodku.

Na snímke predseda SOV František Chmelár.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Na snímke biatlonistka Anastasia Kuzminová a predseda SOV František Chmelár.
Foto: TASR/ Michal Svítok


Na čele SOV stojí jej prezident nepretržite od novembra 1999, najprv ako predseda, neskôr až doteraz ako prezident tejto organizácie. Je historicky druhý šéf SOV po Vladimírovi Černušákovi, ktorý ten bol vo funkcii predsedu od založenia SOV v decembri 1992 až po svoju abdikáciu v auguste 1999.

František Chmelár
Foto: TASR/Martin Baumann


"František Chmelár je rodák z Tvrdošoviec, ale vyrastal pod Tatrami – v Kežmarku, kde sa s vášňou venoval najmä ľadovému hokeju. Športovo sa však realizoval aj v atletike, hádzanej a vo futbale. Vo Svite absolvoval Strednú priemyselnú školu technickú, potom pracoval ako robotník vo Vagónke Poprad a následne ako učiteľ gymnázia v Kežmarku. V rokoch 1968 – 1974 študoval odbor telesná výchova a pedagogika na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Už v tom období začal svoje funkcionárske pôsobenie v športe ako člen výborov TJ Slávia UK Bratislava a Zväzu vysokoškolského športu SÚV ČSZTV. Naplno sa však začal funkcionársky realizovať v roku 1977," uvádza sa na olympic.sk.

Zľava prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, prvý slovenský olympionik Ján Matocha, slovenskí olympionici Danka Barteková a Samuel Piasecký so slovenskou symbolickou pochodňou počas slávnostného zapálenia slovenského olympijského ohňa
Foto: TASR/Martin Baumann


Vo voľbách predsedu SOV po abdikácii Vladimíra Černušáka na 16. zasadnutí SOV 20. novembra 1999 František Chmelár (kandidoval za Slovenský zväz ľadového hokeja) uspel v súboji so štyrmi súpermi hneď v 1. kole. Z 52 hlasov získal 27, čo znamenalo potrebnú nadpolovičnú väčšinu. Funkciu predsedu (neskôr prezidenta) obhájil aj v ďalších voľbách v rokoch 2001, 2004, 2008 a 2012, pričom súpera mal len v poslednom prípade, keď proti nemu kandidoval Ján Filc. Koncom tohto roka teda František Chmelár zavŕši 17-ročné pôsobenie na čele slovenského olympijského hnutia.

Na snímke zľava podpredseda vlády SR, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár a vedúca výpravy Janka Gantnerová.
Foto: TASR/Jakub Súkup


Na snímke prezident SOV František Chmelár (vľavo) a vedúci slovenskej výpravy na letnú olympiádu do Londýna Ľubor Halanda (vpravo) prichádzajú do olympijskej dediny v Londýne 25. júla 2012, dva dni pred otvorením XXX. letnej olympiády.
Foto: TASR/Martin Baumann


František Chmelár sa stal iniciátorom viacerých nových projektov SOV. Počas jeho pôsobenia sa začal realizovať projekt Olympijských festivalov Slovenska (pôvodne Olympijské festivaly detí a mládeže Slovenska) i Olympijského odznaku všestrannosti, SOV založil aj Nadáciu Slovenského olympijského výboru. Okrem toho SOV na jeho podnet realizoval domáce olympijské štafety pred OH 2004 v Aténach i OH 2012 v Londýne (ďalšia sa bude realizovať tohto roku od 27. apríla do 23. júna pred OH v Riu de Janeiro). Takisto až počas jeho predsedovania SOV začal udeľovať svoje výročné ocenenia (premiérovo za rok 2002) i vyznamenania (od roku 2000). Viackrát sa z najvyššej pozície v domácom olympijskom hnutí pokúšal presadiť vznik strešnej spolkovej organizácie slovenského športu (naposledy v roku 2013 so SOV ako lídrom, na ktorého platforme „strecha“ podľa zámerov mala vzniknúť), ale žiadna z jeho snáh neuspela.

Prezident SR Ivan Gašparovič (tretí sprava) a druhý vpravo šéf SOV František Chmelár počas kvalifikácie žien v skeete na OH v Londýne.
Foto: TASR/Martin Baumann


Tlačová konferencia Slovenského olympijského výboru po rokovaní delegácií SR a Poľska o spoločnej kandidatúre na ZOH 2022. Na snímke prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. Archívne foto
Foto: TASR/Michal Svítok


Významný volebný úspech dosiahol František Chmelár minulý rok na medzinárodnom fóre. Na 42. valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov (EOV) v Ríme bol 23. novembra 2013 na štyri roky zvolený do exekutívy EOV. Ako prezident SOV privíta svojich kolegov na zasadnutí exekutívy EOV 23. septembra 2016 v Bratislave. Jeho mandát v Európskych olympijských výboroch je však platný až do novembra 2017. Takže v olympijskom hnutí bude aktívny ešte minimálne rok po ukončení pôsobenia na čele SOV.

Bronzová medailistka Danka Barteková (druhá zľava), vľavo prezident SR Ivan Gašparovič, tretí zľava tréner Juraj Sedlák a vpravo šéf SOV František Chmelár po príchode do Slovenského domu 29. júla 2012 v Londýne.
Foto: TASR/Martin Baumann


Slovenský vodný slalomár Michal Martikán získal 31.júla 2012 na OH 2012 v Londýne bronzovú medailu v C1. Obhajca titulu z Pekingu 2008 skončil vo finále na treťom mieste so stratou 1,25 s na svojho veľkého rivala Francúza Tonyho Estangueta, ktorý sa tešil z tretieho olympijského zlata. Striebro patrí najrýchlejšiemu zo semifinále Nemcovi Siderisovi Tasiadisovi.Na snímke zľava prezident SR Ivan Gašparovič, Michal Martikán, prezident SOV František Chmelár a šéf slovenskej výpravy Ľubor Halanda po príchode do Slovenského domu.
Foto: TASR/Martin Baumann